unnamed 4

Livet på gravgården

Skrivet av Paulina Peltomaa 28.06.2019 | 1 Kommentarer

 

Igår besökte jag och Elsie gravgården med min mamma. Den som ligger vid Pedersöre kyrka rättare sagt, ett av två ställen var man kan bli begraven här i Jakobstad. Kyrkan är så otroligt vacker, måste ju vara en av de finaste som finns i hela landet. Mycket vackrare än Jakobstads kyrka, men trots det så ser jag ändå mig själv eventuellt gifta mig i Jakobstads kyrka av någon orsak? Kanske för att mina föräldrar gifte sig där. Anyway. Min gammelmormor Irja och gammelmorfar Ivar (som jag aldrig hann träffa) ligger begravna här. Har inte besökt deras grav på säkert 10 år, minst. Tyckte att graven var så fin och välskött, och senare berättade min mormor att hennes kusin var en rik ungkarl som en gång i tiden betalade en enorm summa för se till att församlingen tar hand om graven i all evighet. Vet inte om det stämmer, men någon verkar ta väl hand om den än idag i alla fall. 

IMG 0503


Det var fint att ha med Elsie. Hon ser inget hemskt eller ledsamt med en gravgård, hon ser bara spännande möjligheter till att leka.  Lite fick man hejda henne från att dansa runt på alla gravar, men jag kunde ändå inte låta bli att le lite för mig själv. Hon livar verkligen upp vilken plats som helst. Jag vet att gravgården är en plats där det hyshas och man ska vara respektfull och prata med låg röst. Men att se henne springa runt och upptäcka gjorde att jag, som annars avskyr gravgårdar, plötsligt tyckte att det blev en lite mindre dyster plats.

Jag har alltid haft svårt med att beskriva Elsie när någon frågar mig hurudan hon är. Jag finner det så svårt att fånga henne i bara några få adjektiv, det räcker liksom inte till. Där på gravgården igår blev hela hon så tydlig, hon är liv! Hela hon är så sprängfylld med ren och skär kärlek till livet, det enda hon vill är att leva, leva, leva så mycket det bara går. Hon vill inte lägga sig på kvällen för att hon är för upptagen med att leva. Alltid lite till, en liten stund till, en saga till, bara en gång till. Jag hoppas så att hon alltid får ha kvar sin kärlek till livet, min Elsie. En fin insikt jag tog med mig från gravgården. 

IMG 0499

Kommentarer

  • Patricia 28/06/2019 8:38pm (3 månader sen)

    Härlig beskrivning på din dotter! Har en energiknippe på fyra år, precis som du beskriver så är det!

Skriv en kommentar