nikonisten black

En fiol och en julkonsert

Skrivet av Johan Hagström 04.12.2023

Alltid i mellanåt får Nikonisten uppleva nya saker. För första gången blev det en fin och annorlunda julkonsert med Oneviolin på Ritz i sin hemstad.

"Bakom ONEVIOLIN-aliaset är Pekka Niemi, som studerade på Londons prestigefyllda Royal College of Music. Han har de senaste åren blivit en internationell hit i sociala medier, där hans videor har samlat dussintals miljoner visningar. I dem gör hans covers på välkända låtar både härifrån och från runtom världen genom att göra alla ljud, från trummorna till melodin, med enbart fiol. En enda låt kan alltså bestå av upp till hundratals olika violinspår." (Ritz hemsida)

När Nikonisten kollade biljetterna på eftermiddagen, fanns det en plats ledig nere och tre på läktaren. Oneviolin har nog spelat sig till Vasabornas hjärtan. Lyckligtvis ger han en konsert den 10 december, denna också på Ritz.

Oneviolin har spelat fiol sedan barn och han berättade om hur han spelade i bostadsbolagets trappor dagen före julafton. Varje gång spelade han 'Sylvias julvisa', 'Sparven om julmorgonen' och andra bekanta julsånger.

Z634166

På videoinstallationen kunde man följa med hur han tog fram alla ljud, allting på en och samma fiol

Z634185

Oneviolin öppnade konserten stämningsfullt med 'Stilla Natt' och fortsatte sedan med de mest kända julsångerna. Både klassiska och modernare och poppigare

Z634198

Mellansnacken handlade mycket om själva spelandet, men dit rymdes också annat. Nikonisten väntade med spänning på att få höra sin favoritlåt, men Oneviolin skulle spela sista låten och den var inte den.

Z634195

Som tur var blev det två extranummer, varav den första var favoriten "Walking in the Air", låten från den tecknade serien om snögubben och den lilla pojkjen, som brukar visas på TV förr i världen på julafton. Han framförde den med bravur.

Z634215

Konserten avslutades med inte precis en julsång, men en låt, som passade in just till tidpunkten. Oneviolin tolkade Sibelius' 'Finlandia' på ett annorlunda sätt, den var ganska mäktig. Avslutningsvis fotograferades Oneviolin framför sin Vasapublik. Nikonisten rekommenderar.

Mera foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!


Intimt och stämningsfullt med Louise Hoffsten

Skrivet av Johan Hagström 10.11.2023

Alltid i mellanåt får man uppleva nya sidor av bekanta artister. Louise Hoffsten gjorde en fin och stämningsfull spelning på Ritz. Förra gången (var visst i februari 2015) var det en sprakande konsert tillsammans med Wentus Blues Band. De gjorde också en spelning i Jeppis.

Denna gång blev det en duospelning med gitarristen Rickard Krantz.

Louise Hoffsten har under sin trettioåriga solokarriär som förutom bluesen även omfamnat genrer som rock, visa, folkmusik och jazz successivt spelat sig in i publikens hjärta. I februari släppte hon albumet "Crossing the Border".

År 2013 gick Hoffsten direkt till final i Melodifestivalen med låten “Only the Dead Fish Follow the Stream” en låt som sedan låg sammanlagt tjugotre veckor på Svensktoppen.

Louise testade också om någon i publiken har besökt Memphis och sen blev det fina tolkningar.

Hon sa att hon inte är så bra på finska, utan kan bara några ord som Wentuspojkarna har lärt henne. Jag vet inte om jag vill veta alla dessa ord och uttryck? Hur som helst, tycker Louise att finska ordet "kiitos" är mycket vackert. 

Spelningen var mycket lyckad och publiken njöt. Det blev liksom en ett äventyr genom hennes långa karriär.

Några bilder från spelningen:

Z633872Z633884Z633913Z633917Z633923Z627280

De spelar också i Kokkola på Kulturgaraget (SOLD OUT!) och i Helsingfors

Mera bilder kan du hitta i WEBFOTOALBUMET!

 


Rena fyrverkeriet på Ritz!

