Intervju: depression & drogmissbruk

torsdag 10 augusti 2017 - 16:50 | 1 Kommentarer

Här under följer en intervju med en individs problem med depression och drogmissbruk.

 

1. Vilka svårigheter har du med psykisk ohälsa?

Jag kämpar mot depression samt drogmissbruk. Jag har känt mig deprimerad största delen av mitt liv vilket sedan gjorde att jag föll för droger.

 

2. När blev du deprimerad för första gången?

Jag minns inte riktigt när det var eftersom det känns som om jag varit deprimerad hela mitt liv. Men om jag skulle gissa på en tid så skulle det vara kring lågstadieperioden. Som liten hade jag problem med mobbning i skolan samt familjeproblem. Vilket inte gjorde det lättare för mig.

 

3. Fick du någon hjälp som liten?

Nej, allmänheten såg mig som ett problembarn. Jag blev alltid beskylld istället för att få hjälp. Ingen såg att jag mådde dåligt.

 

4. När började du med droger?

När jag var 19 år prövade jag på droger för första gången. Min insikt var inte att bli beroende utan jag ville bara ha en snabb lösning på mina problem. Jag ville slippa känna mig skit för bara en liten stund; jag ville må bra.

 

5. Hur påverkades ditt mående av drogandet?

Mitt tillstånd blev mycket sämre. Jag kände ju mig deprimerad från förr och droger var absolut inte lösningen till att må bättre. Droger gör så man får en kortvarig känsla av välbehag, men i längden blir det bara sämre. Till sist såg jag ingen vits med att leva. Enda orsaken till varför jag steg upp på morgonen var för att jag skulle få ta droger. Mina tankar försämrades också drastiskt; jag fick mycket mera självmordstankar och så ökade mitt självskadebeteende.

 

6. När märkte du att du var beroende?

Det tog ganska länge innan jag märkte att jag hade ett problem, insåg det först ett halvår senare efter att jag hade börjat. Jag slutade klara av skolan och jobbet eftersom jag tog droger varje dag. Men det var inte det som fick mig att inse att jag hade ett beroende. Utan det var när mina vänner började undvika mig. Då förstod jag att något var fel.

 

7. När kom vändpunkten och vad gjorde du då?

Vändpunkten kom när jag inte kunde umgås mina vänner eftersom jag var påverkad. Jag insåg att det liv jag levde inte var så som livet skulle se ut. Med andra ord så kom vändpunkten när jag förstod att jag på riktigt hade ett problem samt beroende. Jag försökte sluta med drogerna, men det var lättare sagt än gjort.

 

8. Använder du droger idag?

Jag tar inte droger idag, det är ett avslutat kapitel. Jag kommer bara börja må sämre om jag använder droger. De vänner som jag hade under missbruket, som också använde droger, har fått mig att inse att det inte är ett liv värt att leva.

 

9. Hur mår du idag?

Jag mår bättre idag. Men jag kämpar fortfarande mot depression och ångest, men utan droger. Jag försöker ta en dag i taget.

 

10. Får du hjälp mot din psykiska ohälsa idag?

Jo jag får hjälp. Jag går i terapi två gånger i veckan. Det har hjälpt mig väldigt mycket. Men trots terapins hjälp får jag nog kämpa mycket med måendet än idag.

 

11. Har du några tips till någon som just nu kan vara i en liknande situation?

Sök hjälp så fort som möjligt. Jag önskar att jag hade sökt hjälp. Man måste komma ihåg att det kommer vara tufft att sluta använda droger, det är inte en lätt sak. Men det är absolut inte omöjligt!

 

Jag tackar personen som valde att dela med sig om sina problem med depression och drogmissbruk. Denna person har valt att vara anonym och det respekterar jag. Om du vill dela med dig av din historia anonymt eller som dig själv kan du ta kontakt med mig via min mail: kadilindman@hotmail.fi. Ha det bra!

1

Kommentarer

  • Maria

    11.08.2017 07:41 (7 månader sen)

    Starkt att våga dela med sig, även om det är anonymt. Allt gott till dig! Vi är många som kämpar mot depressionen och ångesten.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.