Att fånga en brax: miljölistan

fredag 9 juni 2017 - 22:12 | 2 Kommentarer

Jag har tänkt en del på vår planet och kommit fram till att jag gärna vill behålla den.

 

Det har redan gått en tid sedan Sevendays började med veckans lista, men jag har aldrig tagit mig tiden att fylla i en av dem tidigare. Det är inte det att jag inte skulle tycka om konceptet, det är bara det att något alltid har kommit i vägen. Det är så mycket att stå i nuförtiden.  Exempelvis så går jag var tionde sekund till en av väggarna i vårt vardagsrum för att vända på gåkärran som en hejdlöst gråtande Egon försöker trycka igenom isoleringen. Man skulle kunna tro att ungefär 300 upprepningar av den här proceduren skulle ha gjort ungen lite mer emotionellt förberedd på den besvikelse som en gåkärra mot en vägg oundvikligen innebär, men han blir lika otröstlig varje gång. Varje “klopp” när kärran stöter emot någon av våra allt mindre vitmålade golvlister utlöser ett skri av indignerad sorg, som om han precis insett att livet inte är en givmild och kärleksfull modersfigur utan en sur kontorist som ser en nedlåtande i ögonen och släpper en nonchalant fis samtidigt som hen arkiverar ens drömmar under “osannolikt”.

Eller ja, så tycker jag att det låter. Det kan hända att jag projicerar.

När jag såg att veckans tema var miljö och hållbar utveckling tänkte jag att det var dags, eftersom det är saker som jag bryr mig väldigt mycket om.

Så utan att förlänga det här preludiet mer än nödvändigt, här kommer min miljölista:

Min inställning till hållbar utveckling:
Jag tycker att det är en bra sak. Jag har tänkt en del på vår planet och kommit fram till att jag gärna vill behålla den.

Tre tips hur man minskar avfall:
1. Köp inte godispåsar där alla godisar är individuellt inslagna. Förutom att det är dåligt för miljön är det också ett sätt för tillverkarna att få påsen att se större ut än vad den är och göra det svårare att äta flera godisar samtidigt. Så behandlar man inte folk!
2. Använd en tygkasse när du handlar. Gärna med ett lustigt motiv. Det finns en hel avdelning på etsy med djurbaserade ordvitsar. Jag vet inte om evig fred på jorden är möjlig, men jag tror bestämt chansen vore större om alla hade en tygkasse med texten “oh the humanatee” på.
3. Istället för pappersnäsdukar, gör som i gamla disneyfilmer och snyt dig i en tygtrasa som du sedan lägger i fickan och återanvänder. Ni kan inte tro hur mjuk och skön den blir efter någon vecka.

Mina val som gör gott för miljön:
Jag köper bara grön el. Jag cyklar alltid då det är möjligt. Ibland ägnar jag mig åt lite lättsam aktivism; bland annat så gick jag i climate march i New York 2014. Det är också möjligt att hela den här listan bara är ett svepskäl för att få skryta med att jag har stått i samma folkmassa som Leonardo Dicaprio...

Mina val som gör skada för miljön:
Jag har rest mer med flygplan under min livstid än jag kanske borde och äter för mycket kött. Det förstnämnda löste sig ganska enkelt när Egon föddes, och jag räknar med att det andra reder upp sig när Egon någon gång i tonåren skaffar en vegansk flick-/pojkvän som stirrar på oss som om vi bajsat på golvet när vi frågar om hen vill ha kyckling till lunch.

Jag tycker zero waste-livsstilen är:
Svårare än det borde vara. Lite som att fånga en brax med en hålstans.

En miljöhjälte:
En fransk kompis jag har som brukar göra raclettes av ingredienser som han stulit från olika affärers sopor. Jag jobbar gärna för att motverka klimatförändringen men där drar jag gränsen. Det finns ingenting som är så viktigt att jag skulle vara villig att äta raclettes för det.

 

Skämt åsido. Klimatförändringen är antagligen det största hotet som vi någonsin stått inför, och de val vi gör i vardagen har en direkt inverkan på hur vår planet kommer att se ut i framtiden. Om inte vi gör något NU så kommer våra barn få ärva en ohållbar situation som vi, deras föregångare, har satt dem i. Det förtjänar de inte!

 

Act like you live here!

 

Taggar:

Kategorier:

Listan

2

Kommentarer

 • Brandon Lee

  13.06.2017 23:25 (6 månader sen)

  Hmm,.miljövänners resonemang kan ibland uppfattas som något surrealistisk, en grupp japanska miljökämpar reste till Europa för att protestera mot Formel 1. Efter en i deras ögon mycket framgångsrik protest veckoslut sprang dem på en F1 fan på flygplatsen, som upplyste miljövännerna om faktum, att flyget de tog hem till Japan förpestade jorden mer per enkelresa än F1 cirkusen gör på ett år,.rätt så paradoxalt kan man tycka, när "miljövännerna" silar mygg och sväljer elefanter i en jumbojet. Klimatförändringen är inget hot, utan ett konstaterat faktum, som inte längre går att stoppa med en tygkasse påfyllt med sensmoral av den sentimentala sorten. Människan är jordens härskare som sågar av grenen "hen" sitter på, och väntar att trädet ska falla men grenen blir kvar som en hyllning för tygkassen, som innehåller allt man har lyckats shoppa ihop under en livstid inklusive zero waste livstil. Ha det gött, och hälsa till tygkassen.

  • Sebastian Holmgård

   16.06.2017 12:24 (6 månader sen)

   Jag försöker och försöker få reda på ditt argument här så att jag skulle kunna svara på det men jag lyckas faktiskt inte. Men å andra sidan så se jag inte hur jag ryms med, när du själv lägger upp de teser du attackerar. Jag tror du får ta upp det med de där japanska turisterna, för jag ser faktiskt inte vad jag har att göra med det...


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.