lasse1260x2

Dags att köpa rullator

Skrivet av Lars Hedman 07.01.2017 | 4 Kommentarer

Kategorier:

vr9553 Rollator Blue20 Edit 0En sån här måste man ha i Jakobstad för att få hemsjukvård.

 

Samhället vill att vi ska på våra ålderdoms dagar bo hemma så länge som möjligt. Det ska höja vår livskvalitet och dessutom belastar vi inte kommunernas äldrevård. I stället ska vi utnyttja den hemservice och hemsjukvård som erbjuds.

I teorin!

Mamma har just  fyllt 93 och bor fortfarande hemma i sitt gamla trähus i Skata i Jakobstad. Hon klarar av det mesta själv, fast minnet sviker ibland och två stora blodproppar i lungorna har saktat ner farten en hel del.

Blodpropparna gör att hon måste ta bloduttunnande medicin och därför kör jag henne en gång i månaden till laboratoriet för blodprov. Men det har blivit väldigt tungt för henne. Stegen är små, "jag har börjat stulta", säger hon. Speciellt svårt är det på vintern då det är både kallt och halt. Ett besök på labbet tär på hennes krafter och gör henne trött flera dagar efteråt. Stultandet blir värre.

När det var 20 grader kallt ute var det dags för ett nytt besök till laboratoriet. Mamma orkade helt enkelt inte, så jag ringde till hemsjukvården, "kan ni inte skicka någon hem för att ta blodprov".

Svaret var artigt och förstående, men: "Använder hon rullator där hemma? Om hon klarar sig utan så kan vi inte göra hembesök." Jag försökte förklara att mamma stultar, men inte behöver rullator i sitt hem där hon vet var hon ska hålla i sig. Hon går till och med sakta upp för trapporna till sovrummet, det ger åtminstone lite daglig motion.

"Tyvärr, våra regler är sådana".

Så nu måste jag köpa en rullator åt mamma. Hon kommer inte att använda den, men då behöver jag inte tvinga henne in i en kall bil i vinterkylan för att åka till laboratoriet.  Kanske jag köper en åt mig själv också, för säkerhets skull. Man vet ju aldrig.

Det här med att vi ska bo hemma så länge som möjligt börjar kännas litet farsartat.

Kommentarer

 • Ulla Enlund 07/01/2017 7:40pm (4 år sen)

  Kanske hon kan få låna rullator från sjukvården. Så behöver du inte köpa. Ta reda på det först. Låna en duschpall på samma gång, och kanske annat också om hon behöver. Lånet är livslångt.

  • Lars Hedman 08/01/2017 8:50am (4 år sen)

   Tack för tipset, ska kolla. Undrar vilka tester hon måste gå igenom. Tänk om det är "hon kan ju gå 10 meter utan att hålla i sig, då får hon ingen rullator" eller något liknande.

   • Folke Hästbacka 08/01/2017 9:39am (4 år sen)

    Inga tester behövs. Min mamma har rollator i daglig användning och en rullstol när hon skall t.ex. ut i friska luften eller HVC. Allt från utlåningen vid Malmska. Mamma fyller 96 snart och bor på DGH

 • Linn 08/01/2017 11:07am (4 år sen)

  Hon ska få låna! Det låter ju som att hon oavsett kunde vara i behov av en de gånger hon rör sig utomhus(?) Ring till hjälpmedelsutlåningen och diskutera dem dem, kanske hon kunde ha nytta även av andra hjälpmedel som tex duschstol, wc-höjning. Det finns inga kriterier som att kunna gå /inte kunna gå x-antal meter utan hjälpmedel för att få låna, det räcker med bedömningen att det finns en överhängande fallrisk.

 • Malin 09/01/2017 11:47am (4 år sen)

  Usch vad ledsamt att läsa att det ska vara såhär! :( Hälsningar en som jobbar i äldreomsorgen och börjar bli trött på att allt ska vara så orättvist mot de äldre...

 • Görel Ahlnäs 09/11/2017 8:26pm (3 år sen)

  Det är ju inte klokt. Du behöver inte köpa, du får låna från HVC. Hälsa mor från mig, hon är en tuffing! Görel Ahlnäs

Skriv en kommentar