måndag 2 oktober 2017 - 07:50

En liten makeover med sprayfärg

Ibland glömmer jag bort att det finns något så enkelt och roligt som sprayfärg. Igår kom jag dock ihåg det, och en grej som egentligen redan låg i loppishögen fick ett nytt liv med svart matt sprayfärg.

 

IMG 2522

 

Den här funderingen köpte jag för kanske tio år sedan i en inredningsbutik. Den har fungerat som förvaring för stekspadar och efter det så har vi haft pennor här. Men nu började den se så eländig ut så jag tänkte att jag ska försöka fräscha upp den.

 

IMG 2523

 

Beställde hem lite sprayfärg från Montana Gold (den bästa sprayfärgen!!) i somras och blev lite överraskad då jag såg att jag tydligen också beställt en svart färg. Men glad såklart! Så ut med hela projektet på gården. Skaka skaka en god stund och så spraya spraya. Det som också är så bra med den här färgen är att den doftar faktiskt riktigt gott!

 

IMG 2524

 

I det här skedet ser den ännu glansig ut. Men det blev en helt annan pryl. #alltblirsnyggtmedsvartsprayfärg eller hur? 

 

IMG 2528

 

Klart och inflyttad i köket! Testade lägga våra bambustekspadar i den, men egentligen vill jag inte ha sådant framme mera.. Så det kan hända att det blir krukor för örter istället. Eller några andra förslag?

måndag 18 september 2017 - 07:30

Påsar för små ryggar

Min systers båda barn, varav den yngre är mitt gudbarn, har födelsedag i september. Gudbarnet idag faktisk, grattis! Igår sydde jag var sin påse till dom i födelsedagspresent som åker iväg med posten till Sverige idag. Påsen är en sådan modell att den går att dra ihop och sen använda som en liten ryggsäck. Nu kan M och T (som för övrigt har samma initialer som mina barn) gå till simhallen, jumppan eller vart dom nu vill gå i likadana fina ryggsäckar med egen bokstav på!

 

IMG 7156

 

 

  • Till bokstäverna använde jag jeanslappar som egentligen är meningen att stykas på söndriga byxknän.
  • Skar ut bokstäverna och strök fast dem på påsen och sydde ännu runt med sicksack. (Strök styvningstyg bakom först)
  • Sen sydde jag den yttre påsen och sydde in två ögglor av ett bandd ungefär fem cm från nedre kanten.
  • Efter det sydde jag foderpåsen.
  • Sen vek jag en kant på ca fem cm på båda påsarna vid öppningen och sydde fast dom i varandra. Valde på flit att den undre påsen skulle sticka fram lite.
  • Sen sydde jag en söm runt hela påsen ungefär fem cm från övre kanten och en till ca 1,5 cm nedanför den första sömmen.
  • Vid sidsömmarna sprättade jag sedan upp mellan sömmarna så att det blev ett litet hål på båda sidorna.
  • Nu tog jag ett snöre som jag trädde fgenom hålet, först från vänster till höger genom ögglan på högra sidan och så in tillbaka så snöret kommer ut till vänster där det först träddes in. Slog en knut.
  • Sen likadant med den andra snöret men från andra hållet så att det blir två snörändor på båda sidorna. Då bildas den där ihopsnörninseffekten då man drar i båda snörena samtidigt. 

fredag 8 september 2017 - 22:12

Vimplar till en efterlängtad kusin

Vet ni, alldeles snart ska jag bli moster igen! Men den lille tycks tycka det är behändigt att åka i mamma så tar tid på sig att komma till världen. (Min minsta LILLAsyster ska bli mamma - tänk!) Väntar så!

 

IMG 2123

 

Medan vi väntar så sydde jag idag färdigt ett vimpelsnöre som föräldrarna önskat till bebisens rum. Den gråa lappen (SnapPap såklart) är ännu tom, men jag ska stämpla in bebisens namn där bara det blir klart. 

