Överlevnadsguide: Att resa med en 1-åring

onsdag 19 juli 2017 - 23:01 | 4 Kommentarer

Oj oj oj. Nu har du allt ställt till det. Du bokat en resa för hela familjen. I ditt huvud ser du minnesbilder från resor du gjorde under studietidens glada dagar. Skrattande med dina reskamrater vandrar du fram längs Köpenhamns gator, planlöst strosande från ett oväntat äventyr till ett annat. Du vill dit igen. När den initiala euforin lagt sig så börjar du så småningom inse vad du har gett dig in i. Att resa med ett litet barn är inte samma sak som att resa med dina studiekompisar, även om de i många situation verkar vara lika kognitivt utvecklade. Att åka till ett främmande land kan vara skrämmande nog i sig. Nu ska du dessutom ansvara för ett litet knyte vars överlevnadsinstinkt nätt och jämnt är stark nog att hindra honom från att försöka sätta hans eget arsle i halsen. Hur ska det gå nu?

Frukta icke. Med pappamonologernas överlevnadsguide kommer du vara rustad för att komma igenom det här elddopet med din mentala hälsa i behåll. Vem vet, du kanske t.o.m. kommer ha det riktigt trevligt*.

 

Således: Pappamonologernas överlevnadsguide till att resa med småbarn.

 

1. Lägg ribban rätt
Den här resan kommer, i bästa fall, att vara rolig och inspirerande. Om du gör allting rätt kommer du och ditt barn att få se och uppleva nya saker tillsammans och till följd kommer ni, måhända, återvända hem som en starkare, mer sammansvetsad familj.

Den här resan kommer däremot INTE vara vilsam. Det är ingen semester ni ska iväg på. Du kommer att behöva göra allt du gör där hemma, men utan tillgång till varken dina vanliga attiraljer eller nära tillgång till grundläggande hygienartiklar.

Att lägga förväntningarna på en realistisk nivå kommer inte bespara dig all den möda som väntar, men det kan göra det lite lättare att handskas med de oundvikliga besvikelser du kommer möta. Chanserna är stora att du i något skede kommer stå med bajs upp till axlarna i en mörk toalett som saknar rinnande vatten och har ett löfte om platoniskt men intensivt sex kl 13:00 med en man som heter Janne inristat i kaklet. Förbered dig mentalt!

2. Torrträna
Det är alltid lite extra nervöst att göra något första gången. Därför kan det vara en idé att torrträna innan, så är man redan ett steg före när det beger sig. Med vanliga hushållsobjekt och lite assistans från några hjälpsamma vänner kan man snabbt och enkelt återskapa flera av de scenarion du kommer att möta under resans gång.

Tåget: Välj ett litet rum (t.ex. bastun) som du värmer upp till 40℃. Fyll rummet med stolar så att du måste sitta trångt. Sätt dig med ditt barn på en stol och sitt där i ett par timmar. Om du vill göra det ännu mera realistisk kan du be en kompis sitta bredvid och prata högt i telefon.

Hotellet: Flytta hela familjens sängar till ett nytt rum. Försök sova där medans en kompis skruvar termostaten så att rumstemperaturen alternerar mellan kokhett och iskallt. Be ett par du känner ha högljutt sex i rummet bredvid.

Färjan: Gå runt i en affär och köp godis som inte är gott men som du minns att dina föräldrar köpte åt dig när du var liten. Tänk typ fruktpastiller, eller Werther’s Original. Låt sedan en högtalare spela upp ett dovt muller under natten. Strö runt lite kiss i huset och bjud in alla dina barnlösa vänner att komma hem till dig efter krogen för att sova av sig ruset utanför din sovrumsdörr. Om det verkar för krångligt kan du också slå upp ett tält på godtycklig finsk rockfestival och sova där. Upplevelsen är dylik, om än lite mera intensiv.

3. Tänj på matreglerna
Att försöka vänja sitt barn med grönsaker och annan hälsosam kost är ett nobelt uppsåt, men det finns en tid och plats för sådan idealism och det är inte här och nu. Ge barnet vad som helst som hen vill äta, oberoende av näringsinnehåll eller kemiska sammansättning. Om ditt barn vägrar äta något annat än fruktklämmisar och toblerone så ger du hen fruktklämmisar och toblerone. Morötter kan ni äta hemma. Det handlar om överlevnad här.

4. Håll ut
Vid flera tillfällen kommer det att kännas som att det enda ni gör på resan är att leta toaletter och försöka hindra lillen från att äta fimpar på gatan. Vid sådana tillfällen är det lätt att tappa hoppet, men gör inte det. För ibland, om man har tur, så kommer det där ögonblicket då allt är fantastiskt. Då alla är glada. Då man får njuta av att komma bort hemifrån. Då lillen pekar extatiskt på alla nya, häftiga saker hen får se när ni strosar genom gamla stan.

Det är de stunderna man kommer ihåg. Det är de stunderna man berättar om åt sina vänner och bekanta när man kommer hem. Det är de stunderna som gör att man, mot bättre vetande, gör om hela fadäsen om något år igen.

IMG 20170711 091208Egon på väg till Stockholm

 

* Texten är tänkt att vara riktgivande. Pappamonologerna tar inte ansvar för någons trevnad under resans gång. Du har faktiskt ställt till med det här helt själv.

Kommentarer

 • S

  20.07.2017 12:16 (5 månader sen)

  Såå sant!! :D :D Efter att vi hade rest första gången utomlands med vår 2½-åring tänkte jag "Ingen resa på de sju närmaste åren!" Hoppas jag förstår att hålla fast vid det!

  • Sebastian Holmgård

   21.07.2017 17:36 (5 månader sen)

   Haha. Tiden får utvisa. Jag och Linn pratade redan om Paris nästa år. Vissa lär sig aldrig...


 • Milena

  20.07.2017 21:38 (5 månader sen)

  Inspirerande guide:D Och om allting, mot förmodan, skulle flyta på under resans gång kan man ju som förälder alltid krydda tillvaron lite genom att hoppa på sverigebåten med endast en blöja i skötväskan...

  • Sebastian Holmgård

   21.07.2017 17:36 (5 månader sen)

   Haha. Allt för lite spänning i vardagen!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.