måndag 11 december 2017 - 19:12

Bloggangst

Jag tänkte att jag skulle försöka mig på att blogga lite.. Men jag vet inte.. Det har redan en längre tid känts som att bloggen inte har en så stor del av mitt liv mera. Jag har allvarligt funderat på att sluta väldigt många gånger. Det känns som att jag inte får ut så mycket av bloggen just nu faktiskt. 

 

Jag trodde att det skulle bli bättre då vi flyttade. Att jag skulle ha mera att skriva om och mera nytt att visa. Jag tror inte ens att jag visat någon helhetsbild på vårt nya hem här. Många rum som ni inte fått se...

 

Vet inte varför, men det känns som att det inte är någon idé. Vem bryr sig liksom. (Ursäkta på förhand till er som jag vet att gör det)

 

Känns som att jag inte kan fota mera, det är alldeles för mörkt hela tiden, alltid råddigt någonstans, vill inte visa sånt som är halvfärdigt, då jag äntligen sätter mig ner för att försöka blogga så är jag egentligen alldeles för trött, eller så är det någon som stör mig. Jag bara städar och städar hela tiden och det känns som att det inte finns ett slut.

 

Min mamma säger att jag har för höga krav på mig själv och för mycket på gång hela tiden. Det är delvis sant. Men det är nu bara så.. Jag behöver ett nytt år och ny energi.  Och jag behövde få skriva ner det här. Jag vet att jag inte måste blogga. Men jag har gjort det så många år så bloggen har blivit som en av mina bästa vänner, det skulle kännas som att avsluta en lång vänskap om jag slutade blogga.

 

Jag vet inte ens vad jag ska skriva om mera. Jag vet inte vad ni vill veta/läsa/se. Men kanske det nu börjar röra på sig efter att det här gnällinlägget är publicerat. (Och kanske jag helt enkelt behöver ge mig mera tid och planering till bloggen för att det ska kännas värt att blogga)

 

 

image1

 

Jag skaffade mig iallafall en ny frisyr idag. Blev lugg igen precis då den förra luggen vuxit ut och blivit lika lång som resten av håret..

måndag 11 september 2017 - 07:45

Blogglistan

IMG 2081

 

Bilden har inget med temat att göra, skaffa nya skor förra veckan bara :-) 

 

Ny vecka och gammal lista. Eller gammal och gammal, men förra veckans.. Hann helt enkelt inte med någon lista förra veckan fast den legat i utkastmappen sen förra veckans måndag.. Så här kommer min lista. Många andras hittar du här.

 

Jag bloggar för att:

Det har blivit en del av mig. För att dokumentera och reflektera. För att jag tycker att det är roligt.


Jag läser andra bloggar för att:

Få inspiration och följa med i de bloggares liv som jag länge följt.


Den första blogg jag läser på dagen:

Ingen speciell.. den som råkar komma upp i fb-flödet först och intresserar mig.. 


Den här typen av blogg saknas:

Finns nog bloggar för det mesta..


Det här skrivs det för mycket av i bloggar:

Då vissa ämnen kommer upp så är det som att "alla" känner ett behov av att säga sin åsikt om just den saken. Annars rullar det väl på.. Men finns ju så väldigt många bloggar nuförtiden så det kan ju inte finnas oändligt med saker att blogga om..


Blogg eller vlogg:
Blogg

 

Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu:

Riktigt mysig, verkar inte vara desto större turbulens.

 

Det här tycker jag om sponsrat innehåll:

Helt okej bara det inte tar över. Och att det tydligt kommer fram att det är ett sponsrat inlägg.


Mitt mål med min blogg är:

Just nu att hålla den levande. Men vill ju också gärna att de som är intresserade hittar till min blogg och även återkommer till min "sillsallad".


En bloggare jag vill byta liv med för en dag:

Att vara någons fru. Emma är nog fortfarande en av mina bloggidoler.

 

 

Väntar med spänning på den här veckans lista och även på ikväll då jag ska börja med en ny(gammal) hobby! 

 

 

 

tisdag 29 augusti 2017 - 16:45

För höga krav på bloggandet?

