onsdag 15 mars 2017 - 17:11

Gratis uppgradering till Windows 10

windows webbplats för uppgraderingMicrosoft erbjuder fortfarande uppgradering, bara man behöver "hjälpmedel".

 

Nej, jag ska inte börja skriva en teknikblogg. Det här är ett undantag. Jag har nämligen uppgraderat en gammal dator från Windows 7 till Windows 10. Och dessutom gratis trots att Microsoft uppgav i fjol att de kostnadsfria uppgraderingarna upphört.

Det finns kvar en laglig omväg. Om man anser sig behöva hjälpmedlen i Windows, som till exempel förstoringsglaset, skärmläsaren eller undertexter, finns det en sida som fortfarande låter dig uppgradera.

Inga frågor om jag verkligen använder hjälpmedel, det var bara att uppgradera. För att rena mitt samvete ska jag börja testa funktionen som ersätter varnings- och notifikationsljuden med en blinkande skärm. Så behöver jag inte ha på högtalarna så högt att grannarna hör när jag får e-post.

Egentligen, så här ska det ju vara. Om någon som Microsoft erbjuder en tjänst åt kunder med funktionsnedsättning ska man inte behöva fylla i frågeformulär och gå igenom en massa papperskrig för att bevisa att man behöver hjälpmedel.

Kanske något för kommunalvalskandidaterna att tänka på: Hur ska vi göra det lättare och mindre byråkratiskt att få hjälpmedel?

torsdag 19 maj 2016 - 17:10

Den blinde filmkritikern

edisonTommy Edison är blind från födseln. Men visst kan han ändå rita en katt, laga mat och recencera filmer.

 

Jag har blivit helt betagen av fenomenet Tommy Edison och har svårt att slita mig från hans videor. Ni vet hur det är när man fastnar på Youtube: "En till hinner jag väl ännu se". Och sen ser jag på när han förklarar hur han upplever färger, hur han steker en hamburgare, använder Instagram och vilka trick vi kan lära oss av någon som är blind.

Tommy Edison är en 52-årig amerikan som bor i Connecticut. Han är blind från födseln och har gjort karriär som radiopratare och trafikreporter. För fem år sedan startade han en Youtubekanal där han recencerar filmer. "Inga spoilers, jag vet ju inte ens vad som hände". Efter det har han varit med i flera teveprogram, bland annat Howard Stern Show.

Han startade också en annan kanal, The Tommy Edison Experience, som har blivit enormt populär, en del videosnuttar har kommit upp till nästan 5 miljoner tittare. Han berättar lätt och avväpnande humoristiskt om hur det är att vara blind och demonstrerar olika problem i vardagslivet. När någon av tittarna frågade honom om "en blind person kan teckna" så ritade han en katt. Resultatet blev faktiskt något som man kan tolka till en katt. "Det svåraste är att komma ihåg var man hade pennan senast", förklarar han.

Han har också fått frågan om han kan öppna ögonen, och han visade att han kunde det (just och just) och kommenterade genast efteråt "och nästa gång visar jag hur jag genomför en operation".

Den här videon när han svarar på elaka kommentarer mot honom, till exempel "du är en bluff, om du är blind hur kommer det sig att du kan prata", är verkligen sevärd och hörvärd.

tisdag 26 april 2016 - 13:55

Skriver om tungan i tidningarna

hblbild

Mina första artiklar från hjäpmedelskonferensen i San Diego kan nu läsas i flera finlandssvenska tidningar.

Jag berättar om nya lösningar för att hjälpa människor med synskada, bland annat om Brainport som skickar en bild från en kamera till tungan och om ett japanskt storföretag som vill bygga in röstnavigering i byggnader.

Artiklarna är öppna för läsning på Österbottens Tidnings webbplats.

Tungan

Navigering

onsdag 3 februari 2016 - 13:36

Målarböcker för barn med synskada

Bild på tre barn, en pojke och två flickor, med synskada som väljer färgkritor.

Barn med synskada, också barn som är helt blinda, har nu fått sina egna målarböcker.

 

Marie Härm, nioåringen, som hittade på målarböckerna för synskadade.En nioårig blind estnisk flicka, Marie, låter inte synskadan komma i vägen för sin kreativitet. Hon kom på idén med en målarbok som också hon skulle kunna använda. Hennes mamma, Hiie Härm, har ett eget företag som gör hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning. Med EU-stöd har hon nu lyckats förverkliga Maries idé.