 

 

torsdag 7 september 2017 - 07:54

Dopmössa

En ny liten människa ska döpas på lördag och ska då bära denna lilla mössa (bara den hinner fram på posten..) Mössan är sydd i rött och vitt linnetyg med spetskant. 

 

IMG 2090

 

Namnlappen är gjord av SnapPap. Jag har beställt läderstämplar så jag kommer att börja göra egna namnlappat till det jag syr bara jag skulle komma underfund med vad det ska stå på lapparna först..

 

måndag 4 september 2017 - 07:30

Ytterkruka i SnapPap

IMG 2

 

Har ni bekantat er med SnapPap? Eller veganläder som det också kallas. SnapPap är ett tvättbart papper som ser ut som läder. Det är tillverkat av en blandning av papper och plast (cellulosa och latex) och kan tvättas i maskin i max. 60°C. SnapPap kan användas på många olika sätt. Att sy i, trycka på, limma, måla, stämpla, prägla, stansa, färga m.m. Tjocklek 0,5 mm.

 

På marknaden har det redan ett tag funnits en del produkter att köpa av just detta material. Ni vet dom där papperspåsarna att lägga grejer och växter i. Jag har för mig att de är tillverkade av just det här materialet. Men nu har det här mångsidiga materialet även hittat till hobbyaffererna och DIY människorna apploderar. Så även jag, som förra veckan beställde hem lite material från Slöjddetaljer. Materialet finns i vitt, svart, ljusbrunt, mörkbrunt och grått och kan beställas i flera olika storlekar. En bit på 50 cm x 150 cm kostar 16,70 €. För fem stycken A3 ark i alla färger får man betala 19,10 € och samma pris kostar en förpackning med 10 A4 i alla färger.

 

6775 01 w515 h515 q85 u pBild

 

Jag beställde en större bit av det ljusbruna och paketet med A4:or. Jag har massor av idéer om vad jag ska använda det till, men jag började med att fixa till "ytterkrukor" till några växter jag handlade på torsdag i den lokala mataffären för hela 0,75 € styck. De är egentligen bara en cylinder som jag trätt runt en youghurtburk som jag ploppat ner blomman i så att den ska gå att vattna. Den har alltså inget botten. Gick fort att laga, och blev riktigt snyggt :-) 

 

Så här gjorde jag:

Material:

snap pap ca 50 cm x 20 cm

Nitar (Eller vad heter dom riktigt? Jag kallar dom så här nu iallafall)

Något vasst verktyg och ett underlag

Vatten

 

IMG 7054

 

Först mätte jag runt krukan hur lång och hög bit jag behövde. Klippte biten ca två cm bredare än omkretsen på krukan och ca två cm högre för att kunna vika ner en liten kant.

 

IMG 7059

 

 

Sen vek jag ner kanten

 

IMG 7060

 

 

Sen mätte jag ut var jag ville ha mina nitar

 

IMG 7061

 

 

Och gjorde hål med ett vasst piggverktyg jag har (som man egenltigen använder till att göra hål i tyg för tryckknappar..)


IMG 7063

 

 

Sen kollade jag att biten passade runt krukan och märkte ut var hålet på andra sidan skulle vara och gjorde hål där också.

 

IMG 7064

 

 

Sen var det dags att sätta nitarna på plats

 

IMG 7066

 

 

Sen fick hela paketet åka ner i en skål med vatten en stund för att blöta upp sig lite

 

IMG 7073

 

 

Nu kommer det roligaste. Skrynkla ihop hela paketet så mycket du kan.


IMG 7074

 

 

Räta ut tillbaka och trä över krukan


IMG 7113
Klart!

torsdag 15 juni 2017 - 07:38

Badrumsskåpfix med dekorplast

Redan första gången vi var och tittade på vårt nuvarande hem, så tänkte jag att OM vi köper detta hus så ska vi nog byta ut det där röda badrumsskåpet i källaren.. Helt nytt, snyggt och fint var det nog men inte riktigt vår stil.. Senast vi var till K-rauta så skaffade jag en rulle dekorplast, och efter lite krångel så blev skåpet riktigt fint! Duger bra, billigt och lätt att byta ut vid behov.