Är det ens tillåtet att kalla sig för bloggare mera då det går så här trögt.. Jag tänker på bloggen så gott som varje dag. Att nu ska jag blogga. Men sen blir det inte av.. Jag tänker på hur det var förr i världen. Då bloggade jag bara på utan desto större krav. Tog lite bilder och skrev om min dag. Berättade om våra planer och projekt. Men det känns som att det ska vara så mycket innehåll i bloggarna nuförtiden. Antingen ska man ha en massa åsikter om allt möjligt eller så ska man komma med en himla massa tips och DIY:s eller så ska man ta rysligt snygga bilder och helst vara supersnygg själv och ha råd med en massa fina kläder, saker och resor att blogga om. Ett intressant jobb ska man såklart också gärna ha och en fritid som helst är fylld med aktiviteter och trevliga middagar med fina människor. Jag orkar inte mera med detta och tror att det är därför mitt bloggande på sista tiden blivit ganaka så lamt.. Jag vill känna mig nöjd med att bara berätta om min dag, ta bilder från vårt hem utan att först lägga ner en massa tid på städning och styling och stolt kunna visa upp mig själv iklädd mina senaste loppisfynd med en selfie tagen i en smutsig spegel. Fast ibland vill jag ju också kunna satsa lite utan att läsaren för den delen behöver tro att jag lever ett felfritt glansbildsliv.

 

Ska jag ge bloggandet en chans så måste jag helt enkelt sänka ribban och blogga för min egen skull, inte för någon annan. Det här är nog den största orsaken till det glesa antalet blogginlägg, men det finns nog också andra. Ofta då jag får lust att blogga så är min dator ockuperad av en son som spelar Minecraft.. Sen tar det tid med det mesta vi sysslar med här hemma då jag är ensam varannan vecka. Har ingen lust att börja berätta om en renovering då det kan ta flera månader innan vi är helt klara då vi hoppar från rum till rum.. Sen är det väl också det att jag aldrig kunnat välja nisch i mitt bloggande utan mina bloggar har alltid varit lite av en sillsallad. Lite av allt liksom. Och får man just ingen respons på det man gör så känns det stundvis ganska hopplöst och meningslöst..

 

Men det finns ju en hel del som jag så gärna skulle blogga om. Vardagen. Även om den inte är så spännande alla gånger så är den ju ändå värd att dokumentera. Sen har jag skaffat två nya (begagnade) objektiv så det borde ju vara kul att fota och dokumentera igen.. Många renoveringar på gång som jag så gärna vill dela med mig av. Sen har jag börjat med en Kon Mari rensning och ni som känner till det vet vad det är frågan om och att det är ganska omfattande.. Även hälsan genomgår en renovering och vårt "nya" liv här i Pargas har jag inte heller bloggat så mycket om ännu och hösten innehåller en hel del kul och spännande program som jag gärna vill dela med mig av.

 

Ni ser. Finns en del att blogga om. Men var ska jag börja.. Kanske med att ta en ny profilbild och fräscha upp bloggen lite..

söndag 23 juli 2017 - 14:51

Semester

Ja, var ska jag börja riktigt.. Medan vi var i Spanien så lyckades jag ju klämma ur mig några inlägg, men sen har det bara ekat tyst. Ingen inspiration för bloggen och inte för så mycket annat heller för den delen. Semesterveckorna går och går och om en vecka börjar jag jobba igen. Helt skönt egentligen med lite vardag. Jag blir så slö av att vara ledig.. Börjar ju lugnt då pappan är hemma till den 11.8 och skola och förskola börjar först efter det. Ingen att fixa i ordning alltså på morgnarna förutom mig själv de två första veckorna iallafall.


Efter att vi kom hem från Spanien har vi hunnit ta en tur till Helsingfors, tapetserat en korridor, byggt en terass nästan färdigt, ätit pizza i Nagu, träffat lite folk, ätit gott och fixat en ny frisyr. Allt det här hade jag tänkt blogga om, men det blev inte så.. 


Jag har faktiskt stundvis tänkt lägga ner hela bloggen så att jag inte behöver fundera på att jag borde blogga hela tiden.. Men jag har nu bloggat så pass länge så bloggen känns som en del av mig. Inte så där bara att avsluta.. Det som jag däremot gjorde idag, var att avsluta mitt företag, inspiration M. Jag har tänkt göra det flera år redan, men det har bara inte blivit av. Inte tänker jag sluta sy för det såklart, men det har redan länge känts som att det är någonting jag vill lämna bakom mig. Så mycket säljer jag ändå inte så att jag ens behöver ha ett företag. Det är en del jag ska ta reda på ännu, men allt som har med inspiration M att göra ska iallafall avslutas nu.. (Jag hade inte alls tänkt skriva om det här, men nu blev det bara så..)


Under min sista semestervecka som börjar imorgon ska vi åka på picknickkryssning på tisdag och hämta hem pappan samtidigt. På fredag ska vi ordna en inflyttningsfest för våra vänner och så är det väl meningen att terassen också ska bli klar. Sen har jag börjat göra en ordentlig rensning här hemma (igen..) och jag börjar med mitt klädskåp.. Just nu känns det som att jag vill göra mig av med allt.. 


IMG 6593

Jag har iallafall en väldigt fin familj.

fredag 30 december 2016 - 21:00

Årets sämsta bloggare..

Usch vilken dålig bloggare jag är just nu.. jag hade ju allt möjligt att blogga om.. trodde jag.. men jag hade också en familj och traditioner och en trötthet i mörkret och en besatthet av SKAM (vart min bloggtid mest gått) och har bara inte förmått mig att blogga den senaste veckan. 

 

Jag har höga förväntningar på det nya året. På många sätt. Som vanligt .. kanske jag orkar berätta mera sen..

 

Och jag blir också sjukt stressad av alla årskrönikor och bestnine på Instagram som träffar mig likt nyårsraketer just nu och jag vet inte vad jag ska göra åt..

 

Men. Happy new year vet ni! Må det året bli det ni gör det till! Kanske kommer det ett 2016 inlägg imorgon, kanske inte.. 

 

IMG 7414

En av årets sista selfies då jag såg nästan ut som Snövit om en har bra fantasi ;-)

söndag 27 november 2016 - 17:05

Min Instagram

I något skede avslutade jag ibland veckan med ett inlägg från veckans Instagramflöde. Men sen orkade jag inte riktigt.. Men något har hänt på Instagram under den här veckan. Jag har liksom hittat en röd tråd och en lite mera enhetlig stil och har försökt satsa lite mera på mina bilder. Och har taggat mera.. Det har visat sig vara tacksamt då jag fått flera nya följare under veckan som gått. Och kanske jag är lite fånig men nog är det ju roligt då också andra än familjen gillar mina inlägg. (Även om det såklart också är roligt) Fro.m nu vill jag att min Instagram ska se ut så som de konton jag själv följer. Eller inte exakt så såklart (följer många konton..) men som ett konto som jag själv skulle följa. Nu tänker jag såklart på de jag följer för inspirationens skull. Vänner och familj följer jag för att det är så fint att få följa med andras vardag.

 

IMG 6920IMG 6921

 

En hurudan Instagrammare är du? Hur personlig är du? Vad vill du med att vara med på Instagram?

 

(Och nu tycker jag såklart att ni kan gå in och följa mig om ni är på Instagram. lotta_palander heter jag där.)

fredag 22 april 2016 - 17:50

Bloggiska evighetslistan

Klart att Linns lista måste göras. Själv saknar jag många ämnen på listan, men kanske det kommer en till snart. (amning/samsovning/socker till barn/träning/dieter m.m, m.m) Jag är trots allt av den åsikten att det inte är så farligt då det hela tiden kommer nya bloggar och nya läsare som kanske inte upplevt "tjatämnena" tidigare. Vilka ämnen har ni tröttnat på?

 

10 bloggiska evighetsfrågor

1. Så här tänker jag kring vacciner:

Mina barn är vaccinerade enligt det vanliga programmet på rådgivningen. Då de var små var jag inte så insatt. Hade bloggdiskussionen gällande detta hållit på då (hade iallafall missat den då) hade jag (vi) kanske tänkt annorlunda. Men nu är jag nöjd att vi gjort som vi gjort. (mina barn har inte fått vaccin i fötterna även om det ser ut så på bilden, utan var med i en undersökning)

 

IMG 2293

 

2. Gällande skönhetsingrepp tycker jag så här:

Skulle vilja säga att "alla gör som de vill", men kan inte komma ifrån tanken att också "alla duger som de är". Är helt för ingrepp som är till för att återställa efter t.ex. en olycka, men bara  för fåfängans skull. Nej jag förstår inte. Och här är det nog så mycket samhället och idealen det är fel på.

 

3. Min sanna åsikt om muminmuggar:

För tio år sen samlade vi på den. Vi har kanske 16 stycken. Fler köper vi knappast. Köper hellre en mugg för 3€ att tycka om en stund. (Egentligen är jag jätte trött på dem. Kanske jag säljer dom och blir rik!! Jag har ju Lilla My!!)

 

IMG 0143

 

4. Ska barn synas på sociala medier? Så här tänker jag:

Det skrev jag ju om just.. men här har min åsikt ändrats ganska mycket med åren. Vi vet inte hur det kommer att se ut om tio år. Det är ju inte några barn här och några barn där som dyker upp på socala medier. De flesta gör ju det i någon form. Kanske inte i framtiden. Kanske våra barn får bilda "anonyma bloggbarn" klubben sen då de blir vuxna..

 

5. Är jag feminist eller inte? Så här tänker jag:

Självklart. De som säger att de inte är feminister vet inte vad en feminist är. Eller så är de faktiskt på riktigt ointresserade av jämställdhet och kvinnors bästa. Stackars människor.

 

IMG 0146

 

6. Mina tankar om kommersiella samarbeten i bloggar:

Tänker inte så mycket på det mera då det dyker upp i bloggar. Men är det tydligt så är det okej. Många bloggare sätter ner massor av tid på sina bloggar. Varför skulle de inte få betalt?

 

7. Kan pojkar ha rosa kläder? Min åsikt om genustänk i kläder:

Känner ni till #förvirrablondinbella, en haschtagg på Instagram. Mina pojkar hade ganska mycket rosa tidigare, men plötsligt tog det stopp. Som yngre brydde de inte sig så mycket, och har nog ännu kläder med rosa/pink inslag som de tycker mycket om. Rosa är okej, men måste nog erkänna att jag har lite svårt då det blir för flickigt. Skulle inte vilja det men reagerar alltid då jag ser en pojke med rosa, glitter och volanger. (Händer ju inte så hemskt ofta dock, mest på bild)

 

8. Dop eller namnfest - vad väljer jag?

Våra barn är döpta i den ortodoxa kyrkan. Vi är inte speciellt (kanske inte så mycket alls..) troende för det. (min man är ortodox) men det kändes ändå viktigt på något sätt att döpa dem i kyrkan. Då de blir äldre får de såklart välja själv vart de vill höra.

 

DSC 0001

 

9. Bloggska - är det ett viktigt språk?

Viktigt, tja. Men absolut något som hör till bloggar. Perfekt skrivna bloggar kan faktiskt vara lite tråkiga tycker jag.. Själv kan jag vara väldigt slarvig då jag skriver. Går ofta in flera gånger efter att jag publicerat ett inlägg och redigerar. Ibland måste jag riktigt fundera på min ordföljd och vad ord har för mening. Modersmål var ju liksom ett av de bästa ämnena i skolan för mig så förstår inte hur jag ibland kan få total blackout då jag skriver. 

 

10. Den berömda bloggfasaden - ska man visa allt i bloggen?

Nej, varför skulle man det. Vid det här laget så vet väl de flesta att man väljer vad man visar upp. (orsaken till att ni sällan ser bilder på mig då jag alltid tycker att något är fel, vill heller inte helst visa upp totalt stökiga rum.) Varför liksom. Är inte själv intreserad av att se sånt hos andra.

 

Tack för mig. En av de få gånger ni får ta del av mina åsikter.

IMG 0151

 

måndag 18 april 2016 - 19:30

Ber du om lov?

Hur mycket tänker du på säkerheten på Internet? När du lägger upp bilder på ditt barn på Facebook, Instagram, bloggar och andra sociala medier. Frågar du om lov av barnen varenda gång? Nämner du vad barnen heter och har du inställningen på Instagram där det går att se var bilden lagts upp? (Har man det så kan man alltså luska ut adressen var någon lagt upp sina bilder och troligtvis var någon bor! Känns inte så jätte säkert..)

 

Jag markerar lite försynt... Jag har lagt upp hundratals (säkert ännu mera..) bilder på mina barn. På bloggar, på Facebook, på Instagram. Skrivit ut deras namn, har en öppen profil på Instagram. Jag är verkligen inget praktexempel på detta. Det är först på senaste tiden som jag mer och mera börjat fundera över detta, och har insett att jag faktiskt bryter mot barnens integritet (och kanske riskerar deras säkerhet) om jag lägger upp bilder utan att fråga barnen först. Jag vill inte heller börja anonymisera mina barn genom att sudda ut deras ansikten eller liknande. Allt eller inget liksom.

