5 sätt för män att reagera på #metoo

tisdag 31 oktober 2017 - 17:45 | 4 Kommentarer

Jag var i Vasa på galej när #metoo uppdateringarna började fylla mitt flöde. Jag satt längst bak i ett litet konferensrum fyllt av gymnasister på ett evenemang som heter “politikerskolan” och skulle snart ställa mig längst fram och prata i 25 minuter om feminism. Jag var en av tre talare som skulle tala om jämställdhet. De andra talarna var två kvinnor, den ena från kvinnoförbundet som skulle prata om milstolpar för jämställdheten i Finlands historia, den andra jobbade på brottsofferjouren och skulle prata om att arbeta inom fängelsebranchen som kvinna och vad brottsofferjouren var.

Jag skulle prata sist. Kvotmannen. En småfet lärare på halvtid som skulle prata om … ja … lite ditt och datt.

Jag var skitnervös.

Låt det vara min ursäkt för att jag inte sa ett ord om #metoo i den dagen, varken i min presentation eller på bloggen. För att jag istället skrev ett inlägg om hur cool jag kände mig på café. För att jag, med min sedvanliga känsla för vad som är hett just nu, skriver om det ett par veckor senare.

Det är inte ofta jag uppdaterar den här bloggen, men när jag gör det så det är det banne mej med känsla för timing!

Först och främst vill jag uttrycka min glädje över den här kampanjen. Det är sällan man ser en så lyckad kampanj på sociala medier. Den har ett klart syfte, den är inkluderande, den belyser ett samhällsproblem på ett sätt som gör att alla blir tvingade att se sig själv i spegeln utan att bli direkt utpekad. Den gör inga stora svepande uttalanden såsom #yesallwomen gör utan låter varje inlägg prata för sig själv. På mitt flöde ser jag studeranden, arbetande människor, hemmaföräldrar, högt uppsatta politiker, min egen fru. Alla med en berättelse eller bara ett kort, enkelt #metoo.

Budskapet slår en på käften.

Jag tänker inte fylla i desto mer gällande själva kampanjen. Det finns det så många som gjort och gör så bra redan. Jag tänkte istället fokusera på de som kampanjen riktar sig till: vi män. Närmare bestämt, hur ska vi som män reagera på den här kampanjen? Vad ska vi göra nu?

Vi män verkar ha väldigt svårt att förhålla oss till den här kampanjen. Någon blir besvärad, defensiv och slår ifrån sig genom att peka ut brister i kampanjen. Någon kedjar fast sig i trädet och fortsätter skrika “det är väl inte så farligt!”. Någon vill visa sitt stöd men vet inte hur, rädd för att säga något dumt och bli uthängda på facebook.

Därför tänkte jag lista några förslag. Således:

5 saker som män kan göra i respons till #metoo

1. Låt det svida
Läs inläggena. Se på ditt flöde. Ta in synen. Det primära syftet med den här kampanjen är att ge människor, i synnerhet män, en inblick i hur stort problemet är. Så titta på det. Låt det svida. Nästa gång någon säger något i stil med “jag bara skojade”, “det är inte så farligt” eller “feminismen har gått för långt” kom ihåg den synen.

2. Ta en titt i spegeln
Ta en ärlig diskussion med dig själv. Det här är en bra sak att göra av två anledningar:
Först och främst så är det fullt möjligt att du helt enkelt är omedveten om hur vissa saker du gör uppfattas av andra människor. Sen är det också bra att hålla i åtanke att även om du själv tycker att du är lika skrämmande som Kalle Moraeus i en fluffig björndräkt, så behöver personen du just träffat inte vara av samma åsikt.
Det där andra har jag märkt att en del män blir irriterade på. “Varför ska jag akta mig bara för att det finns idiotiska män ute i världen? Då får man snart inte göra någonting alls!”. Er vill jag påminna om att det är världens vanligaste sak att anpassa sitt beteende till hur ens omgivning uppfattar en. Du gör det antagligen varje dag utan att ens tänka på det. Exempelvis så måste jag i egenskap av en skäggig man på 190 cm tänka på hur jag agerar när jag blir arg eller frustrerad. Dels bland de jag känner, men framför allt bland människor som inte känner mig, som inte vet vilket blötdjur jag är egentligen eller att den där högsvenskan så använder jag bara när jag är arg eller pratar med smådjur. Det är en del av det sociala samspelet.

