fredag 25 november 2016 - 12:18

Tänkvärd helhet om psykisk ohälsa

IMG 0486Österbottens Tidning presenterar ett välgjort och tänkvärt paket som hjälper att skingra fördomar.

 

Psykisk ohälsa är en av de funktionsnedsättningar som ofta skapat mest fördomar och missförstånd. Psykosociala förbundet gör ett starkt arbete för att öka förståelsen för alla människor, många av dem unga, som drabbats av någon form av psykisk ohälsa. Informationen är viktig då ångest och utmattning blir allt vanligare i ett tufft konkurrenssamhälle. 

Österbottens Tidning berättar på ett uppslag i tidningen fördomsfritt och informativt om psykisk ohälsa. Välskrivna och balanserade artiklar av Linda Forth. Synd att artiklarna är låsta för icke prenumeranter på webben

Beundrandsvärd insats också av de båda unga, Mayah och Nicoline, som för att hjälpa andra öppet berättar om sin situation.

Jonas Brunnströms bild på första sidan är ett fint exempel på hur man kan illustrera utan att ta till stereotyper.

IMG 0487

tisdag 22 december 2015 - 18:00

Mårran, vill du bli min vän?

havet”Mårran var glad över att se honom. Hon brydde sig inte om stormlyktan. Hon var glad därför att mumintrollet hade kommit för att träffa henne.” Tove Jansson: Pappan och havet.

Snusmumriken vill vara ensam, eller kanske han vill ”vara själv” som man säger nuförtiden, åtminstone i Sverige. Han kommer varje vår till Mumindalen och alla tar emot honom med värme, vänskap och kärlek. Men snabbt längtar han bort och vill ge sig ut på sina ensamma vandringar.
Morran är också ensam, men vill det inte. Hon söker sig mot ljuset och värmen, till gemenskapen. Marken där hon sitter fryser till is och hon skrämmer iväg alla när hon närmar sig.
När jag läste Tove Jansson som liten var jag rädd för Mårran, och jag tror inte att jag var ensam om det. I dag, över 50 år senare, är jag fortfarande litet rädd för henne, men samtidigt har jag börjat känna en allt starkare medkänsla för denna olyckliga själ som inte kan komma någon nära.
Vi blandar ofta på den frivilliga ensamheten och den ofrivilliga. Vi söker oss regelbundet till frivillig ensamhet, för en del är den väldigt viktig, en tid då man får rå om sig själv och inte behöver anstränga sig för att umgås socialt. Ett behov som kan variera i olika livssituationer.

Den ofrivilliga ensamheten, utanförskapet, har inga som helst positiva förtecken. En finländsk undersökning visar att upp till 20 procent, det vill säga var femte, ungdom känner sig ensamma och uppger att de har det jobbigt.
Som Tove Jansson beskriver det:
”Men vem ska trösta knyttet med att säga: lilla vän,
vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?”
Flera undersökningar visar att den ofrivilliga ensamheten är speciellt utbredd bland personer med funktionsnedsättning. Deltagandet i sociala aktiviteter är betydligt lägre än bland den övriga befolkningen och var fjärde upplever svår ängslan, oro eller ångest.
Problemen kan börja redan i skolan, en elev med funktionsnedsättning kan känna utanförskap, bli mobbad och kan dessutom ha svårigheter med inlärningen då undervisningen inte anpassas efter specialbehov. Det har sedan följder för det framtida arbetslivet och det vuxna sociala umgänget.

Det är alltid farligt att generalisera. Funktionsnedsättning är ett vitt begrepp och ensamheten blir oerhört personlig. Min bror Noffe har en utvecklingsstörning. Är han ensam? Han älskar att prata med andra, tycker om att kramas och kan unna sig lyxen att vara själv, då han vill sitta i sitt rum med dörren stängd och titta på ekorrarna i tallskogen utanför hans fönster.
Med det gäller inte alla i hans gruppboende. En av hans kompisar har svårt att kommunicera och skrämmer de andra med sin frustration, ångest och rädsla. Ibland leder det till starka utbrott. Då kan någon i personalen – tack och lov för den kompetens som finns i dag – gå till honom, krama om honom och säga ”ollaan ystäviä”, låt oss vara vänner, och duka fram några kaffekoppar.
Vi behöver inte acceptera ensamheten i samhället. Vi måste oftare duka fram några kaffekoppar och sluta vara rädda för Mårran.

 

Den här kolumnen skrev jag i Psykosociala förbundets tidskrift Respons i höstas. Publicerar den nu på nytt på min blogg som en liten julfundering.

onsdag 26 augusti 2015 - 22:21

Kända personer med funktionsnedsättning: Anders Bagge

bagge3Anders Bagge gör sin sista säsong som domare i Sveriges Idol.

 

"Det som folk ser som ett hinder ser jag mera som en tillgång". Så beskriver producenten och tevekändisen Anders Bagge sin funktionsnedsättning. Bagge berättar öppet om sitt liv med ångestattacker, scenskräck och stressymptom. För två år sedan fick han diagnosen adhd och efter det har han lagt om sitt liv och säger att han nu mår mycket bättre. 

Nu har han bland annat minskat det som förorsakar stress, bland annat skurit ner antalet företag som han har (från 27 till 7) och fokuserar på musiken. Bagge har skrivit och producerat för bland annat Madonna, Janet Jackson, Jennifer Lopez och Céline Dion. I en teveintervju i Malou Efter tio säger han att han ser sin adhd som en superkraft som ger honom kreativitet och energi.

Adhd, Attention deficit hyperactivity disorder, på svenska "uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet" räknas som en funktionsnedsättning med många symptom. Till dem räknas bland rastlöshet, svårt att sitta stilla, gå på högvarv och vara ouppmärksam. Vuxna med adhd kan också visa tecken på häftigt temperament, något som Bagge vittnat om i intervjuer. I Sverige räknar man med att mellan 3 och 5 procent av alla barn och 2 procent av vuxna har adhd.

Debatten om orsakerna till adhd går het just nu. Mycket talar för genetiska orsaker men det finns också teorier om att de sociala förändringarna i samhället och sämre kostvanor ökar antalet adhd-diagnoser.

tisdag 5 maj 2015 - 09:42

Bilder skapar fördomar

82200976 thinkstockphotos 5124971951

Ansiktet begravt i händerna, en dyster bakgrund och starka mörka kontraster symboliserar alltför ofta depression i våra medier.

Mind 14

I stället borde vi använda bilder som är mindre utpekande, som den här där en man söker hjälp för depression på nätet.

 

En person med depression är inte djupt förtvivlad med huvudet gömt i händerna hela tiden. Men det är så vi ofta ser det på bilder i medier. Bilderna som använda rutinmässigt för att symbolisera mental ohälsa skapar alltför ofta fördomar.

En brittisk kampanj Time to change, uppbackad av skådespelaren Stephen Fry, vill ändra på mediernas bildval. I stället för de traditionella bilderna bjuder kampanjen gratis ut bilder via bildbyrån Newscast.

Där kan medier och bloggare ladda ner nya, och förhoppningsvis mindre fördomsfulla bilder som illustrerar till exempel depression, bipolär sjukdom, ätstörningar och självmord. Bilderna är mindre dramatiska och mer vardagliga än de som vanligtvis används. Men de beskriver verkligheten bättre och de förvärrar inte situationen för personer som lider av mental ohälsa.

 

tisdag 14 april 2015 - 15:44

Scientologerna sprider videor mot psykiatrin

scientologiDen här videon är så skickligt gjord att den sprids på sociala medier över hela världen. Den är ett led i scientologernas försök att förbjuda psykiatrin.

 

Visst låter det trovärdigt när CCHR, Citizens Comission on Human Rights (Kommittén för mänskliga rättigheter), berättar i en välgjord och påkostad video att "barndomen inte är en mental sjukdom".

Videon, som är en del i scientologkyrkans korståg mot psykiatrin och vården av personer med psykisk ohälsa, har delats 150.000 gånger på Facebook. CCHR grundades 1993 av scientologkyrkan och finansieras av den. Bland annat påstår CCHR att "psykiaterna skapar sinnessjukdom, krig och brottslighet" och kräver att psykiatrin ska förbjudas. Ett annat påstående är att attacken mot World Trade Center berodde på att en psykiater gett råd åt Bin Laden.