Bilderna på sidorna får en millimeterhög upphöjning som barnen kan följa när de färglägger. Varje sida kan användas tre gånger. Först med färgpennor, sedan en gång till med målfärg och till sist med modellera.

Böckerna, eller rättare sagt boxarna med sidor, säljs av företaget Mariel D, där "D" står för "design" och "disability". För 50 euro med frakt (nytt pris 11.2) får man 20 målarsidor. Förhoppningsvis blir det här ett hjälmedel för barn med synskadada också i vårt land.

måndag 30 november 2015 - 10:10

Skolan tar bort vita käppen av sjuåring

lily graceLily-Grace Hooper blev blind när hon var fyra dagar gammal. Hon har lärt sig leva med sin synskada, men nu får hon inte använda sin vita käpp i skolan.

 

Är ett barn med svår synskada en fara för andra då hon använder sin vita käpp i skolan? Kan den skada en lärare?

Det tycker man åtminstone i Storbritannien. I  Hambrook lågstadieskola i Bristol har rektorn på uppmaning av säkerhetsexperten förbjudit en sjuårig synskadad flicka att använda sin vita käpp i skolan. Käppen är en säkerhetsrisk och "lärare och andra elever" kan snubbla på den.

Lily-Grace Hooper fick en stroke då hon var fyra dagar gammal. Hon förlorade synen helt på det ena ögat och ser bara ljus och färger på det andra. Men hon har lärt sig ta sig fram på egen hand med hjälp av den vita käppen.

Hennes mamma berättar i brittiska medier hur glad Lily-Grace blev när hon började skolan och att hon klarade sig bra där. Men nu är de ledsna när rektorn kräver att käppen inte får användas och Lily-Grace måste ha en vuxen följeslagare med sig hela tiden.

Det låter väl egentligen omtänksamt, eller vad? Skolan vill ge henne en följeslagare på heltid ...

Fel!

Organisationen Blind Children UK påpekar att det är viktigt att barn med synskada tidigt lär sig självständighet. Vita käppen är ett hjälpmedel som främjar självständigheten och utvecklingen. Lily-Grace Hooper och andra synskadade barn ska få hjälp och ledsagare då det behövs, men inte bli beroende.

Skolan har svarat att förbudet är temporärt tills man har utrett frågan. Vad ska utredas? Om elever med funktionsnedsättning får använda sina hjälpmedel? Kom igen!

Rektor tackar i ett brev till alla föräldrar dem för att de visat sitt stöd åt personalen med "kort, blommor, e-post och kakor i dessa svåra tider". Men inte ett ord om att han behandlat en synskadad ojämlikt och kränkt hennes rättigheter.

 

torsdag 5 november 2015 - 14:57

Porr för synskadade

llinde2Synskadades riskförbund i Sverige anser att det är positivt att det finns pornografiska skildringar med taktila bilder, som i Nina Lindes nya bok.

 

Den svenska 33-åriga konstnären Nina Linde kallar inte sin bok för "erotisk", "vågad" eller "sensuell". Hon säger rent ut att det är fråga om "porr". I tidningen Metro säger hon att det inte har funnits "porr eller snusk för synskadade" och att alla har rätt till någon sexuell stimulans. Därför har hon gett ut en bok med taktila, det vill säga upphöjda, sexbilder.

Boken Lagom blind har väckt uppmärksamhet, inte bara i svenska tidningar utan också utomlands. Den handlar om ett par som skaffar sig nya sexuella upplevelser. I den finns bilder på samlag i olika kombinationer, också gruppsex och bondage. 

Synskadades Riksförbund i Sverige välkomnar boken. Ordförande Håkan Thomsson säger till Metro att det känns rimligt "att synskadade ska kunna ta del av sexskildringar, både med ljud och taktilt". Också RFSU (Sveriges Väestöliitto) anser det är bra att man gör porr som är anpassad för fler.

Nina Linde är sjuksköterska som jobbar inom psykiatrin. Hon säger i Kungliga Bibliotekets blogg att boken också kan läsas av seende, men den är främst riktad till synskadade.

Lagom Blind har 22 sidor och har tryckts i 22 exemplar och kan lånas på Kungliga biblioteket i Stockholm.

torsdag 15 oktober 2015 - 10:19

Ser vi verkligen bättre?

953787 shianne and nevaeh practise using their white canesAustraliensiska News.com berättar om de synskadade treåriga Shianne Durdin och tvååriga Nevaeh Fletcher som lär varandra använda vita käppen. De hör till den generation som kan hoppas börja se med hjälp av ny teknik.

