lasse1260x2

Kända personer med funktionsnedsättning. Del 3

Skrivet av Lars Hedman 07.03.2015 | 0 Kommentarer

Kategorier:

grandin2

Temple Grandin är professor, ledande forskare i världen på husdjursvetenskap och aktiv förkämpe för rättigheterna för människor med autism. Foto: cc by flickr.com/Universitiy of Denver.

 

Hon började tala först som fyraåring. Hon mobbades i skolan då hon inte kunde kommunicera på lika villkor. Hon är överkänslig för yttre intryck och hon skriver att hon inte har det andra människor har när det gäller möjlighet till känslomässiga relationer. Talet är hennes andra språk, hon säger att hon tänker i bilder.

Temple Grandin är en av världens mest kända personer med autism. Det påverkar varje aspekt av hennes liv. Trots det har hon doktorerat i djurvetenskap, forskat i djurhushållning och revolutionerat hur slakterierna fungerar i USA. Hon är professor på universitetet i Denver och förespråkar aktivt mera etik i den industriella behandlingen av djuren.

Mest känd är hon ändå för sin kamp för jämlikhet och bättre vård för personer med autism. Hon har skrivit flera böcker, hon föreläser och ger intervjuer. Budskapet är att man inte ska se autismen, utan symptomen och försöka lindra dem. "Annorlunda, inte sämre" är ett av de begrepp hon vill mynta. Ett annat är "världen behöver olika sätt att tänka".

HBO gjorde en prisbelönt film om henne 2010 som också visats här hos oss. Grandin var själv med på scenen när filmen fick fem Emmy-priser. Samma år var hon med på tidskriften Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

I den här en timme långa föreläsningen

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar