unnamed 4

Sommarjobb jag haft

Skrivet av Paulina Peltomaa 01.06.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:


Juni månad är här, och många ska säkert så småningom börja på med sina sommarjobb! Jag har haft en hel del sommarjobb under mina år, ända sedan jag var 12 eller 13 år gammal. Har valt ut några stycken som etsat sig fast i mitt minne lite extra hårt, håll till godo.  

 

När jag vari 18 år bodde jag i Vasa, och om jag kommer ihåg rätt så är det så att man inte får något studiestöd under sommaren (?) så ifall jag ville ha kvar min tvåa i centrum så var jag tvungen att hitta ett sommarjobb. Jag minns att jag även sökte till typ Vasas gravgård, men fick sist och slutligen sommarjobb på Tropiclandia, på restaurangsidan. Det jag minns bäst från det jobbet är mina totalt förstörda fötter och brända händer. Jag brände mig på pizzaugnen k-o-n-s-t-a-n-t. Och att jobba i kassa, låt oss bara säga att det inte är min grej. Jag får total panik, kallsvettas och får black out ifall något krånglar och det börjar bildas en kö. Vilket hände ungefär hela tiden. Till min lycka så råkade min kompis Ellen också få jobb på samma ställe, men tyvärr hade vi sist och slutligen kanske ett eller två ynka skiften samtidigt under hela sommaren. 

En annan sak jag minns är den sjukt goda maten och glassen de hade där, året var då alltså 2010. Gick och försökte hålla tillbaks från att äta för mycket, vill bara hoppa in i en tidsmaskin, åka tillbaks och slå mig själv! Herregud, du är 18 år, ät vad och hur mycket du vill! Ffs. Men utöver det så var detta jobb inget för mig, det är och förblir det enda kassajobbet jag nånsin har haft.

DSC 0033DSC 0013

 

Mina första och längsta sommarjobb har varit hos pappa. Han har ett eget gårdskarlsföretag (heter det så?) tillsammans med min farbror och en till. Det är hands down det bästa jobbet jag har haft, att få sätta sig på en gräsklippare, med musik i öronen och en snus under läppen, ahh det var livet. Tycker gårdskarl är det mest underskattade jobbet som finns, det är hur roligt som helst och man träffar en massa nya människor och de flesta uppskattar en väldigt mycket. Man får jobba utomhus och pappa har alltid varit i väldigt bra form fysiskt för han rör ju på sig hela tiden. Passade en morgontrött människa som mig själv väldigt bra, fick bara sitta ensam från morgonen och behövde inte prata med någon. 

När jag var 15 fick jag också sommarjobb via staden och blev placerad på Centralplanen av alla ställen. Där var det också sommarjobb i form av gårdskarlsarbete som gällde, och jag fick som uppgift att varje morgon åka runt med mopeden till stadens stränder och samla upp skräp. Det här var också ett helt roligt jobb, tro det eller ej, fick börja dagen ensam och med musik i öronen, utomhus. Kommer definitivt pusha på mina barn till att testa på utomhusjobb någon sommar i framtiden. 

 

IMG 5262IMG 5273

 

År 2012 fick jag plötsligt för mig att jag skulle flytta till Tammerfors över en sommar. Sökte massor med jobb, i snöstorm gick jag genom hela stan till Särkänniemi för en arbetsintervju, men hamnade sist och slutligen på en bar mitt i stan som "Blokkaaja", som jag antar kommer från svenskans "plockare". Borde ju heta plokkaaja då i och för sig men men... Min arbetsuppgift var alltså att plocka bort glas och diska. Glasen som diskades om och om igen blev ofta nötta och överhettade, och till sist sprängdes de i handen på en. Har lite trauma för nydiskade glas från det. 

I Tammerfors händer det ju grejer oavsett om det är måndag eller lördag, den del av min lön som inte gick till hyran så lade jag på alkohol och skräpmat. Trots att jag minns det som en väldigt rolig sommar, var ju trots allt bara 20 år och singel, så kan jag inte låta bli att förfäras över hur sjukt svullen jag är på alla bilder. Som en ballong! Drack alkohol flera gånger i veckan och åt massor med skräpmat. Under min lägenhet låg en pizzeria och Hesburger och på andra sidan gatan fanns Subway. Att mina arbetstider var 00-04:30 och att jag dessutom älskade det haha, ja det tror jag ingen som känner mig idag kan förstå. Allra minst jag själv.

IMG 1819IMG 1817IMG 1839

Kommentarer

  • Jessica 18/07/2019 10:16am (34 dagar sen)

    Känner igen mig i mycket du skriver, speciellt om jobb i kundtjänst och att jobba utomhus. Får samma panikkänsla som dig i alla kundtjänstjobb jag haft (har också nu ett sommarjobb i kundtjänst tyvärr) men har älskat att få jobba utomhus ensam med musik i öronen. :D

    Skall också passa på att säga att jag uppskattar din blogg väldigt mycket, du känns så genuin i allt du skriver!

Skriv en kommentar