lasse1260x2

Absolut NEJ till lyteskomik

Skrivet av Lars Hedman 21.09.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

lytes

Visst har jag skrattat åt skämt som gör narr av människor med funktionsnedsättning. Både länge och hjärtligt till exempel då dr Meinheimer råkade illa ut i sin rullstol i filmen Nakna pistolen 2 1/2.

Nu skäms jag över det. Kanadas premiärminister Justin Trudeau skäms för att han gjorde "blackface" på 90-talet, det vill säga svärtade ansiktet för att spela mörkhyad. Skillnaden är att "blackface" idag anses vara rasistiskt och stereotypiskt medan lyteskomik tycks fortfarande vara både acceptabelt och anses vara roligt. 

Många av mina favoriter ha förfallit till lyteskomik. Leslie Nielsen har spelat Mr Magoo som driver med synskada och närsynthet, Mike Myers förlöjligar kortvuxenhet i sina Austin Powers-filmer, Ted och Kaj skämtar i en pod om hur svårt amputerade Blanche Wittman hasar sig fram i Marie Curies laboratorium och Tomppi gör en meme som är helt okänslig för människor med dyslexi.

Mr Magoo är ursprungligen en tecknad serie från 50-talet. En svårt närsynt man som hela tiden missförstod sin omvärld och hamnade i trubbel. Magoo fick en Oskar för bästa tecknade serie två år i rad. Då Disney gjorde en film om Mr Magoo med Leslie Nielsen i huvudrollen protesterade amerikanska synskadeorganisationer mot att den var nedsättande. Filmen drogs bort från biograferna efter två veckor och floppade.

Verne Troyer spelade rollfiguren Mini-Me i Austin Powers-filmerna. Vad som kunde ha blivit en jämlik komediroll för en kortvuxen skådespelare urartade till typisk dvärgkastnings-humor. Något som vi fått genomlida i otaliga filmer. Peter Dinklage, som nu fått kultstatus tack vare Game of Thrones, har spelat med i filmer som Trångt i kistan där hans kortvuxenhet är skämtobjekt.

Blanche Wittman arbetade som assistent åt Marie Curie. Hon skadades så svårt av strålning att man tvingades amputera hennes båda ben och ena arm. Kanske jag är en torrboll, men jag tycker inte det är något att skämta om.

Mellan 6 och 10 procent av finländarna har någon form av läs- och skrivsvårighet. Dyslexi är en av de funktionsnedsättningar som fortfarande stöter på en massa nedlåtenhet. Den som skriver fel anses vara korkad, som svenska kungen i Tomppis meme här ovan. Det svenska kungahuset har ändå gjort storverk för att öka förståelsen för dyslexi. Kronprinsessan Victoria och hennes bror prins Carl Philip har öppet berättat om sina läs- och skrivsvårigheter och hur de tacklar problemen i vardagen. 

I går började jag se på den nya säsongen av Matt Groenings (The Simpsons, Futurama) Disenchantment. En hejdlös, rå och okonventionell tecknad serie på Netflix. Och fri från lyteskomik? Tyvärr inte, den andra säsongen började med att göra narr av intellektuell funktionsnedsättning. Jag skrattade inte ...

Kommentarer

  • Nina 22/09/2019 6:01pm (2 år sen)

    Jag uppfattade inte att Tomppi’s memes gjorde narr av dyslektiker. Drottning Silvia har en accent som gör att det låter som att hon uttalar kungen som kången, jag trodde att det var det som skämtet syftade på. Men jag kan ha fel.

Skriv en kommentar