unnamed 4

Sluta blogga?

Skrivet av Paulina Peltomaa 12.06.2019 | 6 Kommentarer

 

God morgon världen. Jag hoppas rakt på sak och erkänner att jag på sista tiden tänkt mycket på bloggen och dess framtid. Just nu känns det så där om jag ska vara ärlig. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte visste vad det beror på. 

Att satsa på bloggen och berätta personliga saker, det gör jag gärna, men att sitta och göra det för exakt 0€ är ohållbart. Det kanske låter själlöst och som att jag har gått och fått hybris. Men jag vet att det är många andra som har ungefär samma läsarantal och följarantal som lätt kan skrapa ihop åtminstone en liten summa pengar varje månad. Nästan alltid när ett företag velat samarbeta har det handlat om en deal där jag skulle få typ 40% rabatt på en produkt? Skulle aldrig betala för att göra ett samarbete! Kanske ifall det handlade om en bil eller något sånt hehe. Då är -40% ganska bra ändå. Men för en tavla/klocka/klädesplagg, nej. Några gånger har det dessutom tagit på mitt självförtroende när jag frågat nåt företag och fått ett "Nej, du har tyvärr för lite följare" och sedan sett att såna som har ÄNNU färre visat upp produkter i ett samarbete bara några veckor efter... Kanske jag helt enkelt inte är så intressant, kanske mina bilder är fula och mina texter tråkiga. Så måste det ju vara.

Många gånger har bloggandet gått ut över familjetid och tid med Elsie t.ex. när Alvar sover, och Misha har frågat mig vad jag riktigt får ut av att blogga, är det värt det? Nå, inget som familjen har nytta av är ju det ärliga svaret. Jag har ju ändå just det, en familj, och kommer dessutom fr.o.m. nästa vecka vara arbetslös över sommaren eftersom barnen är hemma och jag ska börja jobba igen först i augusti. Nästan alla saker jag gjort som har med sociala medier att göra har varit gratis. Allt jag ställt upp på, det må inte vara mycket men i något skede måste ju allt börja vara värt nånting? Det är ändå många gånger i veckan någon frågar av mig var jag har köpt det där, vad jag använder för smink, hur jag fixar mitt hår. Många gånger för att vara en nobody alltså, haha.. Jag går ingalunda omkring och tror att jag skulle kunna leva på min blogg. Men jag har kommit till ett skede där jag känner att jag behöver nånting mer för att motivera mig. 

Så ja, sådant denna morgon. Jag går helt enkelt och funderar på hur länge det räcker för mig med att det är kul att blogga. 

 

unnamed 15

Kommentarer

 • Läsare 12/06/2019 9:20am (2 månader sen)

  Jag tycker det här är ett intressant dilemma och det är väldigt få som är så ärliga om det som du är. Du är en av de få på 7D som är helt rakt på sak i dina texter, som reflekterar och problematiserar. Du är en funderare och det uppskattar jag! En stor orsak till att jag gillar din blogg är också just det att du inte sålt dig själv. För mig är det ett tecken på integritet och ett ifrågasättande av hela influencerfenomenet att INTE göra kommersiella samarbeten, som ju bara är reklam åt företag och produkter och ett sätt för dem att använda sig av DIN trovärdighet inför dina följare för att kränga produkter och tjänster. (Har aldrig tänkt på att du inte gjort kommersiella samarbeten pga att du inte är "tillräckligt attraktiv" för företag, vilket ju visar på vad det är de är ute efter: någon med många följare, inte någon med något att säga.) Jag fattar problemet "varför ska jag blogga gratis när andra får betalt för det" men fråga dig själv: vem vinner i slutändan på att du gör kommersiella samarbeten? Du får en summa pengar eller rabatt på nån produkt (haha, va, menar de att du ska ge av din tid och din trovärdighet för att sedan köpa saker av dem till rabatterat pris, det var det värsta jag hört!) och DE vinner trovärdighet, får en ny plattform med gratis följare, ökar sin försäljning. Jag vet att kvinnors kommersiella bloggande ses om en slags kapitalistisk nyfeminism där bloggandet, en typiskt kvinnlig företeelse som män ser lite ner på, plötsligt kan göra kvinnor rika, men det enda jag ser är kvinnor som skapar behov hos andra kvinnor: gå på den här ansiktsbehandlingen för att bli lite snyggare, köp den här produkten för att göra ditt liv lite bättre! Vinnaren i slutändan är den patriarkala kapitalismen, bloggaren får lite villkorad makt, läsarna tror de har gjort ett kap för att de har köpt ett nytt ansiktsserum med rabattkupong och "det måste vara en bra produkt för den där jättefina bloggaren jag litar på rekommenderade den".
  Jag klandrar dig inte för att du vill tjäna pengar, jag klandrar dig inte om du bestämmer dig för att sluta blogga eller börja med kommersiella samarbeten. För jag fattar. Hela systemet är komplicerat och ganska ruttet. Hur du än vänder dig har du röven därbak. Din familj kommer hur som helst allra först! Kidsen är små så kort tid, det är klart du ska vara med dem i första hand.

