lasse1260x2

Känd tavla får äntligen diagnos

Skrivet av Lars Hedman 10.05.2016 | 1 Kommentarer

Kategorier:

wyethChristinas värld av Andrew Wyeth är ett av de mest berömda amerikanska konstverken. Nu har man löst ett av mysterierna med tavlan.

 

Andrew Wyeth anses vara en av förra seklets stora amerikanska konstnärer. Tavlan Christinas värld från 1948 är kanske hans mest berömda verk. Motivet verkar vid första anblicken trivialt och omotiverat. En kvinna ligger på en äng, stöder sig på vänstra armen och ser upp mot ett hus längre bort. Det känns på något sätt grått och ödsligt och man vet inte riktigt varför hon ligger där.

Om man vet historien bakom blir målningen stark och beskriver ett hårt människoöde på ett gripande sätt. Kvinnan på tavlan är Anna Christina Olson, Wyeths granne, som var hans modell i flera tavlor. I trettio års åldern drabbades hon av en svår sjukdom och förlorade så småningom rörelseförmågan i benen. Målningen visar hur hon drar sig fram över ängen mot sitt hus långt borta vid horisonten. Man ser då ensamhet, viljestyrka, längtan och också ett visst mått förtvivlan i tavlan. Man ser också hur ett rörelsehinder kan utelämna och isolera en människa som inte får hjälp eller stöd av sin omgivning eller av samhället.

Tidigare har man antagit att hon drabbats av polio i vuxen ålder, på samma sätt som Franklin D Roosevelt. Men i motsats till presidenten blev hennes sjukdom allt allvarligare med åren. När hon dog 1968, 71 år gammal, hade hon förlorat rörelseförmågan också i armarna.

Varje år hålls en konferens, CPC (Historical Clinicopathological Conference), där man utreder historiska medicinska mysterier, som vad Lenin verkligen dog av och om Darwin led av angina. I år presenterade Minnesotas Mayoklinik en utredning som visar att Anna Christina Olson inte drabbades av polio utan av en ärftlig motorisk sjukdom.  Charcot-Marie-Tooths sjukdom kännetecknas av muskelatrofi, det vill säga att känslan och rörelseförmågan försvagas i musklerna. Sjukdomen börjar i fötterna och kan sprida sig till hela kroppen. Sjukdomsförloppet kan lindras, men sjukdomen kan inte botas helt. Den upptäcktes så tidigt som 1886.

Om man under Anna Christinas sjukdomstid, det vill säga mellan 1930 till 1968, skulle ha gett henne rätt diagnos, hade hon fått hjälp och tavlan skulle ha föreställt något helt annat.

Kommentarer

  • Alexandra 11/05/2016 4:28pm (4 år sen)

    Mycket vacker målning, kul att få höra lite bakgrundsfakta!

Skriv en kommentar