lasse1260x2

Är livet alltid värt att leva?

Skrivet av Lars Hedman 14.06.2016 | 2 Kommentarer

Kategorier:

MeBeforeYouEn ung kvinna hjälper en äldre man med hörselskada som glömt sin hörapparat? Nej, den omstridda filmen "Livet efter dig", som bygger på Jojo Moyes bestseller, handlar om något mycket allvarligare.

 

Den engelska filmen Me Before You (Livet efter dig, Kerro minulle jotain hyvää) får Finlandspremiär om några veckor. Den har redan börjat visas i bland annat USA och Storbritannien och fått inte direkt oväntad kritik. Budskapet är nämligen krasst och obehagligt, att "det är bättre att vara död än att sitta i rullstol".

Den rika och stiliga unga playboyen Will hamnar i en olycka och blir förlamad från nacken nedåt. Han planerar att resa till Schweiz där han ska begå assisterat självmord, men han lovar sin mor att fundera på saken i sex månader.

In i hans liv kommer den originella och något misslyckade Lou. The Guardian beskriver det som att Thomas Crown möter Amelié. Sen är det väl rätt så förutsägbart, hon lär sig societetslivet och högkulturen och han översköljs av hennes livsglädje.

Spoilervarning: De blir kära (det var kanske inte en spoiler) och han tar ändå livet av sig. Men han lämnar en massa pengar åt Lou i sitt testamente.

Nu torkar vi bort tårarna ur ögonvrån och tänker på budskapet en stund. På filmens webbplats har man skapat hashtaggen #LiveBoldly, ungefär "lev modigt". Det har gett upphov till en hel del syrliga svar, många från personer med funktionsnedsättning: "Varför skriver ni "lev modigt" om oss när ni menar "dö snabbt", "jag har samma rörelsehinder, sluta döda mig på film" och "jag är inte någon som man ska tycka synd om och bli dödad i en film för att publiken ska gråta".

Visst finns det också andra filmer med liknande budskap som "Vems liv är det egentligen" och "Million Dollar Baby". Den brittiska skådespelerskan Liz Carr, som är rullstolsburen, säger till The Guardian att det inte är så ofta man behandlar frågor som funktionsnedsättning i film och media och när man gör det "är det en alltför stor övervikt på berättelser där döden är en lösning för funktionsnedsättningen".

Men det finns filmer med ett betydligt mer positivt budskap, som den franska "En oväntad vänskap" som bygger på en sann historia om en småbrottsling och en aristokrat i rullstol som finner varandra. I den är vänskapen och livslusten det bärande temat, att livet alltid ska vara värt att leva. Se den i stället!

Undrar någon om bilden här uppe? På filmens webbplats kan man skapa sin egen affisch. Jag kunde liksom inte låta bli ...

 

Kommentarer

  • Pernilla Bergman 14/06/2016 9:07pm (4 år sen)

    Men hjälp alltså! Hade inte alls förstått att filmen var vinklad på det där viset! Jag trodde att det fanns något positivt budskap och hade sett fram emot att se den. Men tack för varningen! Skippar nog den filmen.

  • TIDSTJUVEN 17/06/2016 2:17pm (4 år sen)

    "En oväntad vänskap" gillade jag enormt mycket, men det låter ju som att den här filmen har en väldigt knasig vinkling på tematiken. Äsch då.

Skriv en kommentar