nikonisten black

Nikonistens sommartykydag på Gubbgrund

Skrivet av Johan Hagström 21.07.2022

Alltid i mellanåt tar Nikonisten hela personalen med på tykydag. Senast var det istider. Nu bar det av med lektrissparkbrä till Gubbgrund i Gerby. Eller sparkbrädan fick nog krama några alar under vistelsen, eftersom Gubbgrund är en holme. Det tog lite över 15 minuter att lektrissparka från Brånx till färjan

Z629337

Färjan i sej själv är en trevlig upplevelse. Tror att många pojkar gillar den. I dag köpte jag sock inte något från TaxFreen, eftersom de inta hade laktritspipor

Z629340

Stigen till stugan är lite trollsk och spännande

Z629345

Framme, efter säkert över 50 meter skogsvandring, känner man havsluften filtrera bort alla gråbopollen i luftrören. Här kan man grilla själv om man inte litar på kocken, eller annars bara vill själv.

Z629348

Juuso Ahola, en av ägarna, väntar ivrigt på att få bro till fastlandet. Inte för att han vill bli av med färjan, utan mera av logistiska orsaker. Varje dag skall han köra ner till båten vatten och annan dryckenskap. Sen båtar han till Gubbgrundsbryggan för att lasta av och med modern mjölkkärra forsla allt till restaurangen. I och med brobygget skulle han fixa vattenledning och kloak. Bron borde finnas med i stadsbudgeten 2024. Tills det får han kärra på. Bra för konditionen tycker Juuso, men tar mycket tid. Den tiden kunde användas vettigare.

Z629352

Lunchmenyn innehöll balnd annat grillmat, men eftersom Nikonisten inte äter sådant, blev det laxsoppa med rågbröd å en kalja.
Soppan var så god att det blev nog att snålas efter encore. I gott sällskap smakar också maten godare.

Z629354

Från Gubbgrundet är det fin utsikt och många båtar att spana på 

Z629359

Eftersom Nikonisten var snål på soppan var han också bland de första kunderna på plats när de öppnade. Efter en halvtimme var det redan lite rusning på gång. Träffade också gamla bekanta osm inte sett på över 40 år.

Det ordnas också konserter med kända artister i tältet bredvid stugan. Tyckte mej se Edu Kettunens affisch på väggen. VAr en gång här och lyssnade på Samae Koskinen.

Mera tykydagar åt Nikonisten! 

 


Karamaate!

Skrivet av Johan Hagström 17.10.2020

Alltid i mellanåt inser Nikonisten, att han e lika bra ti laga mat som chinchillåna e ti spela pidro (OBS heter verkligen int pidroN).

Är ju helt avundsjuk på Uffe, som trollar fram delikatesser på vad som helst å dessutom hans vinval. Nikonisten får nöja sej med en pirkkakalja å nå realisations rödvin.

Men nå näring måst man ju inskaff. Fanns bara en päärå i skafferiet (pääråna e ju lena maate), men desto mera lök å en morot! Så bara ti byri värm pannå (å absolut me smöre!!!,  int nå litkuna)

MJZ1537

Bäst me dehär karamaate e ju att man int bihööver läsa nå recept. Hadd nå KG köttbullåna i frysen å en bäta lördagskorv i kylskåpet.

MJZ1540

Sen finssa  he ju några ryssgurkkå för ti håll grönbalansen å en gul paprikaändå för ti håll hälsosamhetsbalansen. Ja å en ägg!!!
Så he vaalt ti en Nikonistenpytt. I morgon e he ju helgdag å he ska firas å helgas me en besök ti lokala Korv Görans. Må bra å minns ti njuut!


E du ritti fisk?

Skrivet av Johan Hagström 18.07.2020

Kategorier:

Alltid i mellanåt känns det bra med back-to-basics. Nikonisten är ju inte någon hurrare på matlagning - är nog betydligt bäter på ätsidan.

Är ju  i vissa horoskop dessutom fiskarna...

Men visst tusan smakar fisk mellan KorvGörans - alltid i mellanåt.

I härliga Kuåpiå finns det ju en restaurang (sedan 1932) Muikkuravintola Sampo, som har en massa med siklöjor på menyn. Den absolut saligaste är väl de stekta, med en 'kännikala' snaps. Nam! 

1 JH1 0697

Men det är ju många kilometrar att ta sej ti Sampo, så det blir lite för sällan... Men härligt gott! Rekommenderas åxå åt bäter folk!

 

1 JH1 1019Hemma i Brånx blir det för sällan fisk. Beror på att jag inte e nå bra på att fixa fisken. Laukkuryssälivet har fått Nikonisten att inte vidare gilla lax. Men däremot nog sik, abborre, strömming å muikkona.

en tur till saluhallen i Vasa å Ruotsalas fina fiskdisk. Därifrån gravad sik, som Nikonisten ytterligare havssaltade (för att inte vara för hälsosamt) å ett dygn i kylen.

Sen bara skivor med Malaxlimpa, smör å lite grönt å bara att njuta... Som finnen säger: "velat muuttui saataviksi"