 

IMG 0094

 

IMG 0095

 

Lite gulddetaljer ska vi ännu plocka in (typ wc-pappershållare och tvålpump) och textilerna ska vara petrolblåa. Men annars gick det fort att fixa denna toalett så att den "ser ut som vi".

 

IMG 7715

 

Så här såg det alltså ut innan. Helt snyggt men gillar toalettens utseende bättre nu.

 

Ha en bra dag!  

torsdag 15 december 2016 - 22:15

Sy en rosettmössa!

Eftersom jag tydligen är mitt inne i någonslags bloggflow just nu, så tänkte jag passa på att bjuda på en liten turorial hur du kan sy en rosettmössa! Den här mössan ska en liten 2-åring få imorgon, och tyget har jag beställt här. Men det går såklart att använda vilket trikåtyg som helst, eller varför inte en gammal t-skjorta?

 

IMG 7162

 

Så här gör du:

 

IMG 7153

 

Först behövs det ett mönster. För att få rätt storlek på mönstret så ska du först mäta omkretsen på mottagarens huvud och ta bort ungefär 7 cm. Ta sedan det måttet delat med två (eftersom mönstret läggs på dubbelt tyg) Så för ett huvud som är 48 cm i omkrets räknar man så här.

 

48cm-7cm = 41cm/2 = 20,5cm

 

Det här mönstret är alltså 20,5 cm brett. Höjden kan man välja själv hur hög man vill ha den. Ibland gör jag mössor med mera "häng" och då är mönstret ganska högt i motsats till detta. Finns såklart färdiga mönster att kopiera ur tidningar, men det är faktiskt inte så svårt att göra själv. Rundningen får man bra till med hjälp av t.ex. en tallrik.

 

IMG 7154

 

Lägg sedan mönstret ut på tyget och klipp runt. Om jag gör en mössa utan rosett så lägger jag mönstret vid en vikt kant, men eftersom rosetten ska sys fast mellan tyglagren så klipper jag ut båda delarna en bit från kanten. Rakt runt alltså. Kom ihåg sömsmån! Sen behövs också delarna för rosetten. Klipp ut två delar som är någon cm bredare än mössan och ca 10 cm hög (eller mindre eller större beroende på hur stor rosett du  vill ha) Kipp också en del som är ca 8x8 cm.

 

IMG 7155

 

Sy ihop rosettdelarna och sväng dem.

 

IMG 7156

 

Kolla att rosetten är i rätt storlek.

 

IMG 7157

 

Vik sedan den mindre delen på mitten och sy en söm och sväng delen.

 

IMG 7158

 

Trä den mindre delen över den större delen och placera den så att du är nöjd med rosetten. (Här ser den uppmärksamme att ananasen är upp och ner..Jag svängde den sen..)

 

IMG 7159

 

Nåla fast rosetten där du vill ha den. Vik mössan dubbelt så ser du bättre att den hamnar rätt. Brukar sy den ungefär 1,5 cm från den nedre kanten.

 

IMG 7161

 

Lägg den andra delen av mössan avigt mot den första delen så att rosetten kommer emellan. Flytta nålarna så att du ser dom. Lägg till lite flera nålar. (Jag är så slarvig med att nåla, gör det sällan och sätter dom ALLTID åt fel håll..)

 

IMG 3

 

Sy runt mössan, lämna ett vändhål och vänd hela mössan. Sy fast vändhålet och sy sedan fast mitten av rosetten genom hela framsidan av mössan för hand så att den inte glider iväg. Klart!

 

Jag har sytt på owerlock, men en mössa går riktigt bra att sy på vanlig symaskin med stretchsöm eftersom det ändå inte blir några synliga sömmar.

 

Lycka till och säg till om ni är intresserade av att jag skulle göra flera tutorials i framtiden! (Och jag hoppas att det här blev någorlunda förståeligt och redigt, är ganska trött nämligen..)

lördag 3 december 2016 - 09:30

I gårdagens julbilaga!

