nikonisten black

Saltgruvan i Wieliczka

Skrivet av Johan Hagström 11.05.2019 | 0 Kommentarer

Alltid i mellanåt kan det hända att "Nikonisten goes underground".

Gruvan har under århundradena besökts av bland annat Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Ignacy Paderewski, Robert Baden-Powell, Karol Wojtyła (senare Johannes Paulus II) och nu då också Nikonisten.

JH1 5411

För att ta sig ner till första nivån, som ligger 64 meter under jorden, måste man ta en brant trätrappa som består av 378 trappsteg. Egentligen inte så farligt som det låter. Nikonisten har 84 trappor från marken till sjätte våningen och de är alla åppåt!

JH1 5413

Nere möts man svag belysning och en massa träbalkar. Sen blir det lite smala gångar, kanske inte för den som har obehag. Men Nikonisten tyckte det hörde till. 

JH1 5428

Nikonisten var imponerad, men väntade så ivrigt på att få se de mäktiga saltskulpturerna - de som han aldrig fick se. De befinner sig mycket längre ner i gruvan och nu hade de inte sådana guidningar. Notera att en sådan guidning skulle gå på 6 timmar i stället för två, som våran :( Det lär skall vara möjligt att få fototillstånd, men det var nu för sent.

JH1 5477

Visst fanns  det mycket annant mäktigt och intressant att se, men saltstodernalämnade nog en grimas i ansiktet. Guiden var ganska snålt engagerad. Körde en ganska monoton berättelse. Han kunde åtminstone ha stängt av mikrofonen då han bara flåsade eller då han pladdrade med sina kolleger.

JH1 5459

Mäktiga konstruktioner fick man i alla fall beundra.

JH1 5457

Gruvans historia räcker ända tillbaks till början av 1000-talet. De äldsta dokumenten är från 1044 och är ett privileg från Kasimir I, där han benämnde dagens Wieliczka med “magnum sal alias Wieliczka“.

Saltet har alltid fungerat som ekonomisk bas för Polen. I forntiden på polsk mark gällde salt som betalningsmedel och ersatte till och med metallmynt. Det behövdes ju för att bl.a. konservera fisk, kött etc.. Salthalten i luften noterade BronchitNikonisten genast, det kändes lätt att andas - inte alls unkelt.

JH1 5445

Unikt med saltgruvan är alla underjordiska floder, träbroar, kammare, salar, kapell, altare m.m. På ca 130 meters djup finns det till och med ett miniatyrsamhälle restaurang, post, bio, museum, souvenirshops och så vidare. 1978 blev Saltgruvan i Wieliczka ett av de första tolv världsarven på UNESCO:s nyinstiftade världsarvslista.

Saltgruvan har årligen över en miljon besökare från alla länder. 

Åter en gång hade Nikonisten bokat geuidningen med lunch, som var lika usel som den i förra turen. Vattenflaskan var dock välkommen.

Tillbaka till ytan? Jo det gick mede byggnadshissar, man stod packad som surströmming, men hissarna var snabba. Saltgruvan rekommenderas nog av Nikonisten, med en nypa salt!

Mera foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar