Karamaate!
Alltid i mellanåt inser Nikonisten, att han e lika bra ti laga mat som chinchillåna e ti spela pidro (OBS heter verkligen int pidroN).
Är ju helt avundsjuk på Uffe, som trollar fram delikatesser på vad som helst å dessutom hans vinval. Nikonisten får nöja sej med en pirkkakalja å nå realisations rödvin.
Men nå näring måst man ju inskaff. Fanns bara en päärå i skafferiet (pääråna e ju lena maate), men desto mera lök å en morot! Så bara ti byri värm pannå (å absolut me smöre!!!, int nå litkuna)
Bäst me dehär karamaate e ju att man int bihööver läsa nå recept. Hadd nå KG köttbullåna i frysen å en bäta lördagskorv i kylskåpet.
Sen finssa he ju några ryssgurkkå för ti håll grönbalansen å en gul paprikaändå för ti håll hälsosamhetsbalansen. Ja å en ägg!!!
Så he vaalt ti en Nikonistenpytt. I morgon e he ju helgdag å he ska firas å helgas me en besök ti lokala Korv Görans. Må bra å minns ti njuut!
E du ritti fisk?
Alltid i mellanåt känns det bra med back-to-basics. Nikonisten är ju inte någon hurrare på matlagning - är nog betydligt bäter på ätsidan.
Är ju i vissa horoskop dessutom fiskarna...
Men visst tusan smakar fisk mellan KorvGörans - alltid i mellanåt.
I härliga Kuåpiå finns det ju en restaurang (sedan 1932) Muikkuravintola Sampo, som har en massa med siklöjor på menyn. Den absolut saligaste är väl de stekta, med en 'kännikala' snaps. Nam!
Men det är ju många kilometrar att ta sej ti Sampo, så det blir lite för sällan... Men härligt gott! Rekommenderas åxå åt bäter folk!
Hemma i Brånx blir det för sällan fisk. Beror på att jag inte e nå bra på att fixa fisken. Laukkuryssälivet har fått Nikonisten att inte vidare gilla lax. Men däremot nog sik, abborre, strömming å muikkona.
Så en tur till saluhallen i Vasa å Ruotsalas fina fiskdisk. Därifrån gravad sik, som Nikonisten ytterligare havssaltade (för att inte vara för hälsosamt) å ett dygn i kylen.
Sen bara skivor med Malaxlimpa, smör å lite grönt å bara att njuta... Som finnen säger: "velat muuttui saataviksi"