Jag är så glad för att jag fick vara med igen i en Sevendays bilaga! Andra julbilagan och fjärde bilagan för min del. Ifjol var det jeans som gällde (stjärnor och adventskalender), och i år blev det julklappsinslagning på ett mera miljövänligt sätt. Igår kom bilagan ut, själv har jag endast sett min sida på bild tillsvidare, men här kommer mina bilder och min text i bloggform. Väntar också så på att få se de andras artiklar live, duktiga typer det finns här på Sevendays! (Hanna, Nina, Sandra, Nathalie, Marie och Liisa.)


Julen närmar sig och de flesta av oss vill gärna ge julklappar till våra nära och kära. Men att välja det där glansiga färggranna pappret i affären är inte en så bra idé med tanke på miljön. Speciellt hållbart är det ju inte heller.. Dessutom måste det pappret sorteras med brännbart avfall, det går inte att sortera med returpappret då det innehåller så mycket färg och ibland även plast. Att bränna pappret själv är inte heller en bra idé för varken eldstaden eller människorna som kanske andas in den röken mår bra av det.

 

Julklappar 2

 

Så hur kan vi då packa våra paket på ett mera miljövänligt sätt, för en oinslagen present är ju inte lika spännande. Dessutom är det ju roligt att slå in paket, och det är i alla fall för mig en mysig del av julförberedelserna. Jag har lagat sex olika paket där jag använt lite olika material och metoder. Jag har inte använt en enda tejpbit (är man två går det bra att göra spända knutar så man kan skippa tejpen) utan hållit mig till återanvändbara paket eller papperssnöre.


Några tips! 

 

konfektask med papper 2

 

1. Klä in konfektaskar med brunt paketpapper med tryck. Går att använda många gånger om. Om mottagaren inte bor i samma hushåll, så kan du ju tipsa om att asken gärna får användas igen. 


1. Ät upp godiset!
2. Ta asken och lägg den på pappret (går också bra med ett tyg. Rita runt asken och flytta sedan runt den så att alla sidor blir uppritade. Rita ett nytt sträck ca 1,5 cm utanför hela mallen och klipp ut. Vid skarvarna kan det vara bra att klippa upp lite sneda kanter.
3. Stryk lim (papperslim fungerar bäst) över pappret och klä in asken!
4. Lägg i gåvan och knyt ett papperssnöre runt!

 

tryckt papper 3


2. Gör ett självtryckt papper och få det bruna pappret lite mera personligare och roligare. Jag gjorde en stämpel av ett gammalt suddgummi som jag limmade en salmiakfigur av ett gammalt liggunderlag på. Sen tryckte jag med hobbyfärg som jag målade på stämpeln med pensel. Hederligt potatistryck går såklart också bra att använda, och det kan ju bli en rolig familjeaktivitet att göra tillsammans.

 

kakpapper 3


3. Ett annat sätt att liva upp ett brunt omslagspapper är att vika ett kakpapper runt paketet.

 

kokshandduk 3

 

4. Ska du ge en kokbok i present till någon? Slå in den med en kökshandduk och skriv en hälsning på en träslev.

 

tapetpase 4
5. Har du tapetserat om på sistone och sparat tapetresterna ifall du skulle få för dig att göra något av dem? Vik en påse som du fäster med två klädnypor. Klädnypor är för övrigt bra att använda så slipper du använda tejp. Om du absolut inte klarar dig med papperssnöre och klädnypor så använd då papperstejp som det finns många olika varianter av nuförtiden.

 

julklappssack
6. Sy presentpåsar som går att använda om och om igen! Eller kanske som något annat? Jag hade några gamla bordstabletter som jag sydde ihop med ett snöre så det går lätt att knyta om presenten.

