Förintelsens första offer

tisdag 18 augusti 2015 - 00:00 | 0 Kommentarer

nazi6

Nazistpropaganda: "En arvssjuk kostar staten lika mycket som utgifterna för en familj varje dag".

 

Vi kallar dem "nynazister", men det är fråga om samma mörka ideologi med en fanatisk rasreligion som ledde till Förintelsen, mordet på över sex miljoner människor i det tyskockuperade Europa under andra världskriget.

I förteckningen på nazisternas brott kommer Förintelsens första offer, de 200.000 människor som mördades i ”eutanasiprogrammet” T4 ofta i skymundan. Den omänskliga behandlingen av personer med funktionsnedsättning är ett starkt och skrämmande exempel på vad nazismen står för och borde vara en varning för alla ”nya” versioner av våldets och grymhetens ideologi.

Redan 1938 kunde tyskarna ansöka om att anhöriga med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning skulle dödas med giftspruta. Ett år senare uppmanades vårdhem, åldringshem, sanatorier och mentalsjukhus att rapportera alla patienter som varit institutionaliserade i mer än fem år. De som rapporterades bedömdes sedan av en kommitté som avgjorde om de fick leva eller om de skulle dödas i en gaskammare. I de första gaskamrarna använde nazisterna kolmonoxid för att mörda 70.000 tyska människor med olika funktionsnedsättningar, bland annat utvecklingsstörning, psykiska sjukdomar, demens och rörelsehinder.

Programmet pågick till augusti 1941. Det var protester från både den katolska och protestantiska kyrkan i Tyskland som fick Hitler att ändra sig. Enligt författaren Gitta Sereny var motståndet bland befolkningen också starkt och det var den enda gången Hitler blev utbuad på ett möte.

Men mördandet fortsatte i det tysta utanför Tysklands gränser i de ockuperade länderna, främst Polen. Totalt dödades minst 200.000 människor med funktionsnedsättning av nazisterna.

Kategorier:

Jämlikhet

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.