landscape 3490646 960 720

Allt jag önskar mig till jul är sinnesro

Skrivet av Barbara Meinhart 25.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Anteckningar från 23 december 2021. Doften av nybakade bullar fick mig att vakna tidigt i morse. Jag vilade en liten stund i sängen och tittade ut genom fönstret innan jag gick upp. När jag fick se vinterlandskapet kändes det nästan lite overkligt att jag är hemma igen i Österrike. Sen sprang jag till köket där mina föräldrar överraskade mig med en mysig frukost. Frukostbordet stod uppdukat med allt man kan önska sig: kaffe, färskpressad apelsinjuice, nybakade bullar och jordgubbssylt.

Vi hade en mysig stund vid frukostbordet och jag berättade lite om allt möjligt vad som pågår i min vardag i Finland. Under de senaste veckorna har jag upplevt en enorm psykisk trötthet som inte har gått att vila bort. Det var en lättnad att få prata om det svåra i livet och jag är så tacksam för att ha ett barndomshem där det finns mycket trygghet och värme. Det är den enda platsen där jag kan ta en paus från vardagen och alla måsten utan att känna dåligt samvete. Just nu har ett stort behov av sinnesro och återhämtning och då känns det bra att ha en mysig jul tillsammans med min familj.

mountains 6845815 960 720

I förmiddags gick mamma och jag i skogen för att leta efter grankvistar, grankottar och mossa. Dagen före julafton brukar vi alltid pyssla juldekoration gjord av naturmaterial. Vi köper inte material av plast eftersom naturen har så mycket fint att erbjuda till julen. En självgjord julkrans är helt klart vårt absoluta favoritpyssel, eftersom den ger hemmet en genuin julkänsla med sin härliga doft.

Julafton brukar jag fira i stillhet med mamma, pappa, min bror och god mat. Vi börjar dagen med frisk luft och en promenad i naturen. Tänk hur skönt det är att pulsa i snön och njuta av utsikten över Alperna. Sen finns det en värmande kastanjesoppa till lunch, med kaffe och julbakelser. På kvällen äter vi vanligtvis fondue och samlas kring en gryta och där doppar var och en sina kött- och grönsaksbitar i den kokande soppan. Det är så mysigt att laga mat tillsammans, äta och umgås.

Julaftonen avslutas egentligen traditionellt med midnattsmässan där man firar övergången från advent till jul. Men på grund av restriktionerna kommer vi att fira julnatten hemifrån och tända ett ljus för mitt syskon i himlen.

candle 5867666 960 720