3. Undvik hashtag-kriget
Jag förstår att en del män använder hashtagen #NotAllMen i all välmening, för att inge hopp och visa solidaritet med de som utsatts för övergrepp. Jag skulle ändå vilja uppmana er att inte göra det. Det är inte det som är poängen. Ingen säger att #YesAllMen. Det handlar inte om att svartmåla ett helt kön, eller ens att dela upp det i bra och dåliga exemplar. Det handlar om en struktur som gör det så enkelt och kostnadsfritt att begå övergrepp mot kvinnor att nästan alla någon gång blir utsatta.
Att börja diskutera hur stor andel av män som är skyldiga ändrar inte på det faktum att många kvinnor blir utsatta. Det enda det åstadkommer är att flytta fokus från en diskussion som vi inte ens har haft ännu.

4. Känn inte att du måste bekänna din egen synd för allmänheten
En del män har beslutat att visa sitt stöd för #metoo genom att bekänna sina egna övertramp på sociala medier. Jag inser att de som gjort det har gjort det i all välmening, och er kan jag bara berömma för er personliga utveckling, men jag tycker inte att det är ett produktivt sätt att delta i rörelsen.
Problemet är hur vi andra ska reagera på er bikt. Det är modigt gjort, absolut, men det för inte konversationen framåt. Den enda socialt acceptabla responsen är att göra, så som jag gjorde alldeles nyss: gratulera er för er personliga utveckling. Det leder ingen vart.

5. För det vidare
#metoo kampanjens egentliga syfte var att uppmärksamma alla på hur stort problem sexuellt ofredande är. Nu när det är gjort, hur kan vi omsätta den kunskapen i konkret förändring? Här finns det egentligen inga gränser för vad man kan göra. Allt från att tänka lite mer på hur du beter dig när du vill inleda en konversation med en kvinna till att skrika slogans i ett fackeltåg. Allt är framåt.
Om jag skulle få ge ett förslag, som jag tror att skulle vara viktigt att alla vi män gör, så är det det här: Nästa gång (och det kommer att komma en nästa gång) som en man ofredar en kvinna sexuellt, skryter om att ha ofredat en kvinna eller pratar om att göra det, stå inte bara där och böj huvudet i skam. Gör något. Säg något.

Där skulle jag säga att vi män har störst möjlighet att bidra till förändring. Jag tror att den största orsaken till varför så många män ofredar kvinnor är att de tror att de kan göra det utan att förlora sin sociala ställning.

Där, gott folk, har vi något att jobba på.

 

4

Kommentarer

 • Danielas Dagbok

  01.11.2017 18:34 (3 månader sen)

  Men jaaaaa vilket bra inlägg!!!

  • Sebastian Holmgård

   03.11.2017 12:40 (3 månader sen)

   :)


 • Kitty

  05.11.2017 21:08 (3 månader sen)

  Jättebra skrivet! Snyggt sätt att ta upp de olika "stegen". De som reagerar hårt (då kanske speciellt män) kanske inte förstått vad kampanjen gått ut på, eller så är de helt enkelt så blinda att de inte förstår hur verkligheten för kvinnor/tonårsflickor kan se ut. Fint att du lyfter upp det från en mans sida av kampanjen! /Kitty

  • Sebastian Holmgård

   06.11.2017 11:08 (3 månader sen)

   Håller med till 100%. De jag har sett har jag alltid fått intrycket av att de reagerar känslomässigt och sedan svarar på det utan att egentligen förstå vad kampanjen handlar om. Ibland verkar de nästan missförstå den med flit.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.