landscape 3490646 960 720

Visa alla inlägg skrivna augusti 2021

Grönland - ett utbytesår på världens största ö

Skrivet av Barbara Meinhart 29.08.2021

I dag är det exakt 3 år sedan jag åkte iväg som utbytesstudent till Nuuk för att studera danska och Grönlands kulturhistoria. Klockan 12:15 satt jag på flygplatsen i Reykjavík och skrev följande på min sida på Facebook: Redo för mitt största äventyr hittills. Idag reser jag äntligen till Grönland. Med en one way biljett i bagaget. Jag känner mig lite nervös. Vi hörs!... När jag väntade på flyget snurrade stressande tankar och känslor runt i mitt huvud. Nej, min inre stress orsakades inte av att jag reste utan returbiljett till Grönland. Det kändes bara lite obehagligt att måste flyga med ett 20-personers propellerflygplan över den stormiga Atlanten. Jag är nämligen lite flyggrädd. Men det visade sig att min rädsla var ogrundad. Flyget var lugnt och smidigt.

När jag landade i Nuuk kunde jag inte fatta att jag verkligen flyttar till Grönland - världens största ö som befinner sig mellan Norra ishavet och Atlanten och öster om Kanadas arktiska öar. Det grönländska landskapet är ofattbart vackert och de karga och gigantiska bergsformationerna liknar lite Alperna i Österrike. Det är orsaken till varför jag känner mig som hemma i Grönland. Vad känner jag mig lyckligt när jag kan vandra i bergen och njuta av stillheten och panoramautsikten.

tasiilaq 892503 960 720

Tasiilaq i Östgrönland

greenland 3921352 960 720

 

Efter landningen hämtades jag av utbyteskoordinatorn som körde mig till mitt studenthem där jag delade en bostad med fyra andra studenter. Mitt första intryck var att livet i Nuuk är härligt mångfasetterat och väldigt modernt.  Trots Nuuks isolerande läge finns det allt som man behöver i vardagen: museer, butiker, gym, skolor, restauranger, ett kulturhus och en simhall.

Nuuk är Grönlands huvudstad och samtidigt landets största by och har omkring 16.000 invånare. Byn ligger i den sydvästra delen av Grönland och är omgiven av fjordar och berg. Man är även avskuren från yttervärlden. Men inte en enda dag, ångrade jag att jag for dit. En sak jag uppskattade mest var att det inte fanns tillgång till gratis publik mobilnät i Nuuk. Livet är så mycket lugnare när man endast kan koncentrera sig på livets små saker. Jag spenderade mycket tid med att lära känna grönlänningar, förbättra min danska, läsa lite grönländska och promenera i naturen.

123

På promenad i Nuuk

 

Ni undrar säkert varför jag just ville åka till Grönland. Orsaken var att jag var väldigt intresserat av att undersöka kulturmötet mellan Danmark och Grönland. Även om Grönland geografiskt hör till Nordamerika, är landet en autonom del av Danmark med självstyre sedan 70-talet. Grönländska är det enda officiella nationalspråket i Grönland. Men eftersom Grönland har varit en koloni av Danmark spelar danska fortfarande en stor roll i vardagslivet. På universitet i Nuuk används därför både grönländska och danska som undervisningsspråk. På vilket språk en kurs undervisas beror på om läraren har grönländska eller danska som modersmål.

Kurserna som jag valde på universitet var väldigt lärorika. Min favoritkurs handlade om Grönland och det andra världskriget. Vi pratade även om nationalsocialismen i Österrike och Tyskland. Ett väldigt tungt tema men samtidigt var det också superspännande att höra min hemlandshistoria ur grönländskt perspektiv. Kursen undervisades på danska eftersom kursläraren ursprungligen kom från Danmark.

49132444 1838922522886746 7824176342991110144 n

 När orkanvindar blåser över Nuuk är det för farligt att tillbringa sin fritid utomhus. Därför har jag nästan inga bilder som visar regn i Grönland.

 
iceberg 471549 960 720

En resa till en annan värld. Jag har aldrig sett isberg förut.

 

Till sist vill jag avslöja varför jag bokade en enkelbiljett utan returresa. Efter mitt utbyte ville jag resa lite runt omkring i landet istället av att genast resa hem. Grönland är ett så gigantiskt stort land som är från dess nordligaste punkt till dess sydligaste omkring 2.600 kilometer långt och omkring 1.000 kilometer brett. Det löner sig absolut att ta sig tid och utforska Grönland i lugn och ro.


Välkommen till min resa genom livet!

Skrivet av Barbara Meinhart 01.08.2021

Kategorier:

Vad roligt att du hittat hit! Jag heter Barbara, är 30 år ung och lämnade Alperna för att börja på ny kula i Finland.

I skrivande stund sitter jag på min balkong, njuter av årets första varma solstrålar och grejar med mitt första blogginlägg. Jag ser fram emot att få börja blogga på Sevendays. Att skriva och sätta ord på mina tankar är det roligaste jag vet. Jag är extra glad över att få blogga på svenska som inte är mitt modersmål. På detta sätt kan jag förhoppningsvis övervinna min rädsla för språkfel som smyger sig in här och där. Övning ger färdighet och jag tycker när man lär sig ett främmande språk gäller det bara att våga prata och skriva.

Min blogg är en dagbok för mig och alla som är nyfikna över hur det känns att börja ett nytt liv utomlands. Jag tar er med på resan genom mitt liv i Finland med alla dess utmaningar, vändpunkter och insikter. 

Som bloggnamnet förtäljer vurmar jag för Norden och nordiska språk. När jag började mina kandidatstudier i Wien var det ett självklart val att studera nordisk filologi. Då var min största dröm att flytta till ett nordiskt land, en dröm som senare också gick i uppfyllelse. För exakt 7 år sedan tog jag mitt pick och pack och flyttade till Vasa för att studera svenska. Sedan några månader är jag nyutexaminerad magister och efter att ha bott så många år i Österbotten kan jag tänka mig att kanske stanna för alltid. Jag har träffat så många trevliga finländare som gör mitt liv rikare och får mig att känna mig tillfreds och lugn. Jag kan verkligen säga att Österbotten har blivit mitt andra hem.

Mitt nuvarande livsprojekt är att skapa ett meningsfullt yrkesliv. Under senaste tiden har jag funderat mycket om vart jag tar vägen efter mina studier. För tillfället jobbar jag inom mediebranschen, ett arbetsområde jag trivs mycket med. Det är absolut min grej att kommunicera på svenska i skrift och tal. Kanske har jag redan hittat mitt framtida yrke? Tiden får utvisa om det är så.

Efter pandemin hoppas jag att kunna jobba som erfarenhetsexpert och stöda människor som är utsatta. Jag är jätte tacksam för att få leva mina drömmer i Finland, så därför skulle jag gärna ge samhället något tillbaka. I ett senare inlägg berättar jag kanske lite mer om mina egna erfarenheter av att mista ett syskon. Om hur det är att ha ett syskon i himlen och ett syskon på jorden. Jag vet att syskonförlust är ett lite tunnare ämne. Men jag tycker att det också är viktigt att våga prata om det svåra i livet. Därför ska min blogg vara en plats för tankar av olika slag, glada och lite mindre glada tankar och annat tänkvärt.

DSC 1890