Kan man sammankoppla diagnos med identitet?

torsdag 6 juli 2017 - 11:44 | 4 Kommentarer

Mina huvuddiagnoser är instabil personlighetsstörning (borderline) och bipolär typ två. Den förstnämnda diagnosen fick jag för 1-2 år sedan och den andra fick jag några månader sedan. Jag har även andra diagnoser i bakfickan så som depression och ångest. När de första diagnoserna började droppa in (depression och ångest) kändes det hemskt. Det kändes som om jag blev stämplad i pannan av en läkare som plötsligt gav mig en ny identitet. Jag var längre inte mig själv utan jag var mina diagnoser. Jag fick svårt med att presentera mig för nytt folk eftersom det kändes som om jag hade tappat min identitet till mina nya diagnoser. Det tog inte länge innan jag hamnade i en ond cirkel var humöret bara blev sämre och sämre och till sist kände jag knappt igen mig själv. Min självkänsla var lägre än någonsin förr och min ångest var skyhög. Varför hände det här mig? Varför just jag av alla människor i hela universum? Vad har jag gjort för fel? Detta är bara några av de tankar som snurrade runt i mitt förvirrade huvud.

Även idag kan jag ha svårt med att få en ny diagnos. Min senaste diagnos, det vill säga bipolär, har jag haft väldigt svårt att acceptera. Det är en sjukdom som kräver att man lever ett liv med regelbundna rutiner vilket jag har väldigt svårt med. Trots att jag har haft svårt att acceptera min senaste diagnos har jag blivit mycket bättre på att hantera en diagnostisering. Förr kopplade jag min diagnos till min identitet men det gör jag inte längre; för jag ÄR inte min sjukdom utan det är något jag HAR.

Att få en diagnos kan också vara en stor lättnad för många personer, även för mig. Många kan känna sig väldigt ensliga om sina problem men när de får en diagnos så känner de sig inte så ensamma längre. Ens problem har fått ett namn vilket betyder att det finns fler individer med liknande problem.

Så kan man förknippa en diagnos med en identitet? Enligt mig kan man inte det, man kan ha väldigt svårt att skilja dessa två termer (diagnos och identitet) från varandra i början men det går att träna borta. Ett tankesätt som hjälpt mig är att fundera över saker jag tycker om. T.ex. ”jag tycker inte om katter för att jag är bipolär utan jag tycker om katter för att jag är Kadi”. Samma gäller kläder, ”jag har inte kläder på mig för att jag är bipolär utan jag har kläder på mig för att jag är en människa, en individ, en person”. Förstås påverkas en människas liv när hen får en diagnos, men det påverkar inte identiteten. Därför tycker jag, att man inte kan sammankoppla en individs diagnoser med hens identitet.

4

Kommentarer

 • Yvonne

  06.07.2017 12:32 (5 månader sen)

  Jag håller med dig, du är inte din sjukdom, du har en sjukdom. Samtidigt kan det kännas skönt att få en diagnos (iaf gjorde det så för mig), att få bekräftat att det finns något hos mig som kan hanteras med medicin och terapi och med att ställa om livet. <3 Min diagnos är generellt ångestsyndrom, men jag har också haft panikångest, depression och burnout som diagnoser. Kram!


 • Maria

  06.07.2017 17:14 (5 månader sen)

  Jag hörde om en bekant som fått olika diagnoser från olika läkare. Kanske man på 30 år hinner igenom många sjukdomar på det viset...


 • Anders Tedestrand

  08.07.2017 00:05 (5 månader sen)

  Hej! Det är i hen sjukdom utan ett präglats - programmerats från barndomen i huvudsak. Det går att lösa, inte med samtal, vi kan inte hålla i mer än 5-8 ifobitar samtidigt. Med en visuell överblick blir detta möjligt. Jag har visat det många gånger. Här finns lösningen, sannolikt globalt: www.tedestrand.se Kontakta mig gärna för förklaring: 073-810 82 35


 • Läsare

  26.07.2017 14:32 (5 månader sen)

  Superbra skrivet! Diagnoser är ju ändå sånt som vi människor "hittat på" för att lättare kategorisera, (och sträva efter att snabbare behandla rätt). Men tillochmed psykiatriska diagnoser och deras kriterier ändras ju med jämna mellanrum av internationella läkarkårer, det är ju inte lika enkelt att kategotisera psykiska avvikelser som fysiska. Så samma gäller ju med känslor och mående. Jag är inte nedstämd för att jag är deprimerad eller ångestfylld för att jag har GAD. Jag är nedstämd för att jag är jag just nu. Ångestfylld för att jag är jag just nu. :) (Sen må man kategorisera det och kalla det vad man vill, men vi och våra känslor är alltid unika <3 )


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.