lasse1260x2

Bli inte sjuk i Jakobstad

Skrivet av Lars Hedman 01.05.2018 | 4 Kommentarer

bortamedvindenStackars, stackars patienter. Stackars, stackars personal. Akuten och sjukhuset i Jakobstad är i totalt kaos.

 

Mamma var på väg i säng. Det var sent på kvällen dagen då pappa skulle ha fyllt 101. Fast hon är 94 så envisas mamma gå uppför trapporna för att sova i övre våningen bredvid pappas tomma säng.

Nu hade hon glömt något i köket så hon började gå ner för trapporna igen. Och förlorade fotfästet.

Hon lyckades ringa mig och jag hittade henne liggande på golvet. Fallet hade varit långt och hårt och hon hade ett stort sår i huvudet. Mamma ville inte ha ambulans, men jag vägrade lyssna på henne. Det var en stor lättnad när ambulanspersonalen med lugn kompetens tog över och förde henne till akuten.

Akuten i Jakobstad är i totalt kaos! Där blandas allt från blödande sår och benbrott till  infektionssjukdomar och diarrépatienter i några små öppna rum med sängarna tätt bredvid varandra. Personalen är tydligt överbelastad och gör sitt bästa i en hopplös situation. "Vi har bara korridorplatser på avdelningen", "ööh, hur lång är din mamma, det finns något på gamla barnavdelningen, men sängen är bara 150 cm".

Mamma fick övernatta på akuten i ett av rummen med sex sängar för att bli röntgad nästa morgon. När jag kom på morgonen var akuten knökfull. Inte en säng var ledig, oroliga anhöriga fyllde korridoren och den alldeles för knappt tilltagana personalen försökte hinna med att svara i telefonen, ta emot nya patienter och behandla de gamla.

Mamma borde egentligen ha stannat kvar på sjukhuset. En 94-årig marevanpatient som kastar upp, har hjärnskakning, sår i huvudet och yrsel borde få ordentlig vård. Men den vården kunde hon inte få i Jakobstad. Allt var fullt och akuten fick fungera som en avdelning där man blandar alla sjukdomar och skador utan att ha tillräckligt med vårdpersonal och läkare.

"Får jag ta hem mamma nu genast", frågade jag när jag äntligen lyckades få tag på en sjuksköterska. "Det skulle vara bra, vi har fullt överallt".

Mamma är nu hemma och vi turas om med att hjälpa henne. Hon kan inte använda högra armen, hjärnskakningen har inte förbättrat hennes korttidsminne och ryggen är väldigt sjuk. Men hon är seg och stiger upp ur sängen eller stolen med hjälp av sin rullator och viljestyrka. Varje kväll blandar jag en "falla ner för trappan-sup" som hon tar hellre än "de där hemska värkmedicinerna". En del vodka, en del vermouth och en liten skvätt Ballantines, är en bra kvällsmedicin.

Bilden ovan är inte från akuten i Jakobstad. Där får man inte fotografera. Men fortsätter det så här så får man nog flytta patienterna utomhus som i filmen "Borta med vinden".

Kommentarer

 • Catarina 01/05/2018 8:17pm (3 år sen)

  Tyvärr är det så,bedrövligt,sorgligt ...vad händer ??

 • Malin Storgård 01/05/2018 9:16pm (3 år sen)

  Så ledsamt! Förstår inte att det faktiskt händer i vårt eget samhälle. Varför har inte den enskilda människan något värde? Patienten är less, vårdpersonalen är less, och anhörig är less. De som bestämmer borde nog bli sjuka, och se hur det på riktigt är, så kanske det skulle hända något och sluta sparas på fel ställe.

 • Vårdare 01/05/2018 10:48pm (3 år sen)

  Jag arbetar inom akutvården och känner mycket väl igen mig i det Lars skriver. Malmskas akutmottagning är inte unik då det gäller överbelastning och underbemanning. Det gäller även "stora" akutmottagningar. Med den politik som förs i vårt land idag så är det endast patienter i storstäder som får avancerad vård framöver. Väntetiderna vid akuten är långa på Soite, Malmska o Vcs osv. De som är svårast skadade/sjuka går naturligtvis före, samtidigt som de som siter med förkylningar, stukat finger eller långvarig hosta ofta spyr galla över vårdarna då det tar för länge. De vet naturligtvis inte vad som försegår i rummet bredvid. Det behövs en vårdreform, men den som nu är aktuell går helt i fel rikting!

 • Paulina 02/05/2018 3:53pm (3 år sen)

  Min pappa är går på cancer behandlingar och hans vitablodkroppar hade blivit väldigt lågt(vet inte medecinska termrna). De tog in honom på akuten och han satt där bland alla sjuka patienter. Han hade inget imunförsvar pga cancer behandlingarna och han blev sjuk.

  Vet inte vad de håller på med i Jakobstads sjukhus men jag är bara lycklig att jag inte behöver använda mig av deras tjänster för att bor i en annan stad.
  Men tycker synd om de som tvingas gå till dit.

  Hoppas din mamma återhämtar sig snabbt!

Skriv en kommentar