lasse1260x2

Det finns inget Aspergers syndrom

Skrivet av Lars Hedman 16.08.2018

Kategorier:

aspergerLäkarvetenskapen har tänkt om och diagnosen "Aspergers syndrom" har tagits bort. Nu beskylls också Hans Asperger för nazikopplingar och att hans diagnoser påverkades av den nazistiska övermänniskoideologin.

 

Vi har länge tagit för givet att Aspergers syndrom är en beskrivning på en form av autistiskt beteende för barn, speciellt pojkar, som har svårt att hålla kontakt med jämnåriga och bland annat inte kan tolka kroppsspråk. De kan ha problem med motoriken och de låter specialintressen uppsluka all deras tid.

Hans Asperger var en österrikisk läkare som verkade på 30- och 40-talet. I en nyutgiven biografi  avslöjas att han var aktiv bland annat som konsult åt Hitlerjugend och medlem i den nazistiska läkarföreningen. Han stödde de rashygieniska tankarna och förespråkade sterilisering. Däremot visar biografin endast indirekta kopplingar till nazisternas eutanasiprogram. Flera av hans medarbetare dömdes efter kriget för att ha dödat patienter, bland annat hundratals barn.

De symptom som betecknades som Aspergers syndrom ingår nu i diagnosen "autismspektrumstörning". Ett ordmonster som kan beteckna hur litet vi i dag vet om autism. Vetenskapen ser i alla fall att förenklade förklaringar som Aspergers syndrom inte fungerar.


Årets julsång

Skrivet av Lars Hedman 23.12.2016

Kategorier:

IMG 0501

http://youtu.be/SIcrR47FxfY

Tioåriga nordirländska Kaylee Rodgers har på bara några dagar blivit en succé på webben. Hon sjunger Leonard Cohens Halleluja så starkt att videon på henne delas flitigt och flera hundratusen har redan sett den på Youtube. Troligtvis blir det här en video med miljontals tittare.

Kaylee har autism och går i en skola, Killard House, för barn med specialbehov. Kören bakom henne är elever i skolan. Hennes mamma säger i en intervju att Kaylee var så blyg att hon inte vågade säga något i skolan. Musiken har fått henne att komma ur sitt skal. Nu sprider hon julstämning över hela världen.

God Jul


Polisen som räddande ängel

Skrivet av Lars Hedman 18.10.2016

Kategorier:

Poliserna i Vancouver har tydligen fått gedigen utbildningDet måste vara en mardrömssituation för en mamma. Hennes son får en krisattack och försöker springa ut på gatan i storstadstrafiken. För att hindra honom måste hon med alla sina krafter trycka honom mot trottoaren medan han fortsätter att skrika och försöker slita sig lös.

Plötsligt står en kvinnlig polis och ser på henne ...

Alexandra Samuel är en känd forskare i Kanada som bland annat skriver för Wall Street Journal och föreläser om teknologins sociala inverkan. Hon är också mamma till en pojke med autism. I ett öppet brev tackar hon polisen som hjälpte henne och sonen under rusningstid centrala Vancouver. Sonen får ibland, varje eller varannan månad, svåra ångestattacker "existential despair" och försöker skada sig själv. Nu ville han rusa ut bland bilarna och hon tvingades hålla kvar honom med våld.

Den kvinnliga polisen frågade vad hon kan göra för att hjälpa. Sedan talade hon lungt och sansat till pojken för att lugna honom. När mamman skulle ringa sin man efter hjälp tog polisen över att hålla i pojken. "Hon höll i honom stadigt och respektfullt, så milt hon kunde, utan ett spår av ilska eller rädsla i ansiktet".

När pappan anlände för att hjälpa tog det ännu 45 minuter att lugna pojken. Mamman hade då tappat kortet med namnet på polisen. I stället skrev hon brevet där hon tackade henne och hennes partner för vad de gjort för att hjälpa sonen.

Nyheten har nu uppärksammats av kanadensisk media, men den kvinnliga polisen har inte trätt fram för intervju. Hon anser att "hon bara gjorde sitt jobb".


När kärleken har hinder

Skrivet av Lars Hedman 06.04.2015

Kategorier:

linsdseydave

Lindseys och Davids kärlekshistoria beskrivs i en ny film om autism.

 

Det är svårt att förstå vad autism egentligen är. Utåt märker man främst överkänsligheten och svårigheten att kommunicera. Lindsey och Dave har båda autism och kan umgås med andra bara genom att lära sig beteendemönstren utantill från böcker och filmer. När ska man le, när ska man nicka och hur ska man svara? Båda jobbar, hon som barista och han som meteorolog, och säger att de är alldeles slut när de kommer hem. Som skådespelare som varit hela dagen på scen.

De trodde att kärlek och ett förhållande var omöjligt för dem, tills de möttes på en konferens om autism för åtta år sedan. Två år senare flyttade de ihop. Deras autism ställer skarpa gränser i ett förhållande, de äter väldigt sällan tillsammans, David klarar inte höra ljudet av när någon tuggar, därför kan han inte äta råa grönsaker. De har olika dygnsrytm och har skilda sovrum. Deras överkänslighet gör bland annat att de inte kan enas om hur hård madrassen ska vara.

Men de är uppriktigt kära i varandra och arbetar ihärdigt på att förhållandet ska fungera. När de skulle älska med varandra för första gången följde Lindsey handlingen i filmer som Pretty Woman för att göra rätt "nu är det meningen att jag ska ta av honom skjortan". Det finns inga dubbla budskap i deras kommunikation, det är de inte kapabla till, och de respekterar varandras behov av att kunna isolera sig.

De medverkar i dokumentärfilmen Autism in love som har sin premiär i april. I den överväger de att ta ett steg till i sitt förhållande.

De syns inte i filmens trailers, men här är är en sex år gamma Youtubevideo om dem när deras förhållande tog sina första stapplande steg.


Kända personer med funktionsnedsättning. Del 3

Skrivet av Lars Hedman 07.03.2015

Kategorier:

grandin2

Temple Grandin är professor, ledande forskare i världen på husdjursvetenskap och aktiv förkämpe för rättigheterna för människor med autism. Foto: cc by flickr.com/Universitiy of Denver.

 

Hon började tala först som fyraåring. Hon mobbades i skolan då hon inte kunde kommunicera på lika villkor. Hon är överkänslig för yttre intryck och hon skriver att hon inte har det andra människor har när det gäller möjlighet till känslomässiga relationer. Talet är hennes andra språk, hon säger att hon tänker i bilder.

Temple Grandin är en av världens mest kända personer med autism. Det påverkar varje aspekt av hennes liv. Trots det har hon doktorerat i djurvetenskap, forskat i djurhushållning och revolutionerat hur slakterierna fungerar i USA. Hon är professor på universitetet i Denver och förespråkar aktivt mera etik i den industriella behandlingen av djuren.

Mest känd är hon ändå för sin kamp för jämlikhet och bättre vård för personer med autism. Hon har skrivit flera böcker, hon föreläser och ger intervjuer. Budskapet är att man inte ska se autismen, utan symptomen och försöka lindra dem. "Annorlunda, inte sämre" är ett av de begrepp hon vill mynta. Ett annat är "världen behöver olika sätt att tänka".

HBO gjorde en prisbelönt film om henne 2010 som också visats här hos oss. Grandin var själv med på scenen när filmen fick fem Emmy-priser. Samma år var hon med på tidskriften Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

I den här en timme långa föreläsningen