Grattis... eller?

onsdag 8 mars 2017 - 22:02 | 13 Kommentarer

Uppdatering:

Jag blev medveten om att det kan uppfattas som att jag gnäller i det här inlägget, och hävdar att det borde vara min rättighet att gratulera kvinnor på kvinnodagen. Jag vill understryka att det inte alls var min mening. Jag var omedveten, sedan blev jag nojig att alla gick omkring och hatade mig. därför kände jag att jag ville fråga för att undvika liknande problem i framtiden

 

Jag vet inte vad jag ska säga på kvinnodagen.

Jag är feminist, och därför vill jag naturligtvis uppmärksamma den på något sätt. Trots att jag hade önskat vi skulle vara längre än så här i jämställdhetsfrågor och att kvinnor, lika ofta som män, skulle uppmärksammas för vad de åstadkommit vill jag ändå på något sätt belysa hur bra kvinnor är. Jag vill uppmärksamma alla kvinnliga forskare, författare, historiska gestalter och andra dignitärer som är kvinnor. Gud vet att de inte uppmärksammas tillräckligt. Jag vill också belysa de orättvisor som finns kvar; glastaket, lönegapet, stereotyperna och allehanda närmanden och kommentarer som är vardag för kvinnor världen över. Ni har mitt stöd och jag, liksom så många andra män, gör vad vi kan för att motarbeta orättvisorna trots att det inte alltid räcker till.

Men vad säger man till en kvinna på kvinnodagen?

Som manlig feminist är det svårt att veta ibland. Jag kommer inte ifrån att jag aldrig direkt har upplevt de orättvisor jag opponerar mig mot. Jag kan inte förstå, inte helt och hållet. För mig handlar feminismen om rättvisa, och för den vill jag visa mitt stöd. Men jag är ibland rädd för att uttala mig för mycket, ifall jag tar en plats i diskussionen som inte var avsedd för mig. En del av problemet är ju att vi karlar tar för mycket plats, på kvinnors bekostnad. Därför försöker jag att vara lite försiktig.

Jag började min dag med att skriva “grattis på kvinnodagen” på facebook. Jag skrev också att vi har kommit långt men att vi har långt kvar att gå. Jag tyckte att det var något säkert, som jag kunde säga utan att ta för mycket plats. Jag gjorde det i all välmening.

Nu ikväll gick jag in och ändrade på den statusen. Under dagen såg jag flera inlägg av kvinnliga vänner som skrev saker som att “att gratulera en kvinna på kvinnodagen är som att gratulera Jesus på långfredagen” och “kvinnodagen handlar inte om gratulationer, den handlar om allas rätt att behandlas lika”. Många skrev att det borde vara “självklart”.

Jag blev extremt illa berörd av det här. Jag visste inte att det fanns en hel grej kring det uttrycket. Jag blev också orolig för hur mitt uttalande kunde tolkas. Jag hade trott att jag var mer medveten än så. Blev jag nu placerad i ett fack med de som inte ser, som inte bryr sig, som inte förstår sig på?

Är det såhär de som blir arga på PK-eliten känner? Hur hände det här?

Jag vill visa mitt stöd för jämställdheten, feminismen och kvinnors rättigheter. Det är ett viktigt ämne som behöver belysas, och jag gör mitt bästa för att omsätta det i verkligheten. Jag vet tydligen bara inte hur man säger det eller om man ska säga något överhuvudtaget.

Kan någon berätta för mig?.

Kategorier:

Tankar

13

Kommentarer

 • Kvinna

  08.03.2017 22:28 (9 månader sen)

  Jag vill inte bli GRATULERAD! Och jag vill inte att någon ger mig blommor eller choklad! Däremot om någon man vill uppmärksamma kvinnodagen genom att ägna de kvinnor som har det mycket sämre än oss en tanke, t.ex. ge ett bidrag till en organisation som arbetar för flickors rätt att gå i skola, arbeta, så ja, det mottages med tacksamhet. Samt en försäkran från alla fäder att uppfostra sina söner till att respektera alla och behandla alla lika oberoende kön.

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 12:28 (9 månader sen)

   Det där med att donera pengar låter ju som ett bra initiativ på kvinnodagen. Det kanske man borde pusha mera? Hela orsaken till varför jag sa "gratulerar" var att det är något som jag är uppväxt med, som var det omarkerade "normala" för mig. Kanske vi borde skapa en tradition av att donera till Malalafund eller något? Och gällande fäders försäkran så får du absolut en härifrån, även om den kommer en dag för sent :)


 • Elin

  08.03.2017 22:45 (9 månader sen)