 • Kärringen mot strömmen 12/06/2019 10:46am (2 månader sen)

  I rättvisans namn skulle 7D börja betala ut en ersättning till de bloggare som genererar över en viss kvotmängd av trafik och för motivationens skull gärna enligt någon typ av trappa. De mest lästa bloggarna skulle tjäna bäst, alltså. Det skulle vara en hållbar utveckling för branschen och oj, vilka texter folk skulle börja producera = mer trafik = vinst för alla parter.
  Det skulle bli så populärt att blogga att bara de allra bästa kunde få plats. Det skulle bli ett gäng kvalitetsbloggar som folk älskar att läsa. Förstår inte varför detta aldrig händer? Så glasklart för mig att detta är lösningen.

 • Karolinas kaos 12/06/2019 12:29pm (2 månader sen)

  Så bra att du skriver om det här, tror det är MÅNGA som känner igen sig. Företag försöker också utnyttja bloggare så otroligt mycket, och får en att känna att man inte är värd något. Men det gäller att vara envis och stå på sig, för marknadsföring i sociala medier är det absolut mest effektiva sättet att marknadsföra till "vår" åldersgrupp. Och det vet dom. Jag förstår också problematiken som föregående kommentar tar upp, men tycker att samarbeten, så länge de är GENOMTÄNKTA och ärliga, bara är positivt.

  • Corinne Grönholm 12/06/2019 3:55pm (2 månader sen)

   Jag håller med Karolina! Man ska inte underskatta hur viktigt hela influencer marketing delen är samtidigt som man kan göra riktigt bra och genomtänkta samarbeten som både gynnar läsare, bloggaren och företaget.

   Det som jag skulle ge som tips till dig är att själv kontakta de företag du gillar och kan stå bakom. Stå på dig och gör samarbeten som känns bra för dig. Samtidigt tar det ju mycket tid såklart men kan ju ändå vara värt det i längden :) Men förstår verkligen dina känslor och kan ibland också känna liknande!

   Dock tycker jag inte att man kan säga att en bloggare / influencer inte är trovärdig om hen väljer att göra samarbeten. Utvecklingen har kommit så mycket längre nu och det är klart även influencers / bloggare måste få betalt för sitt arbete! Får man det så kan man ju lägga mer tid -> ännu bättre innehåll!

 • A 12/06/2019 3:04pm (2 månader sen)

  Tycker absolut inte du ska sluta blogga, men förstår ditt tankesätt! Hoppas det löser sig, och du får känna dig uppskattad som bloggare! För det är du nog, det är jag säker på.

 • Läsare 12/06/2019 8:28pm (2 månader sen)

  Vill förtydliga att jag naturligtvis anser 7D borde betala sina bloggare. Ni skapar content gratis åt plattformen och en del inlägg används ju också i Vasabladet ibland. Klart som fan ni ska ha pröjs för det. Separat avgift för inlägg som publiceras i tidningen, enligt rådande kollektivavtal.

  • Ex bloggare 13/06/2019 6:29am (2 månader sen)

   Jag har bloggat på 7D och allt som publicerades I VBL fick vi självklart betalt för!

 • Hanna Stigzelius 14/06/2019 8:24pm (2 månader sen)

  Jag känner igen mej i vad du skriver! Och att samtidigt blogga som hobby och "tävla" med proffsinfluensers som har bloggen som dagjobb, det är liksom inte så konstigt att jag känner att jag inte kan leva upp till samma nivå som dem...

Skriv en kommentar