lasse1260x2

Jättefin satsning av finska TV2

Skrivet av Lars Hedman 11.02.2015 | 0 Kommentarer

Kategorier:

DSC028571

Tomi och Susanna Tuominen har varit 20 år gifta. De charmade den finländska tevepubliken under temakvällen om utvecklingsstörning.

Jag måste medge att jag var skeptisk när TV2 skulle sända ett två timmar långt diskussionsprogram om utvecklingsstörning. Risken att köra i diket var stort.

Men det blev en fängslande, upplysande och givande kväll, som skingrade många fördomar. Det blev heller ingen von oben-attityd där experterna talade över huvudet på alla andra. Två av programledarna var utvecklingsstörda och flera andra i publiken fick säga sin åsikt.

Kvällens höjdpunkt var nog ändå paret Tuominen som öppet och uppriktigt berättade om sitt äktenskap och sin kärlek. När de fick frågan om de någonsin tänkt skaffa barn blev de allvarliga och rörda. Det blev ett gripande ögonblick då Tomi förklarade att det är ett stort ansvar att skaffa barn och att "vi har inte resurser att ta det ansvaret".

Starkt gjort av TV2, förhoppningsvis ökade programmet förståelsen och jämlikheten för alla 40.000 utvecklingsstörda i vårt land. En röst i publiken, "jag vill inte att man ser mig som utvecklingsstörd, jag vill att man ser mig som Sami".

TV2 frågade också tittarna, bland annat "godkänner du utvecklingsstörda som grannar?" Visst svarade majoriteten "ja", men det är ändå beklämmande att se hur många som är så intoleranta att de svarade "nej".

Du kan se programmet på areena.yle.fi.

Del 1

Del 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar