Korståget pausar i Olofsborg.
Alltid i mellanåt påminner Nikonisten sig själv att han är i verkligheten dubbad till förste riddare av Olofsborg av den andre medlemmen i Nyslotts Svenska klubben, Olli Österlund. Men det var länge sedan, numera besöker Nikonisten slottet/borgen som en vanlig man.
Wiki berättar:
Man började bygga Olofsborg år 1475. Borgens danskfödde grundare Erik Axelsson Tott bestämde att en mäktig fästning skulle byggas som skydd för det strategiskt viktiga Savolaxområdet. Borgen skulle avvärja ryssarnas anfall österifrån och därmed försäkra att herraväldet över Savolax förblev hos svenska kronan. Olofsborgs historia är en blandning av vapenslammer, kanonbuller och vardagssysslor inom borgens stadiga murars skydd.
Maktskiftena har satt sin prägel på Olofsborg vilket syns i borgens mångskiftande arkitektur. Idag kan borgens festsalar hyras och användas till flera slags evenemang.
Hursomhelst finns det oändligt många stories om och inom Olofsborg. Bland annat den om jungfrun som släppte in sin älskare (fienden) och samtidigt en massa fientlige typer i slottet. Hon lär ska ha blivit begravd levande i muren och från hennes tårar började sen en vacker rönn växa. Finns till och med en sång om detta. Men en liten vandring:
Det sägs att dessa är världens första vattenklosetter. Och det behöndes knappast nå kodinputkimies.
Det lilla kapellet är väldigt intimt och andligt. Där finns också landets minsta piporgel. Kolla detta alla ni som skall gifta er nästa sommar. Men glöm klackskorna.
Olofsborg beöks varje år av ca 80.000 personer. Sen drar ju operafesten ännu ca 60.000. Så Nyslott växer nog explosivt sommartider.
När Nikonisten bodde i Nyslott, noterades festligeheterna med att allt blev minst dubbelt så dyrt. Det gällde att hitta de lokala ställena, för lönen var ju densamma hela tiden.
Här blickar Tott över sin Olofsborg.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar