tisdag 9 januari 2018 - 12:00

Sy nytt av gammalt

Jo, jag ska visa er hur lillebrors rum blev! (Eller hur långt jag kommit.. bara jag skulle vara hemma då det är ljust någon gång så man fick vettiga bilder..) Men nu ska jag visa er en annan sak. 

 

På torsdag ska jag hålla en kurs i Åbo (för Marthorna) om hur man kan använda sina egna avlagda kläder till att sy kläder till barnen. Jag ville ha något nytt att visa upp, så på söndag kväll sydde jag ett litet set av två gamla plagg. 

 

Linnet (mitt gamla) var helt vridet i sömmarna men annars i ok skick. Den mintgröna t-shirten (pappans) hade hål på ryggen. Det blev byxor och body (och ett litet pannband) i storlek 62/68. Flyttar antagligen in hos systersonen efter kursen.

 

0ECE226A 2763 46FD ADFB CCC562353664

 

Till bodyn kunde jag använda befintliga detaljer som ärmslut och knapplist. Ärmen fick en liten detalj i form av en salmiakruta som jag klippt från ett bomullsband.

 

32A86FA6 2754 475A B02C 58936842F0AF

 

Så här går det ofta med billigare butiksköpta kläder.. Vridna sömmar. Det är för att tygen sällan tvättas före de sys upp. En av orsakerna till att jag alltid tvättar alla tyg före jag syr av dom.

 

E3F3BF36 188A 45B6 B22F 9A08D2310024

 

Pappans t-shirt var annars i bra skick men hade fastnat någonstans så hade ett stort hål på ryggen och har därför blivit förkastad i högen med kläder som man kan göra något av. (Har en stor sådan hög..)

 

2E307872 A0A3 4A53 A6EE 7B9C6D9A3C7C

 

Resultatet blev hur gulligt som helst!

 

söndag 30 oktober 2016 - 08:11

Vad händer med vårt överflöd?

Jag har under veckoslutet råkat se (på fb såklart) två korta filmer som behandlar ämnet textilrester från fabriker, gamla kläder och återvinning. Den ena filmen handlar om ett företag som heter tonlé som samlar upp textilrester från fabriker i Cambodia och använder dem till att tillverka nya kläder, material att sticka och väva med och de minsta resterna gör de till papper som det tillverkas kort av!

Superstiliga kläder och accessoarer dessutom. Borde ju vara en självklarhet kan man tycka att använda upp tygresterna i textilindustrin, men tyvärr finns det ju så otroligt mycket då det tillverkas så mycket kläder till västvärlden.. Se filmen här. (länken är till en sida på fb, så jag hoppas att den fungerar.. Man måste säkert vara inloggad och scrolla ner till ett filmklipp som heter Every Thread Matters)

 

fabric 1496340 960 720

 

Den andra filmen handlar om vad som händer med (en del) av västvärdens kläder då de inte används mera. Här i norden är vi ju väldigt bra på att återvinna våra kläder. Vi säljer på loppis/skänker till välgörenhet och använder ofta kläderna tills de inte är i användningsbart skick mera. (Jag iallafall..) Men det finns tydligen många ställen som inte sysslar med återvinningen själv.

I filmen får vi veta att 100.000 ton avlagda kläder skickas till Indien varje år från oss i västvärlden för återbruk. De strimlas och blir till nytt garn, som blir till nya tyger och filtar som säljs i västvärlden. En av kvinnorna som får riva sönder kläderna berättar att hon arbetat på fabriken i 15 år. Hon drömmer om att någon gång kunna resa någonstans, allra helst till USA. Hennes man har arbetat som chaufför och varit överallt. Alltså både i Bombay och Calcutta.

Kvinnorna som river sönder kläderna och tar bort alla lappar och knappar fantiserar om vem som egentligen bär sådant och vad vi äter i västvärlden när en del kläder är stora nog att rymma 3-4 personer. Många av plaggen är i stort sett oanvända. Anledningen till det har de fått höra är att vattnet är så dyrt här så att det inte lönar sig att tvätta - vi köper nya kläder istället.

En mycket sevärd film, se den här. Jag blev väldigt glad av att se filmerna, det fins hopp! Jag är såklart inte för överkonsumtion av kläder, men är glad att det finns sätt att återvinna textilerna på även om det skulle räcka med många tusentals ton mindre kläder såklart. Och kläderna skulle inte behövas fraktas så långa vägar.. Speciellt miljövänligt är det ju inte. Men samtidigt är det ju många som lever på den här industrin i dessa länder. Vårt överflöd ger dem arbete och möjlighet att försörja sina familjer.

Det här med textilåtervinning är ett ämne som jag gärna skulle veta ännu mera om, och är väldigt intresserad av. Jag vet att man på flera lågpriskedjor kan lämna in sina gamla kläder till återvinning. Jag vet inte exakt vart dessa kläder hamnar, men jag hoppas att de skickas någonstans där de verkligen återvinns. Själv brukar jag samla ihop både söndriga stumpor, kläder som inte mera går att ges till loppis (de flesta klipper vi till mattrasor på mitt jobb) och också tygrester eftersom det blir en del slamsor då jag syr så mycket. Om man lämnar in en påse med gamla textiler till dessa butiker så får man en rabattkupong. Själv brukar jag använda dem till att köpa strumpor för, för de syr jag inte själv eller köper på loppis.

 

 

Hur återvinner du dina textiler och vad
tror du att du kunde göra ännu bättre?

 

tisdag 26 april 2016 - 18:59

Nytt liv åt tigern

Idag ska jag bjuda på ett litet tips på vad man kan göra med en urvuxen sliten blus som barnet tyckt mycket om. (eller varför inte du själv, din man eller din syster) Du behöver en blus och symaskin. (Själv använde jag owerlock och coverlock men det är nog möjligt med helt vanlig symaskin också om den har stretchsöm)

 

IMG 3072

 

Jag tror att det var mormor som ursprungligen köpt blusen på loppis till lillebror. Han har tyckt om den mycket, och använt den ofta, men kvaliteten var nu kanske inte den bästa..

 

IMG 3077

 

Märks speciellt vid halsen som blivit väldigt sladdrig.. Så vi bestämde att det skulle bli en mössa av blusen!

 

IMG 3079

 

Jag la på en mössa vi hade från förr. Här tittade öronen fram lite lustigt.. Vad kunde man göra med dom?

 

IMG 3081

 

Klipp klipp runt den gamla mössan.

 

IMG 3083

 

Beslöt mig för att spara öronen och sydde ihop dom.

 

IMG 3084

 

Tada! Nu är tigern på huvudet istället för på magen.

 

IMG 3085

 

Eftersom mössan jag hade som mall var storebrors, så var den en aningen stor till lillebror..

 

IMG 3090

 

Men vi vek in kanten och då passade den bra! Kanske jag syr upp den också så att den hålls på plats. Svårare än så är det inte att förlänga livslängden på en omtyckt blus och dessutom få ut något som kan användas en lång tid.

tisdag 19 januari 2016 - 21:35

Plast(återvinnings)fantast!

Återvinningsnörd som jag är, så är jag så barnsligt förtjust över att det nu äntligen börjar dyka upp plaståtervinningskärl i vårt land! (Har redan länge varit avundsjuk på min syster som bor i Sverige som fått återvinna plast redan länge..)


Ännu är insamlingspunkterna här ganska få, men flera återvinningspunkter (500 har jag läst) är att vänta under det kommande året. Här kan du kolla vad du kan återvinna var. (Bara att skriva in ort och vad du vill återvinna) Jag har redan börjat samla och kommer tills vidare att ta med mig vårt plastskräp till Pargas där jag jobbar, eftersom det är närmast oss. Pappan i familjen skrattade åt mig då jag nästan stod med huvudet nere i roskisen och grävde och utbrast med jämna mellanrum:

"Det här är ju också plast! Vi behöver ju snart inte kasta något mera i roskisen"

image1 2
Två sådana här stora lådor bongade jag i morse i Pargas :-)

SORTERINGSANVISNING

Får sättas i plaståtervinningskärlet:

- Tomma, rena och torra livsmedelsförpackningar av plast, så som yoghurtburkar, smöraskar samt förpackningar charkuterier, ost och färdigmat
- Plastförpackningar för tvättmedel, schampo och tvål
- Flaskor, kanistrar och burkar av plast, helst tillplattade
- Plastkassar, -påsar och -omslag
(Alltså typ allt det som vi nu trycker ner i roskisen här hemma)

 

Får INTE sättas i plaståtervinningskärlet

- Smutsiga plastförpackningar eller blandavfall
- PVC-förpackningar
- Övriga plastprodukter eller företagens plastförpackningar

källa

lördag 5 december 2015 - 08:40

Adventskalender med gamla jeansfickor i Sevendays julbilaga

Julkalender av jeansfickor

Här kommer del två av jeansreportaget från Sevendays julbilaga. Det här är ett projekt som det krävs lite mera tid till och kanske lite hjälp av vänner och bekanta. Jag samlade faktiskt några år på mina fickor, men med lite effektivitet så går det nog fortare att samla ihop jeansen. Fråga på fb, brukar fungera :-)

IMG 9209

 

Du behöver

  • 24 fickor från gamla jeans (12 par jeans alltså om de har två bakfickor) Gärna lite olika storlekar. Storleken på jeansen jag använde är allt från storlek 116-XXL.
  • Ett tyg att sy fast fickorna på. Jag köpte ett nytt jeanstyg, men det går såklart också att använda gamla jeans till detta och sy ihop.
  • Till siffrorna använde jag ett grått bomullstyg. Jag strök vliesofix på baksidan (vliesofix används till applikationer. Det har lim på båda sidorna och papper på den ena där figuren kan ritas och sedan klippas ut.) Tänk på att siffrorna måste ritas ut spegelvänt för att bli åt rätt håll på tyget.

Klipp ut siffrorna och dra bort pappret och stryk fast dem på fickorna.
Eftersom julkalendern knappast ska tvättas så är det inte nödvändigt, men jag valde att sy fast siffrorna med raksöm med en orange tråd.

  • Sen är det dags att lägga ut fickorna på tyget lite huller om buller. Det är ju en del av grejen att man ska leta efter dagens lucka.
  • Nåla och sy fast! Fålla kanterna om det behövs.
  • Upphängningen kan göras på flera olika sätt. T.ex. med öljetter eller genom att trä in en rundstav överst i fållen där man fäster ett snöre som man använder som upphängning

 

Häng upp på en dörr eller en vägg och lägg i en liten present varje dag i väntan på julen. Det är klart att man också kan fylla den helt och hållet, men då jag var liten så smög tomtemor alltid in en liten present varje kväll då vi sov. I år försöker vi köra med en liten present varannan dag och en upplevelse varannan dag. Det kommer t.ex. att bli teater, bowling, pepparkaksbak som roliga saker att göra tillsammans istället för en massa onödiga prylar. Barnen delar på kalendern och har utöver den en legokalender (och några papperskalendrar.. chokladkalendrar kommer inte in i detta hus), så de turas om med kalendrarna. Har fungerat väldigt bra och också en ganska bra övning för barn.

 

IMG 4

 

Jag la upp en bild på julkalendern i en sygrupp på facebook och bilden fick lite över 900 gillningar! Det var väldigt roligt att den uppskattades så mycket. Även många gav sig tid att kommentera. Kör en liten egoboost och publicerar kommentarerna här. :-)


Fin!! - Men åh villen kul idé! Jätte snyggt du har fått till det! - Detta har jag tänkt så många gånger. kul att se de klart på riktigt - får jag lägga bilden i mitt album inspiration? - Fin - Smart! - Vilken fin! - Snyggt! - Kul idee! - Va kul idé! - Klockren! - Så fin och så smart - Himla smart ide och finurlig återvinning - Läcker! - Super snyggt - Jättefint - Älskar sånt här skapande. Mer sånt! -Denna var ju SUPERHÄFTIG! - Gud va häftig!!! - Asball! Blir till att sprätta bakfickorna i fortsättningen -Underbar - Den var smart - Så cool, kan hända att jag får sno denna iden om jag lyckas skramla ihop tillräckligt med fickor, funderat ett tag om jag skulle få tummen ur att sy en julkalender till ungarna. I värsta fall går det ju att sy några andra fickor - Kul idé! - Ha begär Superduper fin - Snyggt!!! - Smart idé. - Woaw vad häftigt! Vilken bra idé! Skoj! - Kjempe stilig!! - Coolt!!!! - Lustig jag tänkte göra en lika fast ett " mobilhotell" för mobiltelefoner i skolan alla har sin egna ficka - Vad coolt - Så himla coolt! - Häftigt - Wow vilken bra idé! Görsnyggt!! - Snyggt - Grymt ! - Kanske borde spara fickorna på de 10-12 par jag rensade ut för nån vecka sen(som jag fortfarande inte kommit mig iväg med). - Kul idé!! Jättefin. - Smart - Läckert! - Tack för den!!! - Vilken kul ide - Smart och kul! - Ascoool!!! - Rolig ide. - Smart! - Vilken kul ide´! - Smart retro idé!

Vad har ni för adventskalendrar hemma hos er?

 

måndag 7 september 2015 - 19:14

Strömsö och återvinning

Tittade ni på Strömsös direktsändning igår? Jag försökte mitt bästa.. Men först var jag tvungen att installera om/uppdatera vår digibox, sen hade jag installerat kanalerna fel. Så tittade jag en stund via telefonen tills Buu-klubben började. Där tog barnen över medan jag lagade middag. Slutet fick jag ändå se på tv:n efter att ha installerat om alla kanaler. Programmet hette alltså "Rester och gäster" och återvinning och tillvaratagande av såväl matvaror som gamla grejer var temat. Sådant som ligger mig varmt om hjärtat med andra ord. Hade jag inte varit så förkyld hade jag säkert deltagit med någon bild i temat återvinning. Kanske den här t.ex? Här ser ni min kollega Aya i en kjol som jag sytt till henne av hennes pappas gamla slipsar.

11220811 10152793901926993 7866413467795680078 n

En del annat har jag också sytt/förnyat av gamla textilier. T.ex dopklänningen som både Theo och båda kusinerna haft på sig på sina dop. Den var en gammal bordduk förut. Även klänningen som jag själv har på mig på bilden har jag förlängt med en gammal underkjol.

IMG 8199 2

Också den här klänningen som jag hade på mig på min syster Marias bröllop var en bordduk förr. Barnens kusin fick också en väst i samma tyg.

page

Det där med att inte slänga mat och ta till vara det mesta av råvarorna kan jag tycka att vi kan vara lite dåliga på ibland här hemma, så här krävs nog förbättring. Men annars försöker jag sortera och återvinna så mycket det bara går.

Hur återvinner ni och vad vill ni bli bättre på?