 

1. Leta upp en julig kökshandduk (eller kanske en mera neutral färg så kan påsen även användas vid födelsedagar?) eller två bordstabletter och ett fint band. (Minst 30 cm långt) 
2. Mät ut var du vill ha bandet. Ca 10 cm från övre kanten är ganska bra.
3. Nåla runt långsidorna och den nedre kortsidan. Sy runt på vanlig hushållsmaskin och kontrollera att bandet sitter bra fast.
4. Vänd påsen, lägg i gåvan och knyt ihop!

 

 

Detta behöver du ha hemma för att göra liknande paket som jag gjort:


• Brunt paketpapper (som jag iallafall har för mig att kan sorteras med kartong. )
• Papperssnöre
• Om du inte vill skriva din julhälsning direkt på paketet, så kan du göra paketkort av kartongbitar från t.ex. olika förpackningar. Nästa gång du ska köpa en vara i butiken som kommer i en kartong, ta en titt på kartongen, finns många fina!
• Konfektaskar. Äter du inte konfekten själv så är det nog säkert alltid någon annan som gör det.
• Kakpapper i olika storlekar.
• Kökshandduk och träslev.
• Tabletter, kökshanddukar att sy påsar av. Ta en titt på loppisar om du inte har egna i skåpet. Kring jultid brukar det krylla av julpynt och textilier på loppisar. Det går ju såklart lika bra med en tygbit, men en handduk/tablett har färdigt fållade kanter så man slipper det arbetet. Snörstumpar och fina band brukar jag också samla på, och dessa går t.ex. bra att sy fast i påsen eller knyta runt de andra paketen.
• Tapetrester. Har du inga egna så fråga dina vänner! Eller gå till en färghandel och fråga om de har gamla böcker med tapetprover som de inte använder mera. Perfekt storlek för påsar.
• Julmusik, glögg och pepparkakor är inte nödvändigt men bidrar till stämningen.

 

Lycka till!
torsdag 8 september 2016 - 22:15

Nytt liv till dina kläder

Jag fick vara med i dagens bilaga i VBL och ÖB! Nu har jag inte sett annat än en bild på tidningen ännu, men här kommer också min text och lite bilder i bloggformat, och även lite sådant som inte fanns med i tidningen.

 

Nytt liv till dina kläder


I samma takt som klädbutikerna får in säsongens nya kläder, fylls loppisarna upp med kläder från förra säsongen. Många, eller egentligen de flesta av kläderna kanske har getts bort/säljs på loppis för att de blivit för små eller stora, eller för att de kanske inte är av det senaste modet. Loppis är bra och det är ju härligt att kunna fynda sådant som känns fräscht och nytt men tyvärr så är det inte riktigt hållbart i längden att genast göra sig av med kläder och skaffa nya då de inte är trendiga mera.


Så vad kan du då göra om du vill ge ett längre liv till dina kläder? Kanske du inte bryr dig så mycket om de senaste trenderna, men kläderna i skåpet känns kanske ändå lite gamla och ointressanta. Kanske det också blivit hål eller slitage på kläderna som du inte orkar lappa eller laga.


Lite kunskap i sömnad och en del tillbehör behövs för att sy om kläderna helt och hållet, men det går lätt att förnya och fixa också med små knep och medel. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Själv började jag mitt sömnadsintresse med att sy om gamla kläder till nya och testade mig fram. Du har inte så mycket att förlora!

 

Några tips på vad du kan göra


- Om du inte orkar/vill lappa hål så kan du trolla bort dem på andra sätt om de råkar vara på sådana ställen. Sy en ficka ovanpå, eller en lapp, eller gör hålet ännu större och sy en annan lapp bakom! Det går också bra att klippa av där hålet är och t.ex. förlänga ett par byxor med ett annat tyg. Eller varför inte sy shorts.
- Har du en tröja som blivit lite för spänd. Klipp upp den framtill och gör den till en kofta. Eller sy t.ex. spets i sidan.
- En älskad tröja eller t-skjorta kan bli en mössa.
- Hans skjorta kan bli en tunika eller ett linne till henne.
- Sy på en bit spets på ett gammalt tråkigt linne och vips har du en partyblus. Eller varför inte klippa upp den i ryggen och sy i en spets där?
- Ett bälte, ett band eller en rosett piggar upp nästan vilket plagg som helst.
- Sy på en dragkedja på plagget som en detalj. Det behöver inte gå att öppna den.
- Byt knappar eller sy på knappar som dekoration.

 

Några exempel

 

En klänning av två gamla blusar

Jag köpte en svartvit randig polo på loppis för ett tag sedan. Jag skulle så gärna ha använt den, men den kändes tyvärr lite för spänd runt magen. Där låg den i skåpet och hånskrattade åt mig. Sen råkade den ligga bredvid en svart t-skjorta i herrstorlek som också hade blivit förpassad till högen med kläder som kan sys om. (Jag har massor av sådana kläder..) Då fick jag idén om att dessa två kunde kombineras. Så det blev att ta tag i saxen och klippa och planera lite. Så istället för två blusar som inte kommit till användning på ett tag så fick jag nu istället en snygg klänning som jag nog tror att kommer att användas en hel del. Fickor fick den dessutom. (Och jag fick en ny profilbild i samma veva, inte en dag för tidigt)

 

klanning

 

Förläng byxorna på två sätt

Visserligen är det väl modernt med hål på byxorna just nu. Men då byxorna ändå är för korta till 8-åringen, och jag inte ser någon nytta i att köpa byxor som har hål färdigt till barnen, (de fixar det bra själv) så tänkte jag att jag ju kan lappa och förlänga dem på samma gång. Så jag klippte helt enkelt bort det söndriga och skarvade i med rester från ett par gamla jeans. På så sätt så förlängdes både längden och användningstiden på byxorna.

 

byxor

 

Hans blir hennes

Min man hade tröttnat på sin rosa skjorta som han haft ett bra tag, och den började dessutom vara lite svår att få helt ren i kragen.. Med hjälp av sax, symaskin och spets kan jag nu använda den som nattskjorta.

 

skjorta

 

Festlig spets

Ett helt vanligt svart linne piffades upp med en bit spets. Jag nålade fast spetsen där jag ville ha den (över ryggen) och sydde runt spetsen på linnet. Vid armhålen vek jag över spetsen och sydde en söm ovanpå. Sen klippte jag försiktigt bort tyget under spetsen så att bara spetsen blev kvar.

 

Duk på ryggen

En vanlig lite tråkig tröja fick en spetsduk fastsydd som dekoration på ryggen och blev genast lite mera intressant. (Även om mina kolleger var väldigt lustiga och undrade om någonting fastnat på min rygg..)

 

IMG 5660 horz

 

Från klänning till tröja

Jag hade en tid haft en jätteskön stickad ylleklänning som jag tyvärr lyckats få ett stort hål i. Den förkortades och syddes till en tröja så nu kan jag fortsätta att använda den ett bra tag till.

 

troja

 

Hoppas att jag kanske har inspirerat någon till att ta sig en titt på de kläder som finns hemma som kanske har sett sina bästa dagar, och skapa någonting nytt av dem!

söndag 5 juni 2016 - 14:45

Föräldrar - kan vi komma överens om en sak?

Nu tänker jag skriva om något som jag redan länge grubblat på. Jag har låtit bli med rädsla för att trampa någon på tårna. Men nu börjar det ha gått lite för långt tycker jag.

 

Jag pratar om barnkalas. Och barnkalas och presenter. 

 

Då jag var liten firades kalaset alltid hemma hos födelsedagsbarnet. Det var ballonger, klänningar, spetsstrumpor, mete, hemlagad gräddtårta, carnevalkex och lekar. Vi gav pennor och gummin, kanske ett diadem, något hårband eller ett litet pussel. Små grejer helt enkelt som inte kostade så mycket. Min mamma hade ett presentskåp. Jag antar att hon fyllde på med jämna mellanrum då hon hittade något billigt och bra i matbutiken. Då vi skulle på kalas plockade hon fram några alternativ som vi fick välja emellan.  Och alla gav presenter i ungefär samma prisklass. Motsvarande kanske 3€ i dagens pengar. Inpackade i paketpapper, kanske t.o.m ett som var använt förut!

