Böcker för barn av den simplare sorten

torsdag 16 mars 2017 - 21:02 | 10 Kommentarer

Jag gillar böcker. Gillar!

Inte gillar på det sättet att jag läser deckare på tåget och toan och tycker om det. Jag gillar böcker som en gris gillar lera, som ett hund gillar dragkamp eller som Kanye West gillar Kanye West. Jag är besatt. Jag köper ungefär dubbelt flera böcker (ofta begagnade) än vad jag någonsin kommer kunna läsa. När jag ser mig själv i framtiden ser jag en vision där någon undrar något på en middagsbjudning och jag klättrar upp på en stege vid bokhyllan, dammar av en bok och viktigt grubblar med pipan i munnen “jag tror den här kan vara något för dig”. Nåja, för det första är vår bokhylla 1,90 hög, för det andra ser Linns hökögon dammet innan det lagt sig och för det tredje testade jag att röka en gång och har mardrömmar om det än.

Även om jag, som mången förälder, strävar till att låta mitt barn växa upp till sin egen person, så gör jag allt jag kan för att han ska finna glädjen i att läsa. Delvist för att jag önskar att han skulle hitta samma tillflykt som jag själv hittade i böcker, men också för de utvecklingsmöjligheter böcker erbjuder. Jag upplever att man utvecklas som människa, breddar sitt perspektiv och sin förståelse, när man lever sig in i någon annans värld så totalt som man bara gör när man läser en bok.

Well...

Problemet är att Egon inte alls verkar ha den litterära förmågan i sig. När vi läser någon klassiker tillsammans blir han rastlös redan efter någon minut och vill ner och snurra istället. Han verkar helt ointresserad av den metafiktiva aspekten av Nalle Puh. Symboliken kring kärlek och ensamhet i Den lille prinsen verkar gå honom förbi totalt. Även den enklaste av Aisops fabler verkar vara för svår för honom. Han bara sitter där och gör pruttljud. Ett barn med begränsad begåvning. Dreglande och oförstående. Nej, han fattar helt enkelt inte.

Skam den som ger sig. Jag har, efter mycket efterforskning, hittat några böcker som passar även för barn som Egon som inte förstår så bra. Om ditt barn också är av den simplare sorten så kan jag varmt rekommendera de här. 

 

1. Gissa hur mycket jag tycker om dig

IMG 20170316 175914En klassiker. Förutom att det är en fin liten historia så är den lätt att göra lite rörelser till. Egon tycker om att titta på när jag sträcker händer upp och till sidorna för att visa hur mycket jag tycker om honom. Den här upplagan har också tjocka och bra sidor som går att tugga på, vilket kan vara kul för stora som små.

 

2. Vad är det som låter: Klassisk musik

IMG 20170316 180116

Böcker som ger ljud ifrån sig kan vara en förälders bästa vän eller en förbannelse för hela hushållet. Det gäller att hitta en med ett behagligt ljud, och den här boken som Egon fick i gåva av sin faster är riktigt bra, speciellt i jämförelse med en annan av Egons favoritböcker som låter som en gäll fagott spelar en melodi som exakt inte är hjulen på bussen

 

3. Hopplösa Hilda

IMG 20170316 180201Den här boken är en liten doldis. Historien i sig är lite väl simpel, men bilderna är helt otroliga. Varje uppslag är smockfull med saker att titta på, och Egon kan sitta och stirra på sidorna rätt så länge utan att få tråkigt. Det finns också några saker som finns gömda på varje uppslag som lite äldre barn kan roa sig med att leta efter. Om ni hittar roboten på sida 4 får ni gärna höra av er för jag ger upp snart.

 

4. Vems rumpa är det?

IMG 20170316 2En bok på rim om rumpor. Jag ser ingen orsak att säga mer än så.

 

5. Råttan Bettan och masken Baudelaire

IMG 20170316 180140Den här boken är en gåva från Linns kusin och den är helt suverän. Den innehåller dikter om allt från grannar till en förälders kärlek till någon som rider på en spindel. Den har fina illustrationer som Egon tycker om att titta på och rytmiken tycks ha en lugnande effekt. Dikterna är klipska, fina och inte sällan roliga. Jag kan inte rekommendera den här boken varmt nog. Den är fantastisk!

Kategorier:

Tankar

10

Kommentarer

 • Tjorven

  16.03.2017 22:48 (8 månader sen)

  Tipsar om boken Rassel prassel puss! Poesi för nybörjare och helt fenomenal (råkar vara finlandssvensk dessutom). Passar mycket små till väldigt gamla och alla däremellan :)

  • Sebastian Holmgård

   17.03.2017 21:32 (8 månader sen)

   Oj, låter spännande. Ska definitivt se efter :)


 • Ida

  16.03.2017 22:54 (8 månader sen)

  Åh, superbra inlägg! Nu behöver jag int gör efterforskningen själv. Jag har också försökt introducera böcker som jag själv gillar, och jag blir liksom stum då dottern int reagerar det minsta på fint flytande rim som det i Den Vilda Bebin. Alltså nästan besviken. Hoppas hon känner något inför rumpboken eller råttboken då!

  • Sebastian Holmgård

   17.03.2017 21:32 (8 månader sen)

   Kids be stupid


 • nina

  16.03.2017 23:04 (8 månader sen)

  Tusen tack för boktipsen! Jag är just nu på dagispraktik med 0-3 åringar, där jag behöver just sådana böcker för barn av den lite simplare sorten som du beskrev så vackert! Men du måste ju vara precis lika hopplös som Hilda, när du lämnar bort bilden på sidan 4 och tror att vi läsare skall hitta roboten åt dig utan bild. Eller så blev jag helt enkelt lite FÖR entusiastisk att hitta den åt dig denna händelsefattiga afton. Vill också tacka dig för en fantastisk blogg!

  • Sebastian Holmgård

   17.03.2017 21:34 (8 månader sen)

   Haha. Det är möjligt att du lät din entusiasm ta överhanden. Hoppas du hittade något annat att fylla din torsdag kväll. Tack ;)


 • hanna

  17.03.2017 10:40 (8 månader sen)

  tipsar om boken KNACKA PÅ! enkel, men upp till hög ålder älskar barnen att "knacka på" de olika färgglada dörrarna. vår 1 åring har knackat länge redan på egen hand utan att vi sitter brevid ;D

  • SW

   17.03.2017 12:36 (8 månader sen)

   Den har våra barn också tyckt om! Och "ut och gå". Sen är Max och Maja suveräna också! Enkla böcker med fina bilder ☺

  • Sebastian Holmgård

   17.03.2017 21:35 (8 månader sen)

   Vi såg den precis igår när vi gjorde en beställning vid Adlibris. Kommer ihåg den från min egen barndom. Jättebra bok :)


 • Kitty

  18.03.2017 00:26 (8 månader sen)

  Bra vinkel på inlägget! Barnen är ju så individuella, och att hitta böcker som barnet tar till sig är inte alltid det lättaste. Bra med boktips. /Kitty


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.