Skrivet av Johan Hagström 05.11.2023

Alltid i mellanåt kan en konsert kännas som praktfyrverkeri på Veneziaden. Halloween Blues huvudkonsert på Ritz bjöd på smällare, grytor, stjärnskott så det sprakade.

Z633688

Först uppe på scen Janne - OobiDoobi - Smeds öppade med att instruera var toaletterna finns, om man blir nödig. Är man inte nödig så fixas detta vid bardisken. Avslutningskonserten var K18 - så serveringen fungerade hela kvällen och man fick ta med drickat till konsertsalen.

Z633718

Av kvällens artister var Helge Tallqvist band, med Jonne Kulluvaara på gitarr, Mikko Järvinen på trummor och Jaska Prepula på bas. Med sej hade dom unga solisten Unna Kortehisto. Det bjöds på svängande roots.

Z633730

För Nikonisten var Unna en ny bekantskap. Verkligen härlig röst och lyste upp hela scenen. Hon tog sin publik under de första 10 sekunderna.

Z633744

Sen kliver the Frostbites upp på scenen Jonne Kulluvaara, Mikko Peltola, Jaska Prepula och med sej har de legendariska Kat Baloun. Kat föddes  och uppväxte i USA, men har sedan 1994 bott i Berlin. Här bjöds det på mörk groovy blueasstämma och fina solon på munharpa. Kat har besökt Finland och Vasa i flera etapper. Hon säger att hon älskar Finlands vinter (?).

Z633812

Kat bjöd på scenkarisma och fina låtar. Avslutningsvis fick publiken njuta av en fin version av "Some kind of Wonderful", som ju är en gammal Grand Funk -klassiker.

Z633834

Groove, soul, funk, blues - juu nejm itt! Marjo Leinonen & Bublicans bjöd på en sprakande konsert. Många låtar från deras nya album Holy Roller. Hon är känd från bandet Balls från 1990 -talet. I bandet spelade Ville Niemelä på sousafon (ganska ovanligt instrument på bluesscener, men nära släkt med bastuba), Risto Kumpulainen (keyboards), Sami Vettenranta på trummor och Tuomo Dahlblom på gitarr.

Z627244

En verkligt fartfylld avslutning på kvällen. Publiken levde med i alla låtar och dansade på sidogångarna, många sjöng med i refrängerna. Alla dansare respekterade publiken genom att inte dansa framför scenen. Tack Anssi och gänget för årets Halloween Blues!

Några extra bilder kan du hanma att kolla i WEBFOTOALBUMET!

 


Lena & The Slide Brothers på Sky

Skrivet av Johan Hagström 04.11.2023

Alltid i mellanåt ordnas så många konserter samtidigt i Vasa, att Nikonisten bara inte hinner med. Fredagen till ära blev det ett besök till Sky Bar & Terrace, för att njuta av härlig blues och rootsmusik. Vädret var ypperligt för Halloween Blues.

Lena & The Slide Brothers har sedan 2009 förenat amerikansk blues- och roots.

Under giget fick publiken njuta av både deras egen produktion och versioner av blues och rootspärlor. Gitarristerna var mycket samspelta och gitarrsolon avlöste varandra efter hand. Den dolda trummisen var också mycket skicklig. Det fanns inte många tomma stolar på Sky Bar & Terass. Synd att inte belysningen var på Nikonistens sida.

 De uppträdde också 2014 på Halloween Blues, då i restaurang Central.

Z627203

Ykä Putkinen mitt i ett fint gitarrsolo

Z627177

Lena Lindroos och Matti Kettunen i farten

Z627157

Lena Lindroos – sång och bas

Matti Kettunen – gitarr, sång

Ykä Putkinen - gitarr, sång

Juha Litmanen - trummor

Det finns några foton i WEBFOTOALBUMET!

 

 


Härlig blues i Skyn

Skrivet av Johan Hagström 14.10.2023

Alltid i mellanåt byts Nikonistens musikgenre ganska snabbt. Onsdag var det finländska Proggpärlor, fredag var det högklassig opera på stadshuset och på lördag en sväng till centrum förde Nikonisten till Sky.

I serien Roots nights (Halloween Blues) gav Big Creek Slim en lite annorlunda spelning. På det sättet annorlunda att spelningen började redan klockan 18 och andra set spelades först efter någon fotbollsmatch (på TV). Kändes nog lite obekvämt för Nikonisten som ju inte är någon sportfantast.