 

Ungefär samtidigt som jag började blogga på Sevendays, började storebror skolan. Det var då han blev storebror och lillebror blev lillebror. Storebror lärde sig nämligen att googla sig själv. Och hittade hit. Tidigare hittades inte min blogg genom att googla mitt namn. Ibland googlar han fortfarande sitt namn och det känns som att det inte är lika "säkert" att blogga mera. Inte för att jag tror att han skulle lusläsa det jag skriver och dra någon nytta av det, men ändå. Kanske hans kompisar gör det? Kanske inte nu men kanske om något år? Jag vill inte att min blogg ska ge upphov till problem och pinsamheter för barnen i framtiden. Jag har metodiskt bytt ut deras namn mot "storebror" och "lillebror" i hela bloggen, och om de nu bildgooglar sina namn så kommer de nog hit, men det borde endast komma upp bilder på mig. 

 

IMG 9996

 

I skolan har de pratat väldigt mycket om att man inte får ta bilder på andra och lägga ut på Internet utan lov. Det är fruktansvärt bra (och ganska sorgligt) att de lär sig detta redan nu. Men detta har också lett till att jag knappt får fotografera barnen mera vilket ju är lite synd. Så jag fotar lite i smyg (för att ha som minnen) och hoppas att det lugnar ner sig lite. 

 

Det känns lite som en förlust, för barnen är ju det finaste jag har och jag visar så gärna bilder på dom. Det är också om barnen som mina bloggar i största del har handlat om. Men jag måste tydligen acceptera det här nu bara och alltid be om lov i fortsättningen. Eller sluta att publicera bilder på dom helt och hållet. Bilden ovan fick jag lov att publicera med motiveringen: "Man kan ju omöjligt se att det är ni!"

 

Hur tänker ni kring det här? Själv tänker jag ibland att hur kul hade det inte varit (eller hade det det?) att i lågstadiet få en skoluppgift där man ska berätta om sin barndom. Klick klick in på mammas blogg och där står en stor del svart på vitt. Samtidigt är det ju en riktig skatt att ha bloggen att se tillbaka på. På min gamla blogg skrev jag ganska mycket om det mesta speciellt då storebror var liten. Numera skriver jag inte så mycket om barnen, speciellt inte jobbigare saker. Just för att de kan komma åt att läsa, och jag vet inte om jag vill det. Även om de kanske som vuxna hade varit glada att ha det minnet. Men det finns ju andra sätt att spara minnen på. Jag borde väl kanske börja skriva dagbok istället.. 

torsdag 14 januari 2016 - 15:19

Mobilblogga på Sevendays

Eftersom det varit lite oklart om det går att blogga med mobilen eller inte på Sevendays så ska jag försöka visa er hur jag gör.

Jag har en iPhone 6 och det går bra även om det nog är lite krångligt. Så här ser det ut på min skärm då jag börjar ett inlägg:

 

image3Om jag vill lägga in en bild så ser det ut så här:

image4Det krångligaste är väl kanske att det ibland hamnar saker i vägen och ibland syns inte hela texten, men det brukar hjälpa att vända på skärmen.

Det som tyvärr inte går (vad jag har märkt) att göra är att lägga till en ny kategori.

Och som sagt, det är ganska krångligt men det går nog iallafall för mig.

lördag 31 oktober 2015 - 15:10

Taggad till 1000!

Idag tänker jag slå rekord! Mitt ivriga bloggande under den senaste veckan har nämligen resulterat i att jag för första gången i min bloggkarriär överstiger 1000 besökare på en vecka! Det kanske låter lite för någon, men för mig är det stort. Kanske det händer just nu i skrivandets stund.

Idag lät barnen mig sova ganska länge, men det brukar tyvärr betyda att jag går omkring med huvudvärk större delen av dagen.. Annars har jag bara försökt städa upp huset lite då vi ska få gäster ikväll. En tur till jobbet tog vi också, då pumpan som jag köpte i veckan hade glömts där efter gårdagens fest.

image1 13

Men toaletten tänker jag inte städa fast här kryllar av spindlar :-)

image2 9

Ha en trevlig kväll vare sig du firar Halloween, all helgona eller bara tar det lugnt. Jag tror att vi kommer att ha en riktigt trevlig kväll med sällskap och övernattningsgäster både för mig och barnen.