Som ett vrak

måndag 19 juni 2017 - 22:38 | 6 Kommentarer

Jag hade ju fått kläm på det där

 

 

Jag hade rytmen i blodet. Egon vaknar och jag hinner precis sköta morgonbestyren och leka en stund innan han somnar, varpå jag kan räkna med åtminstone en och en halv timme för att röja upp. Sen vaknar han, det blir mat och lek och så knappa två timmar senare är det nati nati igen. Då har jag rejäla två timmar på mig att laga mat och göra lite annat innan Linn kommer hem och Egon vaknar. Jag kunde schemat i sömnen. Jag kände att jag hade kontroll. Jag var kungen i djungeln. Herreman på täppan. Pampen på Strampen*. Nu är allt uppe i luften. Vi har nämligen gått över från två sovturer per dag till bara en.

Det låter ju så enkelt. Vi hade två, nu har vi bara en. Poff så finns bara hälften kvar.

Lite som ett visst regeringsparti…

Och likheterna med just det partiet fortsätter i och med det att halveringen orsakats av en man vars ansikte ger intrycket av någon som inte har sovit sedan 2004 när han, mot bättre vetande, gick med på att göra en kompis sällskap till biopremiären av Alexander. Låt oss alla vara tacksamma för att likheterna slutar där.

Med två sovturer blev dygnet helt enkelt för långt. Egon sov bra på dagarna, men när kvällen kom fick vi i princip brotta ner honom i sängen kring midnatt. När vi väl hade gjort det låg han med vidöppna ögon och bara såg på oss på samma roat tålmodiga sätt som ett bältdjur ser på en mygga. Följaktligen sov han dåligt på natten, vilket i sin tur ledde till att han sov igen sig på dagen istället, alltså var han pigg på kvällen. Ni ser problemet.

Så nu sover Egon bara en gång per dag, och min dag ser helt annorlunda ut. Variation förnöjer kan man tycka, men jag tycker att den här förändringen är ungefär lika uppfriskande som en uppvärmd frottéhandduk i Dubai. Istället för att lägga honom för att sova så fort han blir lite sömnig försöker jag hålla honom vaken några timmar till. Det är inte så lätt som man skulle kunna tro. Han blir rätt så gnällig och svår att underhålla. Dessutom kan han somna precis när och var som helst; vid matbordet, i bärselen, i gungan, på Churchill eller på diskmaskinen.

Följaktligen går min dag numera ut på att fördröja programpunkter så som lunch och mjölkflaska så länge det är möjligt, för att sedan desperat försöka hinna med allt medans Egon håller på att somna. Under hela den här processen försöker jag hålla honom vaken med allehanda sång- och dansföreställningar som ökar exponentiellt i besynnerlighet vartefter sovturen närmar sig. Jag har deleatat bildbevisen för allas bästa.

Sen sover Egon inte så länge heller. Oftast kring en och en halv timme, vilket för mig inte är mycket tid att reda en diskho som är så sprängfylld med kärl att vi snart måste teckna den som lagerbyggnad samt plocka upp alla leksaker, böcker och geggiga fruktbitar som ligger utspridda över golvet. Har jag tur hinner jag betala någon räkning eller gå på toa också, men där gäller det att prioritera.

Som följd av allt det här så känner jag mig jäktad hela tiden. Jag hinner liksom aldrig ikapp och är ett steg efter. Jag har blivit en katastrof-förälder. Ni känner alla till typen. Den typen av förälder som kommer för sent. Hen som trampar in med ketchup på tröjan, majskrok i örat, ett reservdäck i handen och genast vänder om eftersom ungen sitter kvarglömd i bilen. Jag brukar rynka på näsan åt den där föräldern. Nu är jag en själv.

Åh den ljuva, hemvana känslan av att vara en besvikelse för sitt förflutna, pompösa jag.

Till en början kunde jag oroa mig för vad folk skulle tycka. Jag kan bara föreställa mig hur jag ser ut, svettig och röd där jag halvspringer med en sovande unge över axeln iklädd en för varm tröja och bakvända blöja (ungen alltså, inte jag). Jag kan höra vad folk tänker.

Men sen märkte jag att det finns en viss solidaritet föräldrar emellan. För varje småroad blick på någon osnuten gymnasist så ser man också ett igenkännande smil på en förälder som har gått igenom precis samma sak. Det är leendet man ser på trebarnspappan i kassan när man generat ursäktar sig för att man redan öppnat klämmisen som ligger på bandet. När man med en hand försöker hitta någon kvarglömd slant i en ficka att betala med, samtidigt som andra handen balanserar en sovande unge med bajs i blöjan och aprikosmousse i ansiktet.

Det är en blick som säger “Du ser ut som ett vrak. Jag förstår mig på dig!”

 

 

 

 

* Fråga någon Österbottning du känner. Hen vet.

Kategorier:

Vardag

6

Kommentarer

 • hanna

  20.06.2017 09:11 (7 månader sen)

  precis samma här hos oss förra veckan. tills det svängde igen o han nu sover 2 ggr igen. tydligen va han int redo ändå som vi trodde. men gudars vad han somnade överallt. tänkte i min dumhet att jag skulle roa honom genom cykeltur på förmiddan men han somnade såklart med huvudet mot min rumpa. trodde först att han satt o sniffade mig i akterstycket. stay strong!

  • Sebastian Holmgård

   20.06.2017 21:25 (7 månader sen)

   Haha. Been there, had that on my butt


 • Christian

  20.06.2017 18:16 (7 månader sen)

  Hälsningar från en halvtids-hemmapappa i Malax! (Reflekterade inte i början över att det fortfarande är ganska ovanligt med vårdlediga pappor, men har förstått det lite såhär efterhand. I alla fall finns det några av oss :) Jag har helt kallt konstaterat att jag också behöver vila när vår 1,5 åring sover sin dagsvila, så jag slänger mig på soffan och halvsover en timme varje dag. Sen försöker jag städa upp det värsta innan frun i huset kommer hem så att hon inte får fnatt och fortsätter lite på kvällen efter att vi har bytt sköttur. Det stressar mig att göra många saker på en gång, så jag har valt att inte lägga ribban för högt så länge jag sköter pojken.

  • Sebastian Holmgård

   20.06.2017 21:26 (7 månader sen)

   Ah, en kollega, kul att höra! Amen gällande det där med ribban. Alla dagar som ingen hamnar in på sjukhus är bra dagar!


 • J

  25.06.2017 22:11 (7 månader sen)

  Haha, känder så igen me :D Min pojk bleiv 1 no 18.6 å vi fösöker å få e ti bara ein sovtur, men oftast blir e varannan dag 1 å varannan 2.

  • Sebastian Holmgård

   26.06.2017 16:57 (7 månader sen)

   I feel you. Håll ut!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.