  Hoj! Eftersom ett av inläggen du nämner är mitt kan jag gott förklara hur jag menar: För mig är grattandet på kvinnodagen ett irriterande tecken på hur lite dagen tas på allvar, och på hur mycket den försöker göras om till något slags Alla hjärtans dag 2.0. Det finns liksom inget att gratulera. Dock är det ju en markant skillnad mellan "grattis kvinnor, här får ni rosor och 20% rabatt på väskor på er speciella dag" och "grattis kvinnor, vi har kommit långt med måste komma längre". Något att komma ihåg är dock att alla kan, även om välmenande, uttrycka sig klumpigt. Det viktiga är ju att man inser sina misstag och lär sig av det, och det har du ju gjort! Det är onödigt att rådbråka sig desto mer. Jösses, jag har själv suttit och svurit över hur "feminismen gått för långt" och använt ord som "feminazi". Pinsamt att erkänna i dagsläget, men då visste jag inte bättre. När det gäller män och feminism kan det jämföras med heteroallierade i HBTQI-kampen. Ni är viktiga och ni behövs, men inte på bekostnad av någon som förstahandsupplevelse av förtrycket. Fråga och diskutera, men kom också ihåg att lyssna, lära och ge plats. Nu blev det här en maratonlång kommentar, för en som brukar klaga på mansplaining är jag rätt duktig på att splaina själv, hehe. Allt gott!

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 12:34 (9 månader sen)

   Haha. Tack Elin! Det var precis det jag ville understryka. Jag blir gärna rättad när jag använder språk som är anstötligt, samtidigt som jag vill understryka att jag, och många andra, inte har något ont uppsåt i vår okunskap. Det är okej att vara dum, det inte okej att vara elak :) Hade Elin!


 • Ileea

  08.03.2017 22:57 (9 månader sen)

  En mellanväg är att säga "Glad (internationell) kvinnodag"! Inget grattis, som ju används för att uppmärksamma något genomgående positivt, men en önskan om en god dag: en dag av kraft och gemenskap, en dag att reflektera över det vi har åstadkommit och fortsätta arbeta mot det bättre. Ett annat bra sätt att uppmärksamma internationella kvinnodagen, speciellt på sociala medier, är ju att länka till ett smart blogginlägg, en artikel, en video eller något annat som tangerar feminism och kvinnors rättigheter. Det är ju också att visa var man står och att, sådär indirekt, hälsa kvinnor på kvinnodagen! :)

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 12:34 (9 månader sen)

   Låter vettigt


 • Din farbror

  09.03.2017 08:19 (9 månader sen)

  Jaa Sebben. Jag vågade inte skriva någon uppdatering igår. Jag har aldrig kallat mig feminist eftersom jag förstått att det är kvinnornas rätt att tilldela en man den titeln. Jämnställdhet handlar ju om så mycket mer än en titel eller något mantra. Jag tror att du och jag ska fortsätta vara de män vi är. Vi försöker. Vi gör bort oss. Vi faller. Vi kommer tillbaka. Vi kan inget annat än visa en god vilja och en vilja att försöka. Det må räcka. Kanske kommer en dag med en kvinlig president som säger "Gräbb dem baj deir kocks". Då kompis, har vi kommit långt!

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 12:36 (9 månader sen)

   Ja du, jag ser det som att om du kämpar för jämställdhet så är du feminist, vare sig du vill eller inte, so the joke is on you :P. Sen är det en sann utopi du målar upp Buddha! Synd att du inte ställer upp i år, för du skulle ha haft århundradets slogan!


 • E

  09.03.2017 11:03 (9 månader sen)

  Jag har aldrig riktit förstått nyttan med det här att vi ska gratulera varandra för att vi råkat födas med olika kroppsdelar (för det finns ju en internationell mansdag också). Ser inte jämställdheten i att många kvinnor förväntar sig rosor och champagne av sina män just för att dom är kvinnor (vill män ge blommor och choklad till sina kvinnor sådär annars bara för att de vet att kvinnorna tycker om sådant och vill göra dem glada är det en annan sak, och har inget med kön att göra). Det finns som sagt många förtryckta kvinnor (människor..!) i världen och mycket borde göras för dem, men att vi här uppe som har det bra ska smälla i oss choklad och köpa billiga handväskor som någon sa hjälper nog inte. Så gratulera mig inte för att jag är kvinna utan stöd istället någon organisation som jobbar för allas lika värde. :)

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 12:38 (9 månader sen)

   Bra initiativ. Sen så verkar det som att den här grejen med att köpa handväskor, liksom grejen med att säga grattis, är något helt nytt för mig. Här lär man sig minsann. Tack :)


 • Carolina

  09.03.2017 11:35 (9 månader sen)

  Vad man säger är ganska skit samma tycker jag :) Det bästa man enlig mig kan göra som man är att våga tänka och känna efter själv, någon bra kille-identitet behövs inte, i slutändan är alla vanliga killar ändå.


 • Johanna

  09.03.2017 18:27 (9 månader sen)

  Jag tycker du gör ett stort arbete för feminismen genom att skriva din blogg och därmed synliggöra hemmapappandet. Tänk om din blogg öppnar ögonen för flera blivande pappor som inser att de också vill och ska! Det konkreta arbetet är viktigast.

  • Sebastian Holmgård

   09.03.2017 21:44 (9 månader sen)

   Åh vad glad jag blir när du säger så. Jag hoppas väl att man skulle ha någon inverkan någonstans. Får se. Tack :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.