lasse1260x2

Kända personer med funktionsnedsättning. Del 5

Skrivet av Lars Hedman 22.03.2015 | 1 Kommentarer

 

För mycket rockmusik skadade Bill Clintons hörsel.

 

Vad har jag och USA:s förre president Bill Clinton gemensamt? Inte så mycket, förutom att vi har samma hörselskada, som har samma orsak och som mildras med hörapparater i båda öronen.

Bill Clinton märkte 1997 när han var 51 år gammal och ännu president, att han hade problem med att höra vad folk sade om det var många i ett rum och att han missade vissa ord i en konversation. Läkarna konstaterade att han inte hör de höga tonerna och fick hörapparater.

Fenomenet är vanligt bland de stora årskullarna som lyssnat på rockmusik med på tok för höga volymer. I USA räknar man med att cirka 5 procent av den generationen har liknande hörselskador. Jag är född några år efter de stora årsklasserna, men lyssnade på samma musik och minst lika högt. Precis som Bill Clinton sjunger det i mina öron, jag hör inte de höga tonerna och jag missar utan hörapparat vart fjärde till vart femte ord i en konversation.

Det finns ändå en klar skillnad mellan mig och Clinton. Om någon frågar mig "ska jag trycka på knappen" så hamnar jag bara på fel våning om jag hör fel. Skulle Clinton ha hört fel på den frågan kunde det ha varit mycket värre.

Kommentarer

  • Anders Lerbacka 22/03/2015 12:00pm (7 år sen)

    Jag hade turen att ha föräldrar som såg till att jag höll mig borta från volymknappen när jag skulle höra på Elvis' Good rocking tonight...

Skriv en kommentar