I dag på vita käppens dag kan vi berätta goda nyheter: Antalet personer med synskada minskar i Finland. Dessutom är det fråga om en märkbar minskning.

Då Hälsa 2000-undersökningen visade att 80.000 finländare hade en synskada är siffran i dag nere i 50.000. Orsakerna kan vara många, som skadeförebyggande arbete och bättre vårdmetoder. Också antalet svårt synskadade och blinda, det vill säga människor med bara små synrester kvar, har minskat med 2000 till 8000.

Det är positiv statistik, men samtidigt en lindrig tröst för den som redan har en synskada. Men också för dem finns det hopp. Teknologin går framåt . De första synproteserna finns redan i USA och bland annat i Tyskland. Amerikanska forskare räknar nu med att vi inom 15 år kan reparera alla av de vanligaste orsakerna till synskador.

Det kan låta utopistiskt, men samtidigt ser vi vad teknologin på tio år har åstadkommit för hörselskadade och döva. Nu får 90 procent av barn som föds döva i Finland ett implantat som hjälper dem höra. Nästa steg är att flickorna på bilden här ovan också kan börja se.

torsdag 7 maj 2015 - 09:08

Den blinda kocken

felicia

Felicia Prehns videor är populära på Youtube, men hon har också blivit utsatt för näthat.

 

Hur vet man om det är paprika eller någon annan krydda i burken när man inte har hjälp av synen? Hur skalar man en lök?

Felicia Prehn är svårt synskadad och berättar i en populär Youtube-serie hur hon gör. Hon är en 24-årig amerikansk småbarnsmamma som gift sig i Finland och bor i Björneborg. Hon är också känd för att ha presenterat den finländska mammalådan i ett inlägg på Reddit som väckte stor uppmärksamhet i USA.

Hon har en genetisk ögonsjukdom och försöker sprida information om sin vardag som synskadad. Det är beklagligt att läsa i Helsingin Sanomat att det har ett pris. Hon har också utsatts för näthat då en del reagerat på att hon är en synskadad mamma. Till sist måste hon för en tid ta bort sin ursprungliga video då hon också blev hotad.

Hennes dotter har samma sjukdom som Felicia, men hon har blivit opererad i Helsingfors och "ser nu tydligt till andra sidan av rummet".

 

onsdag 1 april 2015 - 22:08

Borstarna har en framtid

cropOT 513266

Tomas Sandnabba i Nykarleby får fortsätta tillverka borstar. Foto: Jonas Brunnström

 

Stilpoäng blir det inte. Men huvudsaken är att de synskadades hantverk får en fortsättning. Det betyder bland annat att Tomas Sandnabbas 25 år gamla företag kan fortsätta.

Först vägrar penningautomatföreningen RAY att längre stöda hantverket via Synskadades centralförbund. Nu delas verksamheten i stället upp mellan synskadeföreningarna som får stöd av RAY. Det blir mera jobb för föreningarna medan centralförbundet har sagt upp alla åtta som jobbade med att hjälpa de synskadade hantverkarna.

måndag 30 mars 2015 - 18:02

Är det fel att "leka" blind?

finlandssynskadade2

Tidskriften Finlands Synskadade uppmärksammar en rapport som ger överraskande besked.

 

Först en bekännelse. Jag anser att Pime Kafé, det mörka kaféet, som har ordnats av bland annat NÖSS (synskadade i norra svenska Österbotten), är en stark upplevelse som väcker till eftertanke.

Men skadar det mera än det nyttar? Enligt en undersökning i universitetet i Boulder Colorado kan simulerad blindhet också ha negativa effekter. Inte på hälsan för den som "leker" blind, men nog på hans eller hennes inställning till synskadade. Efter att ha upplevt en stund med förbundna ögon eller i ett kolmörkt rum, börjar man tro enligt undersökningen att personer med svår synskada inte klarar sig på egen hand, inte ens i hemmet.

Resultatet är inte så svårt att räkna ut. Det är faktiskt en skrämmande upplevelse att inte kunna se och man känner sig oerhört osäker och vilsen. Men då ska man kombinera upplevelsen med att prata med synskadade personer som tar sig fram överallt, inte bara i hemmet, och som kan berätta hur man använder sina andra sinnen för att kompensera synen.

Min egen erfarenhet av till exempel Pime Kafé är att jag fått ny insikt och beundran över människans enorma förmåga att anpassa sig.