Sökes: barnböcker med uppbyggande innehåll

torsdag 21 september 2017 - 22:05 | 9 Kommentarer

Egon har ett nytt favoritord.

Under en lång tid var 90% av hans dagliga ordproduktion endera “titta!”, “där!” eller någon kombination av de båda. Har man någon gång under det senaste halvåret haft förmånen (eller oturen, beroende på blöj-situationen) att plocka upp min son i famnen är chansen i princip 100% att du har blivit uppmanad i kraftiga ordalag och med ett utsträckt pekfinger att genast ta en titta på något. En klocka. En cykel. En dörrlist. Vadhelst i närheten som kan tänkas vara i behov av närmare inspektion.

Nu har de orden ersatts av ett enda ord. “Traktor”. Traktor traktor traktor. Dagarna i ända. Jag måste säga att det är en försämring.

Det finns två huvudsakliga orsaker till varför det här stör mig. För det första tycker jag att det visar på en fruktansvärt dålig omdömesförmåga hos vår son. Visst hann vi många gånger under hans “titta där” period önska att han skulle ha varit lite mera mångsidig i sitt ordval, men det är ändå en vokabulär som går att jobba med. “Titta” och “där” är lite som lax och tomatkross. Med lite kreativitet finns det ingen ände på vad man kan åstadkomma. “Traktor” däremot är mer som kapris på burk. Det är i väldigt få situationer som man har användning för det, och även då skulle ingen klaga om man lämnar bort det helt och hållet. Det är fullkomligt värdelöst.

För det andra kan jag inte begripa varifrån den här besattheten av traktorer kommer ifrån. Alla de substantiv han har lärt sig hittills har varit de som man kunde vänta sig. Pappa. Mamma. Kakka. Hörnstenarna i mången liten bebis existens. Men traktor? Varifrån kom den?

Vi bor i stan, så traktorer är ett förhållandevis sällsynt spektakel. Jag är också själv helt ointresserad av motorer, så det är inte från mig han har fått den här smittan. Jag är en typisk rödgrön ung förälder. Hemmapappa, feminist och mera intresserad av litteratur och konst än bilar. “Tavla”. “Cembalo”. “Heteronormativitet”. Nästan vad som helst vore mer sannolikt än “traktor”.

Jag tror att våra barnböcker är boven i dramat. Egon älskar böcker med små knappar som utlöser ljud, och ett flertal av dem har en sida med en traktor på. Visst har vi en del sådana böcker utan agrar utrustning också, men på något sätt är ljudet av en traktor lättare för en ettåring att ta till sig än en talgoxes sång eller Mozarts 5e pianokonsert i D-dur.

Så nu tänker jag kurera vårt barnboksbestånd lite grann. Nästa gång Egon blir besatt av ett ord skall det minsann vara något användbart. Om ni har några bra tips på tryck-och-lyssna-böcker om nödvändiga saker som cyklar, husdjur eller, varför inte, skattedeklaration får ni gärna lämna tips i kommentarerna.

 

Här kommer lite bilder från de senaste veckorna.

IMG 20170909 141600IMG 20170909 133847IMG 20170902 WA0001

 

Hallå. Är någon där? Jag tänkte bara be om ursäkt för att den här bloggen har uppdaterats med ungefär samma regelbundenhet som Java på en pensionärs dator. Det är inte en permanent förändring, bara en svacka. Bot och bättring utlovas.

Kategorier:

Tankar Vardag

9

Kommentarer

 • Anna

  22.09.2017 08:40 (5 månader sen)

  Å vaffö e ni så söta då?

  • Sebastian Holmgård

   22.09.2017 12:55 (5 månader sen)

   :)


 • Leena

  22.09.2017 09:32 (5 månader sen)

  Kul att du är tillbaka! Speciellt roligt är att du tagit vara på ditt faderskap och varit hemma med din son (och dessutom bloggat om det). Jag hoppas du och din blogg kan inspirera flera pappor att ta vara på tiden tillsammans med sina barn.

  • Sebastian Holmgård

   23.09.2017 13:08 (5 månader sen)

   Tack! Det hoppas jag också. :)


 • Gitta

  22.09.2017 11:21 (5 månader sen)

  Jodå, vi är här och gläds åt din uppdatering:) Märkligt det här med småkillar o motorer. Hörde nyss av en annan småbarnsförälder (som också bor i stan) att Vasaesplanaden är bästa p-platsen för barnvagnen för där är chansen stor att det kommer traktorer o grävmaskiner farande.

  • Sebastian Holmgård

   23.09.2017 13:11 (5 månader sen)

   Haha. Låter som en bra idé. Någon tipsade om busstationen också. Får bli fordonsrelaterad tipspromenad här snart.


 • Nina

  23.09.2017 16:43 (5 månader sen)

  Jag ville inte tro det först, men det verkar va en genetisk sak det där med pojkar och fordon. Vi favoriserade absolut inga speciella leksaker eller böcker med vår pojke, men på nåt sätt var det ändå just traktorer som blev the shit. Nu har intresset utökats till sopbilar, dumprar och grävmaskiner och jag är fascinerad över hur snabbt han lär sig att klassificera alla fordon. Jag väljer att se det som ett tecken på intelligens :)

  • Sebastian Holmgård

   23.09.2017 18:54 (5 månader sen)

   Det är märkligt. Man undrar var någonstans i evolutionen det skulle ha kommit in? När har en grottman någonsin undkommit en sabeltandad tiger genom att fly i en hjullastare? Det där sista kan jag hålla med om. Jag väljer att se det mesta som Egon gör som tecken på intelligens. Sparar mig en del själsligt lidande i det här skedet ;).


 • Lille John

  25.09.2017 12:04 (5 månader sen)

  Jag gissar att traktorer och sånt är trevligt för barn eftersom det finns så mycket man kan leka med dem. :D En del barn leker att de plöjer åkern, andra leker att de bara är ute och kör i en traktor och åker runt i cirklar, några leker att de är Bärgarn eller Blixten McQueen från Cars (so what om det EGENTLIGEN är en traktor, det är ändå en bil, ingen vetenskaplig artikel kan bevisa motsatsen). Jag tror det att saker som rör på sig är i sig väldigt roligt och ibland vet barnens fantasi inga gränser, något som sakteliga försvinner ju äldre man blir. :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.