Jag medger att videon är skickligt gjord och budskapet verkar först medmänskligt, att man inte ska slå en sjukdomsstämpel på unga människor. Men när den till exempel påstår att bipolär sjukdom bara är att man är "konstnär" inser man att det är fråga om scientologpropaganda. Bipolaritet kan vara en livsfarlig sjukdom som lindras med rätt behandling. Sådant ska man inte trivialisera för att man som scientologerna är mot vård av psykiska sjukdomar.

lördag 11 april 2015 - 10:07

Berömda personer med funktionsnedsättning: David Beckham

beckham

David Beckham ordnar sina skjortor enligt färg och måste rada sina limsaburkar i par. Foto: cc by Yahoo pressbilder.

 

Ungefär en av 60 har OCD, Obsessiv-Compulsive Disorder, eller tvångssyndrom på svenska. Kommer någon ihåg teveserien Monk? Huvudpersonen Adrian Monk var överdrivet pedantisk, måste ställa saker i symmetri och var noga med att ideligen tvätta händerna. Han var kanske en parodi på tvångssyndrom, som mera handlar om att man känner sig tvingad att genomföra vissa ritualer för att slippa ångest eller rädsla. Som att gå runt bilen tre gånger före bilresan för att inte dö i en olycka, eller att rada upp sina limsaburkar i par för att slippa sin ångest.

Den brittiska fotbollslegenden David Beckham har öppet berättat att han lider av tvångssyndrom. När han kommer in i ett hotellrum måste han ordna upp allt symmetriskt innan han kan slå sig till ro. Han vill ha allting i raka led eller i par. Om det finns tre burkar limsa i kylskåpet måste han kasta bort en.

Beckham säger att han försökt kämpa mot sina tvångstankar, men har inte lyckats. Hans klubbkompisar i Manchester United brukade bråka med honom och flyttade på hans kläder i hotellrummet eller placera ut tidningar i oordning för att göra honom konfys.

Världshälsoorganisationen WHO räknar tvångssyndrom till en av de tio största orsakerna till funktionsnedsättning. Det var OCD som till sist tvingade multimiljonären Howard Huges att isolera sig i en hotellsvit mot slutet av sitt liv. Det anses också vara troligt att många lider av tvångssyndrom utan att ha fått det diagnostiserat.

torsdag 5 mars 2015 - 12:17

Bipolär på riktigt

expressen therese2De svenska medierna, som Expressen, har stort uppmärksammat Therèse Molanders blogg.

Blogginlägget där Therèse Molander berättar om sin sjukdom är gripande och har lästs av över 50.000 besökare.

"Jag klarade inte av att gå upp ur sängen eller sköta de enklaste vardagliga sysslorna som att duscha, borsta håret och klä på mig".

Den 24-åriga svenska bloggaren, informatören, konditorn och ungdomspolitikern (kristdemokratiska) har fått diagnosen bipolär sjukdom, det som tidigare kallades manisk depressivitet. Det är en sjukdom många av oss tror att vi förstår, humöret och energin kan kasta kraftigt för de flesta av oss. Forskare har dessutom kopplat bipolär sjukdom till ledarskap och kreativitet. Bland annat Winston Churchill anses enligt en del forskare ha lidit av en bipolär sjukdom. I historieböckerna ser vi honom som den starke ledaren och den kreativa författaren (och amatörkonstnären), men han talade själv om sina depressioner och kallade dem för "the black dog", den svarta hunden.

Det finns olika grader av sjukdomen och forskarna är inte eniga om Churchill verkligen led av den. De är också oeniga om hur många som lider av sjukdomen, uppgifterna varierar mellan 1 och 3 procent av befolkningen.

När Therèse Molander beskriver sjukdomen ser man den i sin nakna grymhet och glömmer sina egna förhållandevis små bekymmer och humörsvängningar.

"De antidepressiva tabletterna gjorde mig konstant manisk, jag led av vanföreställningar och inbillade mig allt från att mina vänner hatade mig till att läkarna gav mig sockerpiller eller ännu värre – medicin som gjorde mig sjuk".

Men hon talar också om framtidstro och livsglädje och hur viktigt det är att berätta öppet om sin diagnos och hur hon mår.

"Jag hoppas att fler kommer få en förståelse för hur det är att leva med en psykisk diagnos, eller att ha någon i sin närhet som lever med det, och att allt fler tabun och fördomar kommer att suddas ut".