lasse1260x2

Mina Babelfiskar

Skrivet av Lars Herdman 13.02.2015 | 0 Kommentarer

babelfiskar

De här små elektroniska tingesterna har förbättrat min livskvalitet.

 

I Liftarens guide till Galaxen får huvudpersonen Arthur Dent en fisk i örat. De översätter åt honom alla språk han hör på sina irrfärder i rymden.

Jag har också fått sådana "Babelfiskar". De översätter inte språk, men plötsligt förstår jag min omgivning mycket bättre.

Min hörselskada kom väldigt obemärkt, som den lär göra för många. I över tio år märkte jag att folk omkring mig började tala otydligare, jag måste börja läsa undertexterna för att förstå vad de säger i teve och musiken blev grötigare. The Who, som jag alltid gillat, började så småningom förlora sina nyanser. Mitt första ord när någon talade till mig var vanligtvis "VA"?"

Det visade sig att jag är nästan helt döv för höga toner och att jag missar vart fjärde eller vart femte ord i ett samtal. Hörapparaterna, som är så diskreta att de knappast märks, förstärker nu de höga tonerna och det inverkar direkt på min omgivning. Alla talar tydligare!

Och så musiken. Första gången jag lyssnade på musik med hörapparaterna i öronen upplevde jag en överväldigande glädje. Samtidigt litet sorg, tänk vad jag gått miste om i över tio år.

När jag säger att mina Babelfiskar är diskreta är det kanske en sanning med modifikation. På kaffepausen undrade kollegerna vad det var för pipande ljud. Jag hörde inget, men det visade sig att en av mina apparater hade fått rundgång och pep för att meddela att "här sitter en med hörapparat".

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar