lördag 14 januari 2017 - 00:00

Lurar cancersjuka, för att få klick

viraltSå får man inte göra, spela på människors sjukdomar, skapa hopp, överdriva forskningsresultat - för att få fler klick och annonspengar.

 

Jag hör till dem som irriterar mig på klickdammsugarna på Facebook. Falska rubriker, påhittade nyheter och fåniga lockbeten, typ "alla vred sig av skratt", "det var OTROLIGT" och "läkarna är CHOCKADE", för att få oss att dela deras sidor. De utnyttjar oss för att få fler klick och annonsintäkter. Uppskattat, Newsner, Finkammat, Viraltidag och vad allt de nu sen heter. Också många kvällstidningar har börjat sprida sådana här klickbeten.

Ibland blir det direkt hänsynslöst. Det finns positiva nya rön inom cancerforskningen, bland annat att ämnet EBC-46, som utvinns ur bär, har i djurförsök gett goda resultat för en del cancerformer. Men att som viraltidag.com påstå att ämnet "dödar cancer" och på "några minuter" är direkt cyniskt.

Klickdammsugarna sprider utan att ta hänsyn nyheter om sjukdomar och funktionsnedsättningar, ofta överdrivna och felaktiga och ibland med falska bilder.

Snälla, sprid inte de här nyheterna!

fredag 24 april 2015 - 12:59

Sexåring dansar in i allas hjärtan

Audrey Nethery and familySexåriga Audrey Nethery, här med sin familj, har blivit en symbol för sjukdomen Diamond-Blackfan anemi.

Hon dansar zumba med energi och livsglädje. Videorna av sexåriga Audrey har spridits över hela världen. Hon lider av svår och obotlig sjukdom, Diamond-Blackfan som gör att hon har brist på röda blodkroppar. Audrey har också ett hål i hjärtat och har redan genomgått 20 blodtransfusioner.

Sjukdomen kan inte botas, men kan hållas under kontroll bland annat med blodtransfusioner eller i värsta fall benmärgstransplantation.

http://youtu.be/Gy2DrqE9ass