Annat är det nu. Presenternas värde ligger ofta mellan 20-25€. Det är fina häftiga saker (saker som jag kanske ger mina egna barn i julklapp) och eftersom kalaset oftast ordnas på ett lekland/aktivitetshus så är det många presenter det är fråga om. För får du bjuda 16 barn för 200 € så gör du det. Vi föll för grupptrycket då storebror fyllde 7 år och ordnade kalaset på ett lekland. Han byggde legoförpackningar en vecka efteråt. Kommer inte ens ihåg vem han bjöd på kalaset. Det är inte roligt då mera. Och kommer någon med den billigaste legoförpackningen (som ändå har kostat 6-7€) så rynkar födelsedagsbarnet antagligen på näsan.

Tänk dig att du har två eller flera barn. Barnet blir bjudet på i medeltal 5-10 kalas under ett år. (Nu utgår jag inte från att alla har kalas eller att alla blir bjudna, det är en annan diskussion, men så har det varit för oss) Det blir ganska stora summor om det förväntas att presenten ska vara så här värdefull. För att inte tala om vad barnen vänjer sig vid. Tänk de som inte har råd med dessa dyra presenter. Blir inte de barnen bjudna på flera kalas?

Jag försöker aktivt att motarbeta detta. Oftast har jag sytt något själv (lite motstridigt kanske eftersom plaggen inte hade varit helt gratis om jag sålt dem men ändå..) eller så har vi bjudit med födelsedagsbarnet på någon aktivitet. Det är ju inte heller helt gratis såklart, men känns som att det är en present som barnet kanske kommer att komma ihåg i framtiden också.

 

image68

 

Jag och mina kompisar på mitt 5-års kalas

 

Hur har det blivit så här? Vi kan ju inte säga att det är barnens fel? Kan vi bara komma överrens om några saker gällande barnens kalas. Jag snubblade över en statusuppdatering på facebook gällande den här problematiken (då ett barn meddelat att hen inte kunde komma på kalaset för att hen inte hade råd att köpa en present) och skribenten hade en så bra lista som jag fritt omformulerat.

 

1. Det är helt ok med ett hederligt hemmakalas. Mete, lekar och glass. Det behöver inte vara så påkostat. Barnen blir krävande bara om vi vuxna gör så att de blir det. Sänk kraven. Om du är rädd för att hemmet ska bli förstört, bjud inte så många barn. Se till att det finns tillräckligt med program och var tydlig och klar med reglerna från början så river dom nog inte ner hela huset. 


2. Presenten behöver inte vara dyr. Det ska vara ok om presenten har kostat 2 €. Men presenten ska absolut inte kosta mera än 10 €. Och då är det till en god kompis. 


3. Köp begagnat. Man hittar mycket fina presenter i nyskick på loppis. Loppis är så vanligt och trendigt nuförtiden så det är helt okej.


4. Gästerna behöver inte få någon present med sig hem. Barnen har redan fått komma på kalas. De har fått godsaker, fått träffa kompisar och fått leka. Om du absolut vill ordna mete så kan där finnas något pyssel som görs under kalaset. På sin höjd en slickepinne. Skicka med lite godsaker hem med barnet om det har blivit mycket över, som hen kan dela med sig av med familjen.

 

För att förtydliga, så är dessa regler även uppgjorda till mig själv, eftersom jag nog har brutit mot vissa regler flera gånger då vi ordnat kalas eller då mina barn blivit bjudna på kalas.. Dela gärna detta inlägg med andra föräldrar. Alla behöver få höra att det är ok med vanliga hemmakalas med presenter som inte är så dyra. Både de som har råd att köpa dyra presenter och de som inte har det. Jag hoppas verkligen att det kan bli en ändring på detta nu. Jag kommer iallafall att hålla mig till "reglerna" i fortsättningen. Gör det du också. Om inte annat så för barnens skull. Vill vi ha bortskämda barn som blir bortskämda vuxna?