nikonisten black

Stella Polaris - Kva?

Skrivet av Johan Hagström 19.09.2023

Alltid i mellanåt flyr Nikonisten vardagen och besöker intressanta ställen. Denna regniga tirsdag blev det utfärd med Kultureliten (irf) från Vasa ända till Närpes!

Om man frågar mannen på gågatan om Stella Polaris blir svaret ofta en axelrörelse. Men en mera kultiverad kan komma att tänka på polstjärnan eller Aurora Botnia. Förståss!?

Operation Stella Polaris har dock en viss historisk betydelse, även om dagens skonötare inte vet något alls om operationen. Det var frågan om en topphemlig räddningsoperation i krigets slutskeende där radiospanare hade en avgörande roll.

Men sörjen icke, det går enkelt att åtgärda luckan i historiearkivet. Närpes Hembygdsförening (rf) har sedan mars 2023 drivit muséet "Stella Polaris" vid Öjskogsparken i Närpes.

Där får du veta mera om denna operation och dessutom skåda en massa radioapparater från krigstiden. Du kan också inbesupa mera fakta via moderna skärmar, som du styr själv enligt din egen läshastighet.

"Fienden rycker allt närmare! Hamnar det hemliga underrättelsematerialet i orätta händer står många liv i fara!"

Z626467

Radiospanarna var ett speciellt gäng inom armén. De var tophemliga och inte ens deras anhöriga visste om vad de gjorde. "Papp miin e vaktmästar" betydde i verkligheten något helt annat.

Z626468

Telefonväxel från krigstiden, en verklig Sentraalisantra, detta ex är faktiskt i bruk, man kan ringa till både farstun och kartrummet, nästa steg är att koppla in restaurangen.

Z626479

Maininki var en av båtarna som användes unter operationen

Z626487

En officer hade fått så bråttom att retirera, att han tappade sin ´mössa'

Z626495

Ben Nyberg berättade intressanta episoder från operationen, dessutom presenterade han fina och välbehållna radioutrustningar.

Z626510

Inger Granfors, auktoriserad Närpesguide, presenterade operationen på storskärm, men berättade också om Närpes i allmänhet, bland annat om häststallarna vid kyrkan.

Det var en intressant och trevlig exkursion. Det finns så mycket att se i närområdet. Hur mycket vet du om Operation Stella Polaris? Köp nästa jul åt t.ex. svärmor et besök till muséet.

Z626529Som avslutning samlades alla elever vid Stella Polaris -monumentet, ingen fick kvarsittning. (Foto okänd soldat)

 

 

 


Bland vargar och skarvar

Skrivet av Johan Hagström 13.09.2023

Alltid i mellanåt tar Nikonisten en morgonpromenad, oftast före bacon och kaffe. Oftast blir det att lufta på gångstavarna, men alltid i mellanåt luftas endera Nikonen. Helst den som väger mindre. Brukar traska en timme. Med Nikonen blir det avsevärt mindre kilometrar eller alternativt längre tid.

Onsdag, Mittwoch blev inte bara Metviksrundan utan att vandra längs strandlinjen. Visste du att Vasa har 473 km strandlinje?! Några minnebilder:

Z626139

Vy från strandpromenaden - mot nya äventyr. Vasa måtte ha vackraste campusområdet i Finland, man studerar gärna några år längre bara för utsikten.

Z626147

Här var det lämpligt att nynna på "Jos konduktöörin nait" eller "Menolippu". Nikonisten hade emellertid nog löst in tur-retur biljett.

Z626151

Silorna når äntligen finalen, inte myckat kvar av dem. Men så har alla ju väntat flera årtionden på att de skulle rivas.

Z626154

Basturestaurangen Meris bygge framskrider sakta (gårrsakta!). Tror inte någon flygekorre bromsar takten.

Z626167

Nikonisten var nu så nära Österbottens muséum, att det helt enkelt var pakkå att inlösa löftet om att kolla nya Terranova. Har funnits kålkkåläng på listan. För tillfället byts utställningen på andra våningen. Den 28 oktober öppnas "Roland Persson – Twisted Realities".

Terranova – naturvetenskapliga utställningen har förnyats totalt och den nya öppnades för snart ett år sedan. Där fanns mycket intressant och utställningen var kryddad med interaktiva doningar. 
"Utställningen berättar om den unika naturen i vår region, dvs. Kvarkens världsarv, om istiden som påverkat uppkomsten av det samt om människans och den maritima naturens förhållande. Framtiden dryftas framför allt ur klimatförändringens perspektiv." 

Z626170

På bilden ser du filuren, som stoppar mera byggningsprojekt än den aktuella föreningen i Vasa. Rekommenderar varmt ett besök till Terranova, om du inte har gjort det redan.

Sen var det bara att traska hemåt. Pausen på muséet var inte inplanerad, men var faktiskt intressant.

Du kan kolla flera foton från utställningen och morgonpromenaden i WEBFOTOSALBUMET! (klicka!)


Heikinheimo: 5+ rum

Skrivet av Johan Hagström 12.09.2023

Alltid i mellanåt missar Nikonisten utställningar. Detta år ofta pga ögonproblem, men nu är jag synlig åter.

Lite mulen septemberdag, så innan butiksrundan tänkte jag hinna med en kort konstrunda. Tikanojas konsthem bjöd på Kaarina Heikinheimo: 5+ rum. Verkade vara intressant.

Det var det också. Allt från Textilkonst, från koppartråd till textilreliefer.  

Utställningen pågår till den 24 september, så om du inte ännu har gjort ett besök, hinner du ännu. De lönar sig nog.

Några smakprov:

Z626135Z626136Z626126

Några till hittar du i WEBFOTOALBUMET! (klicka!)


Mera än gitarrer på GTM i Umeå

Skrivet av Johan Hagström 16.10.2022

Alltid i mellanåt besöker Nikonisten samma muséum/utställning mera än en gång. Guitars - The Muséum hör till varje Umeåbesök, om bara tid hittas. 

Bröderna Åhdén, hemma från Vännäsby, har skapat och underhåller ett av världens förnämsta gitarrmuséum i Folkets Hus byggnaden mitt i Umeå. Internationella TripAdvisor har rankat muséet 8 år som Umeås sevärdhet nummer ETT! Under besöket träffar du garanterat bröderna Åhdén, vilket ju ger mervärde åt besöket.

I det mysiga muséet hittar du massor av intressanta och sällsynta gitarrer, men också en hel del annat intressant. Vad sägs om en 6-strängad Hagström banjo? Den beställdes i tiderna av en musiker, som inte kunde spela banjo, men ville ha banjoljudet! Stäms alltså som en vanlig gitarr.

Det handlar naturligtvis massor om just gitarrer, men också många andra instrument. Så om du är mixare eller trummis hittar du nog att utforska. Det handlar om MUSIK.

Nedan några bilder från besöket i oktober 2022.

Z621581Z621585Z621586Z621590Z621591Z621606

Definitivt ett måste när du besöker Umeå!

Mera foton från oktoberbesöket hittar du i WEBFOTOALBUMET!

Bilder från tidigare besök hittar du i slutet av bloggen från 2016.