Big Creek Slim heter egentligen Marc Koldkjaer Rune och är hemma från Danmark. Han har valts till Danmarks bästa bluesartist flere gånger. Han har erövrat den europeiska blueskartan snabbt och gör spelningar på klubbar och festivaler både som soloartist och med band.

Jaska Prepula föddes med blues i ådrorna.  Han har spelat bas i flere band utrikes och på hemmafronten, ofta med Tomi Leino Trio (Tomi Leino, Jaska Prepula och Mikko Peltola, en suverän bluestrummis). Den trion har spelat i Vasa på Halloween Blues evenemanget.

Nikonisten kände inte till Big Creek Slim, sen tidigare, så det var spännande att lyssna på spelningen. Det var nog roots med djupa rötter. När han började sjunga flög tanken till New Orleans och Mississippi. Min vän vid samma bord sade att det lät som Louisiana Red för 50 år sedan.

Eftersom det var en duospelning, fick Prepula ersätta trummisen via kontrabasen. Det gjorde han bra. 

Det var en fin spelning med äkta blues. Synd att den avbröts efter första set för en fotbollsmatch mellan Grönland och Alaska? Efter matchen fortsatte spelningen.

Z627080

Big Creek Slim, med fina solon på gitarren

Z627089

Big Creek Slim och Jaska Prepula

Z627100

Jaska Prepula skötte både basen och rytmen

Z627103

Foton från spelningen (med mycket dåligt ljus) hittar du i WEBFOTOALBUMET!

 


Nikonisten på opera (Proserpin med Vasa Baroque)

Skrivet av Johan Hagström 13.10.2023 | 2 kommentar(er)

Alltid i mellanåt går Nikonisten som vanligt folk på opera. Konstigt att en del medmänniskor har egendomliga uppfattningar om opera. Det är verkligen inget konstigt med opera. Vasa Baroque har i 10 års tid tagit operan till Vasa. Man behöver alltså inte resa någonstans för att gå på opera. Nikonisten har varit på ett antal operor i Vasa stadshus. Har aldrig varit missnöjd.

Vasa Baroque firar tioårsjubileum och ger publiken en Finlandspremiär, Proserpin av Joseph Martin Kraus. De lokala tidningarna (samt HBL) har noterat detta och skrivit ingående om operan.

Det var svenska kungen Gustav III som beställde "Proserpin" av Kraus. Mycket sällsynt att opera framförs på svenska. Sopranen Kajsa Dahlbäck, Vasa Baroques grundare, tycker det är speciellt festligt att få sjunga på svenska.

1700 -tals svenskan fungerade inte i Nikonistens hjärnkontor, inte alls. Skulle ha förstått lika mycket om det skulle ha varit italienska. I programbladet fanns det nog förklaringar till scenerna. Men det störde inte alls. Musiken och sången känner inte till språkmurar. Det fanns också möjlighet att läsa textningen på mobilen via en app. Det fanns bra belysning på scenen, tack Frontline.

En herrlian detalj, på scenen fanns en stor 'mötestavla' och körmedlemmarna målade där en story vartefter operan framskred. Lite som 'Kylli -täti piirtää'. (man måste vara gårrgammal för att förstå detta). Det gillade jag. Recensionerna överlåter Nikonisten till proffesionella, men bidrar med några bilder.

Inte heller i dag behövde jag ångra att jag gick på opera. Mycket proffsigt och allt löpte med fart.

Z627038

Kören bestod av medlemmar från Vasa Baroque Ensamble och sångare från Novia och Centria yrkeshögskolorna

Z633517

Z633523

Karolina Andersson och Eldrid Gorset, som mor och dotter

Z633533

Kajsa Dahlbäck

Z633568Z633603Z633647Z633671

 Som man kan tolka, så blev det ett gott slut på äventyret! Nikonisten skall inte avslöja, att det var butlern... 

 Lördag 14.10 på Vasa Stadshus kl 19 ges ännu en föreställning - passa på!

Proserpin:

Av Joseph Martin Kraus.
Dirigent: Aapo Häkkinen.
Iscensättning: Erik Söderblom.
Solister: Eldrid Gorset, Karolina Andersson, Tuomas Katajala, Kajsa Dahlbäck, Robin Turunen och Jaakko Kortekangas
Ensemble: Sångare från Novia- och Centria-yrkeshögskolorna, Vasa Baroque Ensemble och Vasa stadsorkester.

Mera foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!


Finländska proggrockens pärlor på Ritz

Skrivet av Johan Hagström 12.10.2023

Alltid i mellanåt får Nikonisten känna sej ung. Då Vesa Aaltonen Prog Band spelade på Ritz var medelåldern i publiken ganska hög, men desto hjärtligare. Proggrockens älskare tog sej till Ritz. Överraskande mycket damproggare i publiken. Det var trevligt.

Vesa Aaltonen hör säkert till landets bästa trummisar, han trummar inte - han spelar på trummorna. Vesa är en av grundarna i Tasavallan Presidentti som nog är finska proggens grundpelare. Förutom Pressas låtar (Tolonen) spelade de också låtar av Made In Sweden och Pekka Pohjola.

Helt fantastiska musiker hade Vesa samlat i hop. Jukka Tolonen hoppade in som basist i många av hans låtar. En låts text var skriven av Jim Pembroke (Wigwam). Proggsångerna sköttes av Jukka Gustavson (Wigwam) och de lugnare (Made in Sweden) tolkades fantastiskt av Ella Tepponen. Det enda Nikonisten saknade var Eero Raittinens röst, han kunde inte medverka av hälsoskäl. Jukka Tolonen valde basen i stället för gitarren denna spelning. 

Encoren blev Frank Zappas "Peaches En Regalia". Helt enkelt en toppenkonsert.

Z633381

Jari Heino

Z633398

Vesa Aaltonen

Z633407

Jukka Tolonen

Z633413

Vesa Aaltonen Prog Band

Z633440

Ilmari Rönka

Z633446

Jukka Gustavson

Z633457

Jere Haakana och Juha Kuoppala

Z633480

Ella Tepponen

Några extra foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!

 


Kokomo Kings stormrockade på Sky

Skrivet av Johan Hagström 07.10.2023

Alltid i mellanåt behöver Nikonisten något som sätter fart på fötterna och botar hälsporren. Då ligger Kokomo Kings bra till hands.

Bandet skriver själv att de spelar mera rock’n’roll ’n själva rock’n’roll och allt detta med verkligen hög energi, på finska ’korkeajännitys’, tror Nikonisten. De spelar endast egna låtar

Det var minsann fart på killarna redan från början då de spelade på Sky Vaasa i fredags. På dansgolvet rockade en stålmormor med sina 90 år på nacken!

De har spelat med en massa världskändisar som James Harman, Mud Morganfield, Big Jack Johnson, Lazy Lester, Louisiana Red, John Primer, Big Joe Louis, Keith Dunn, Rusty Zinn etc

Basisten, Magnus Lanshammar, säger att han gillar bäst musik med högst tre ackord – helst två! Han lovade i Radio Vasas intervju, att det inte kommer att höras nå jazzackord på spelningen - det löftet höll han. Både Magnus och Waldemar tog sig turer bland publiken och detta uppskattades mycket.

 Z626925

Kokomo Kings (SWE)

Z626936

Magnus Lanshammar på bas

Z626941

Waldemar Skoglund & Martin Abrahamsson

Z626957

Waldemar Skoglund

Z626959

Martin Abrahamsson & Magnus Lanshammar

Z626965

Daniel Winerö bakom pukorna

Z626992

Fullt på dansgolvet 

Konserten, som arrangerades av Halloween Blues, var så gott som slutsåld, trots att det var gratis inträde. Det är andra året Halloween Blues ordnar gratis Roots -konserter på Sky. Kommer att bli spännande vilka som uppträder i år. Sen blir det ju huvudkonsert på Ritz lördagen den 4 november.

Några foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!

 


Jazzigt med Jojje Wadenius på Doo-Bop

Skrivet av Johan Hagström 07.10.2023

Alltid i mellanåt är Nikonisten snabbare än slutartiden och hinner på två konserter samma kväll.

Georg ’Jojje’ Wadenius gav en fin spelning på Doo-Bop Club i fredags.

Han är ju en mycket  berömd jazzgitarrist från Sverige. Ja egentligen var kvällens båda artister från Sverige. Hur kommer det sej? Nå Sverige har varit på tapeten de senaste dagarna.

Jojje är starkt influerad av Wes Monthomery och Jim Hall. Han har spelat i Made in Sweden och efter det i Blood, Sweat & Tears och med många artister som Roberta Flack och Simon & Garfunkel.

På fredagskvällen spelade han i Vasa med två av toppenjazzmusiker i Sverige, Jonas Holgersson (trummor) och Mattias Svensson (bas).

Z626822

Mattias Svensson på bas

Z626852

Georg "Jojje" Wadenius på gitarr

Z626865

Jonas Holgersson bakom trummorna

Z626913 

Z626813

Det var en mycket lyckad spelning, Musikerna spelade sina kort helt rätt och publiken njöt, så det kändes ända till bardisken.

Musikerna bjöd också på riktiga klassiker. Vad säger du om "Kristallen den fina" eller "Uti vår hage" i jazzversioner?

Några foton finns i WEBFOTOALBUMET!


Wasa Sinfonietta hyllar Kassu Halonen

Skrivet av Johan Hagström 01.10.2023

Alltid i mellanåt överraskar Wasa Sinfonietta med fina temakonserter. Dags att hylla Kasssu Halonen (70) med två konserter. Kassu Halonen har ju skrivit många av landets absoluta hitlåtar och schlagers. Så orkesterföreningens ordförande Tarja Huntus skred till verket.

Innan konserten berättade den eminenta konferencieren, Milla Virta, om Wasa Sinfoniettas historia.

Vad Nikonisten inte kände till var att Kassu Halonen också komponerat symfoni, "The Northern Lights", som han jobbade med under många år. "Sinfonia nro 1" blev konsertens inledning.

Kassu Halonen komponerade ju en massa hitlåtar, som framförts av Kirka, Vesa-Matti Loiri, Irwin Goodman, Muska och Sillanpää, för att nämna några.

Z626783

Wasa Sinfonietta var klart taggad för denna konsert och "Northern Lights" var en spännande upplevelse och bra öpppning.

 Z633233

Ville Mankkinen ledde sin Wasa Sinfonietta med van hand och orkestern var mycket vältränad

Z633255

Vasas egen rockare framförde bland annat Kirkas "Surun pyyhit silmistäin", "Anna käsi", "Ota lähellesi" och Sillanpääs "Kaduilla tuulee".

Oftast komponerades låtarna i samarbete med Kisu Jernström, Vexi Salmi skrev texterna. Under konserten berättade Vexi Salmis änka, Katri Wanner-Salmiom samarbetet mellan Halonen och Salmi. 

Z633276

Markku Keho framförde tillsammans med "Laihelas Piaf", Sussu Erkinheimo "Kaksin rannalla yksinäiset". För alla arrangemang står Henrik Perelló, som också spelade i kompgruppen.

Z633325

Sussu Erkinheimo sjöng många bekanta låtar som "Unelma" (V-M Loiri), "Maailma on kaunis" (Irwin Goodman/V-M Loiri 1989), "Pidä kii" (Muska) och "Oot täydellinen" (Sillanpää)

Z633343

En verkligen lyckad konsert och publiken njöt i den så gott som fullsatta festsalen. På bilden Milla Virta, Markku Keho och Sussu Erkinheimo.

Z633348

 Maestron själv, Kassu Halonen, satt i första raden. Att han kom till konserten, satte nog en extra guldkant på hela konserten.

Z633351Encoren blev "Maailma on kaunis" och då lade Ville Mankkinen bort taktpinnen och sjöng med de andra solisterna.
Kompbandet bestod av Johan Sundqvist (piano), Nappi Aaltonen (elgitarr), Henrik Perelló (elbas) och Stefan Brokvist (trummor)

En sak funderade Nikonisten på, festsalen lämpar sig nog bäst för kammarmusik, hög volym gör att det lätt blir grötigt på vissa ställen. 
Nå vi får vänta på nå alternativ.

Det finns mera bilder i WEBFOTOALBUMET!