Nostalgiska skolplanscher
Alltid i mellanåt minns Nikonisten skoltiden. Inte så mycket läxorna och andra tråkigheter, utan lärare, klasskompisar, själva skolan etc.
Nikonisten har så många årsringar, att ha upplevt folkskolan. Började skolvandringen i mitten av 60-talet i splitternya Chydenius folkskola på Anders Chydeniusgatan i Kokkola.
Den byggnaden har rivits och alla bustricks är preskriberade.
En del av oss kommer i håg doften av sprikopieringsmaskinen, den kan inte beskrivas i text. Det fanns varken internet eller wikipedia. Lärarna illustrerade undervisningen med olika tryckta planscher. Pedagogiskt sett mycket effektivt då man inte visste om nå bättre.
Österbottens muséum:
"Vinterutställningen i Österbottens museum presenterar närmare hundra gamla skolplanscher. Planscherna har använts som hjälpmedel i undervisningen vid Dövskolan i Borgå, och de hör till Dövas museums samling, som förvaras vid Arbetarmuseet Werstas i Tammerfors som också har producerat utställningen.
Skolplanscherna utgjorde i början av 1900-talet en stor del av folkskolornas undervisningsmaterial. En stor färggrann plansch var ett effektivt verktyg, eftersom det bara fanns få bilder i den tidens läroböcker. Större effekt fick man genom att man gjorde avtäckandet av planschen till ett spännande ögonblick på lektionen och att man upprepade saker vid samma plansch i flera omgångar.
Tillverkningen av planscher inleddes på 1800-talet i Tyskland och Frankrike. Man började trycka skolplanscher I Finland i början av 1900-talet. Motiven på planscherna täckte folkskolans undervisningsbehov från religion till idrott. Innehållet planerades av respekterade samtida forskare och undervisningssakkunniga tillsammans med konstnärer. Bara en del av konstnärerna signerade dock sitt arbete, och därför känner man inte till vem som var illustratör då det gäller största delen av planscherna."
Nedan några av planscherna:
Klassrummet kunde se ut så här. Observera planscherna uppe i bilden.
Måste vara från Söderfjärden
Columbus kommer till Amerika, för att köpa skinnhandskar av Kokkolabor.
New York, det var faktiskt spännande att se en bild på staden man bara hade hört om
Påminner om herbariumtiden, då alla elever måste samla in växter under sommarlovet. Det var den tidens kiky. Själv kommer jag bara i håg Prunus Padus och Brassica Campestris.
Alla minns väl Homarus Vulgaris?
Grodan Boll i knipa.
Nikonisten gillade utställningen. Inte bara för gamla minnen, men också för att utställningen var välplanerad och planscherna var utmärkta. Bara genom att kolla planscherna med religiöst motiv, kunde man lätt associera med respektive bibelberättelse. Så något har ändå fastnat.
Rekommenderar ett besök. Utställninen pågår till 29 mars 2020.
Mera planscher hittar du på UTSTÄLLNINGEN!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar