lasse1260x2

Att hitta en telefon som hjälper

Skrivet av Lars Hedman 05.04.2018 | 2 Kommentarer

horseltelDet är inte alltid så lätt att välja telefon, speciellt när man behöver något extra, som till exempel att man hör den.

 

Jag missade tidigare många samtal. Hur jag än försökte öka volymen, ha på vibrationer och välja ringsignaler som passar min hörsel, så fick telefonen ringa ostörd i min ficka. Jag hörde den helt enkelt inte.

Nu har jag köpt en klocka som vibrerar när telefonen ringer. Återstår bara ett problem, att höra vad den som ringer säger ...

Alla smarta telefoner har idag en inställning för "tillgänglighet". Där kan man hitta hjälp om man ser eller hör dåligt. Bland annat förstoring, röstigenkänning, högkontrast, ljuddetektorer och textning ska göra livet enklare för oss med funktionsnedsättning. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen och de blir ännu bättre.

Jag köpte en telefon åt min bor Noffe. Hans utvecklingsstörning gjorde att han hade svårt att hantera knapparna och använda funktioner som kontaktkatalog eller återuppringning. Så det blev en enkel hopvikbar telefon. När den ringde var det bara att öppna den och säga "hallå". När han ville ringa mamma tryckte han på siffran 2.

Svärmor, som fått allt svagare syn som åldertillägg, har en kul lösning för det här med kontaktlistor. Hon ser inte listan så hon räknar. Femton tryckningar nedåt så kan hon ringa sin svärson, 25 så ringer hon sin äldsta dotter.

Min mamma, som fått allt sämre korttidsminne när hon närmar sig 95, stoppade i misstag sin gamla telefon, som hon hunnit bli bekant med , i tvättmaskinen. Det var en uråldrig Nokia och jag sökte med ljus och lykta i butikerna, utan resultat, efter en likadan. Som tur hade jag kvar en gammal Samsung som liknar Nokian. Den fungerar nu bra, förutom att den ibland är kvar i sängkammaren när hon är i köket eller den gömmer sig någonstans så vi får söka den runt hela huset. Då både mor och son hör dåligt så får de söka länge efter en försvunnen telefon fast den ringer för fullt.

Telefonen är nuförtiden en viktig del av vårt dagliga liv, en nödvändighet. För många är telefonen också en trygghetsfaktor. Då är det inte alltid nödvändigt med super amoled, dolby surround, instant download, near field communication och dual camera. Det räcker med att man kan höra den, se skärmen och kunna ringa.

Kommentarer

  • DS 09/06/2018 8:19pm (4 år sen)

    Jag har hörselnedsättning i båda öronen och använder Phonak hörapparater. Hörapparaterna är bra men är inte så märkvärdiga jämfört med andra hörapparater jag haft. Det som ger mervärde och stor nytta i vardagen är tillbehöret Phonak Compilot Air. Med den hör jag telefonsamtal tydligare än vanliga samtal, och använder den också till att lyssna på radioprat som jag inte hör så bra via vanlig radioapparat. Ljudet blir tydligare. Compiloten är en liten dosa på 5x3 cm som jag fäster på tröjkragen. Den fungerar trådlöst till hörapparaterna och via bluetooth till smarttelefonen. Nu använder jag Nokia 8, men funkade också tidigare bra till en Samsung.

  • DS 09/06/2018 8:49pm (4 år sen)

    Glömde att skriva.. via Compiloten hörs ringsignaler, och övriga signaler från meddelanden direkt till hörapparaterna.

Skriv en kommentar