Trump stänger sida om funktionsnedsättning

söndag 22 januari 2017 - 11:08 | 4 Kommentarer

vitahusetSådärja, nu behöver Donald Trump inte besväras av människor med hörapparater, vita käppar eller rullstol. USA:s president  har slutat lova jämlikhet för personer med funktionsnedsättning. Det finns ingen sådan sida längre på Vita husets webbplats.

 

Är jag den enda som tycker så? Det är precis som om klassens värsta mobbare (dessutom med vräkigt rika föräldrar) blivit USA:s president. Och som fortsätter mobba fast han är 70! Nu vänder han sig mot de svagaste i samhället och stänger Vita husets sida som försvarar medborgare med funktionsnedsättning.

Personer med funktionsnedsättning har alltid drabbats hårt av mobbare. Det har jag själv sett på nära håll då min bror Noffe, som hade en utvecklingsstörning, fick lida när han ville leka som alla andra. Donald Trump tycks vara just som en av dem jag såg på lekplatsen och på stan då jag växte upp som Noffes lillebror. Det var inte bara hånet och elakheterna, de visade ett tydligt behov av att få gå åt någon som var svag och hjälplös.

USA fick 1990 Americans with Disabilities Act, ADA, som garanterar jämlikhet för personer med funktionsnedsättning och som ska förhindra diskriminering till exempel när någon söker jobb. Det finns över 50 miljoner amerikanare med funktionsnedsättning. De hade ett stöd i Barak Obama som förstärkte övervakningen av ADA och införde regler för rekryteringen till statliga tjänster.

Vilket stöd får de av Donald Trump? Han har som fastighetsmagnat kämpat i domstolar mot ADA och rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Och förlorat åtta gånger. Han försöker bortförklara hur han hånade en journalist med funktionsnedsättning. En olustig förklaring som bara hans mest fanatiska anhängare accepterar.

Nu har han, som en av sina första åtgärder, stängt sidan som handlar om ADA och rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Han har heller inte låtit ersätta sidan med en ny som visar vad den nya administrationen ska göra. Söker man på "disabilities" på Vita husets webbplats får man bara historiska länkar.

Mobbare ger sig alltid på de svagaste.

 

Här är den gamla sidan

Här är den nya sidan

Kategorier:

Jämlikhet

4

Kommentarer

 • Poeten

  22.01.2017 17:51 (1 år sen)

  Tack Lasse för din inspirerande blogg!


 • anettr

  23.01.2017 20:17 (1 år sen)

  Detta att sidor stängs ner är en helt vanlig procedur vid presidentbyte. Bara för att det är Trump och media är emot honom är det första gången de tar upp om detta och får det låta som att det är HAN som stänger ner hbtq sidor/klimatfrågan sidor osv osv. Tro inte alltid det värsta.

  • Lars Hedman

   23.01.2017 23:36 (1 år sen)

   Det finns ett mönster i hur han behandlar personer med funktionsnedsättning som är skrämmande. Att stänga en sida utan att presentera alternativ för en utsatt grupp visar på intolerans och oförstående.


 • Moritz

  28.01.2017 18:37 (1 år sen)

  Jag väntar på att bl.a. Hearing Loss Association of Amerika ska reagera på Trumpens förakt för funktionshinder


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.