unnamed 4

Svar på frågestunden DEL 1

Skrivet av Paulina Peltomaa 11.03.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

 

Har många av dina vänner i samma ålder barn, eller var du den första i din vänskapskrets som blev mamma? 

 

De flesta har faktiskt barn i dagens läge. Har bara några enstaka vänner som inte har barn, och många har jag ju träffat och blivit bekant med via just att man har barn i ungefär samma ålder. Dock måste jag påpeka att jag har typ 3 vänner IRL (haha ok inte riktigt, men på riktigt inte långt ifrån sanningen) så det är inte som att jag har 100 kompisar och 95 av dem har barn. Jag var typ den andra av mina vänner som fick barn, en av dem hann före!

 

 

Hur kom ni på namnen till barnen? Såå fina!

 

Jag har faktiskt skrivit ett inlägg om det här! Men så där kort så tycker jag om lite gammaldags namn. Och helst korta, men inte för korta. Typ 5 bokstäver är ju perfekt! Men på tal om det, har länge gått och trott att varken Elsies eller Alvars namn har någon betydelse. Ni vet, som Paulina betyder "den lille". Åtminstone Elsie är väl egentligen bara en förkortning av namnet Elisabeth, men nu googlade jag faktiskt på Alvar och fick fram att "Alvar är en landskapstyp som består av ett tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund och som inte lämpar sig för åkerbruk." Hahaha!

 

unnamed 27

 Vår lilla landskapstyp <3

 

Vad är det bästa och det sämsta med att vara Mamma!?

 

Vill inte svara något självklart på det här, som typ "den villkorslösa kärleken, att livet får en helt ny mening". Det är ju samma för de allra flesta föräldrar tänker jag. Men jag kom att tänka på en grej som hände häromdan som gjorde mig riktigt varm i hjärtat, det var ett riktigt riktigt bra mamma-moment! Elsie satt vid matbordet och så sa hon

"Mamma, jag minns att du sa att det är viktigt att jag kommer ihåg att ingen får bråka med mig. Och idag bråka nån med mig på dagis, så kom jag ihåg det och då sa jag till!"* 

Så det känns nog som något av det bästa just nu, när man faktiskt börjar se och märka resultat av allt (vettigt!) man försöker lära sina barn. 

 

Det sämsta förutom att man så lätt oroar sig för barnen är att man inte får vara ifred och komma och gå som man tycker. Och då menar jag inte att åka på en tvåveckors sista minuten resa till Maldiverna, utan bara som när jag ibland har världens skitdag och sambon slutar sent, och redan klockan 15:00 känner jag bara hur jag måste få vara ensam NU. Men det går ju inte så det är bara att bita ihop, och det kan kännas ganska jobbigt. 

 

*tror dock inte det rörde sig kring något riktigt BRÅK men det är ju kul att hon kom ihåg vad vi pratat om ändå hehe.

 

 

 

Hur tror du att ditt liv ser ut om 5år? Om 10år?

 

Oj, ingen aning. Om 10 år är Elsie nästan 14 år gammal så antar att vi har fullt upp haha. Har inga större tankar om framtiden utan hoppas helt enkelt på att bara ha ett helt vanligt liv (vad det nu sen är) Att alla får vara friska och glada och sånt. Inget mind-blowing svar här hehe, sorry

 

 

unnamed 28

 

Har du någon förebild? Vad eller vem motiverar dig? (förutom barnen eller familjen)

 

Alltså faktiskt inte. Jag har ingen jag ser upp till angående precis ALLT. Det är mer som att jag tycker en person är extra bra på en sak, sedan har jag en annan jag ser upp till med något annat. Har aldrig träffat en enda person i mitt liv som jag tycker är 100% perfekt. Om jag är kräsen eller realistisk vet jag inte. Sedan har jag också blivit väldigt cynisk gällande typ allt, så jag tror inte längre på allt jag läser eller hör. Antar alltid att det finns en mörk baksida med nästan allting. Det samma gäller motivation, en person motiverar inte mig gällande allt utan jag får både inspiration och motivation lite här som var.

 

 

 

Förändrades du på personligt plan när du fick barn. (vet ju man förändras, men om du kände typ att du "tappat bort" dig själv?

 

Ooja, jag mådde nog väldigt psykiskt dåligt när jag var gravid med Elsie. Jag känner faktiskt ingen annan som har börjat må så pass dåligt under en graviditet som jag gjorde. Eller kanske man inte pratade om det lika mycket då, jag vet inte. Blev i alla fall grymt deprimerad redan tidigt under graviditeten och det ledde till att jag fick världens OCD (tvångstankar). Dom försvann dock nästan genast Elsie föddes men depressionen tog nog ungefär ett år innan den släppte skulle jag säga. Som tur så gick den andra graviditeten en miljon gånger bättre trots att det var tufft där på slutet. Så ja, tappade nog verkligen bort mig själv där i början!

Kommentarer

  • Sulni 11/03/2019 5:36pm (6 månader sen)

    Kan glädja dig med att Alvar är ett fornnordiskt namn som troligtvis är sammansatt av orden för alv (alf) och krigare o betyder "alfernas krigare" eller "alfernas härskare".

    • Paulina Peltomaa 11/03/2019 6:39pm (6 månader sen)

      Vad kul, lite Sagan o ringen-anda :D

Skriv en kommentar