nikonisten black

Poesi, prosa å köttsoppa

Skrivet av Johan Hagström 29.08.2023 | 0 Kommentarer

Alltid i mellanåt hamnar Nikonisten på helt oväntade äventyr. Min långvarige vän och fd sångarbroder Sture (alltså jag är fd sångare, Sture sjunger än) övade för Kulturelitens kommande möten. Vi beslöt enhälligt att ordna ett övningsmöte inför säsongen, som egentligen inleds inkommande tirsdag.

Mycket att diskutera, eftersom gänget hållit sommarpaus, men vi ville träffas över en Original å en Delikat. Av någon oförklarlig orsak började vi diskutera läsning och böcker. I ett skede frågade jag Sture när han senast har lånat från biblioteket? I dessa tider är ju allting digitaliserat, utom arga bibliotekstanten.

Vi beslöt göra bot och bättring och stämde träff följande dag kl 12 vid stadsbiblioteket, vi kollade om båda hade koll på adressen. Det hade vi, är ju ändå ganska nära Niska.

Z625640

Väl framme konstaterade vi att ingen av oss hade hittat sitt lånekort. Senast jag lånat var en bok om Maria Kallio (Leena Lehtolainen) och den på tyska!!! Det tog över en månad för mej att läsa den och det som jag kommer i håg var att hon hade en enögd frass, som kanske hette Sisu? Jag utgår från att Stures senaste lån var Runebergs Fänrik Ståhls Sägner, eller Topelius' Fältskärns berättelser.  Eller kanske Karlson på taket? Men han korrigerade snabbt. Då han studerade vid peffan lånade han en bok för han måste, så det var både tvångsläsning och tvångslån.

Z625631

Vad göra nu? Måste bara kolla med snälla bibliotekstanten, hur man kan förnya kortet. Det gick ganska smidigt och man fick själv välja PIN koden samt vilket kort man vill ha.

Z625641

Z625643

Nu måste vi få något att äta! Vi beslöt att testa Café Proosa, som bjöd på bland annat köttsoppa och pensionärsrabatt. Soppan serverades med skärgårdsbröd. Vi valde köttsoppan med rabatten. Den var verkligen god och vi rekommenderar. Brödet var helt super.

Z625664

Sanna Bertlin, som driver cafeterian glömde inte att rekommendera ärtsoppan med Sannas kropsu varje torsdag. Sture och jag glömde ej heller att rekommendera bacon i ärtsoppan. Vi måste väl som i regeringsförhandlingarna kompromissa lite om detta.

Z625689Sanna Bertlin

Z625692

Sture hittade snabbt en intressant bok. Den handlade om kärlek. Nikonisten förökte hitta Lucky Luke på tyska.

Välgödda och nöjda med servicen och maten  lämnade vi det fina bibliotekshuset. Sture hem till Kyrkoesplanaden och Nikonisten till Brånx.

Men en sak glömde vi - att låna böcker!!! Nå nu när vi har koder, kan vi boka på nätet och hämta från bibban. Brukar själv boka på bibban och avhämta i Brånx, för att ingen skall komma på att stänga det. Dottersonen Alex (5) är en hejare på att låna böcker.

Lukeminen kannattaa aina - sa någon för några år sen - och att Café Proosa bjuder på ärtsoppa med Sannas kropsu varje torsdag.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar