lasse1260x2

Tro inte på underverk - ännu!

Skrivet av Lars Hedman 19.03.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

retinaNär kommer vi att kunna ge en blind människa synen tillbaka med hjälp av protes? Trots nyheter om underverk, är vägen ännu lång.

 

Jag läste en nyhet om en blind man som fick ett nytt så kallat retinaimplantat. En protes som skulle ge honom en del av synen tillbaka. Resultatet var enligt artikeln glädjande, han kunde se sin fru igen.

Så äntligen har vi en fungerande protes för människor med svår synskada?

Eller?

Jag började läsa litet forskningsresultat för att kolla om det verkligen stämde, och blev besviken. Vägen till en fungerande protes är ännu lång.

Det finns idag bara två olika system på marknaden, de övriga är ännu kvar i laboratorierna. Nyheten handlade om den tyska Alpha IMS som låter lovande. En sensor med 1500 elektroder opereras in i ögat och det behövs ingen extern kamera. Sedan tappade jag bort mig i de medicinska termerna, men systemet har testats på 29 personer, de flesta med retinitis pigmentosa. Operationen tar över åtta timmar och det måste ha varit en stor besvikelse för de fyra av testpersonerna som inte märkte någon förändring alls. De övriga kunde se betydligt bättre än förr när ett starkt ljus slogs på och av. Sedan lade man fram fyra föremål på ett svart underlag. Resultatet visade att försökspersonerna kände igen i medeltal ett av föremålen med protesen påslagen, mot noll avstängd.

Men sen kommer det konstiga. När testet gjordes på nytt efter ett år så såg försökspersonerna ett av fyra föremål oberoende om protesen var på eller av. Förklaringen är något i stil med att den elektriska stimuleringen hade fått retinan att växa.

Det andra systemet, Argus 2, har hunnit längre och över 100 personer med retinitis pigmentosa har fått implantatet. Där behövs en extern kamera och implantatet ger bara 60 pixlar (8x10), men flera av användarna uppger att de nu kan se till exempel en dörröpning eller stora bokstäver.

Vi är med andra ord alldeles i startgroparna. Frågan är hur länge det tar innan det finns någon motsvarighet till cochleaimplantaten för döva. De första testen med cochleaimplantat gjordes redan för 60 år sedan. I Finland började man operera in implantaten på 1980-talet. Idag får 90 procent av barn som föds döva ett implantat. Troligtvis måste vi ännu vänta ett antal decennier innan drömmen om en protes som ger synen tillbaka är verklighet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar