måndag 2 oktober 2017 - 07:50

En liten makeover med sprayfärg

Ibland glömmer jag bort att det finns något så enkelt och roligt som sprayfärg. Igår kom jag dock ihåg det, och en grej som egentligen redan låg i loppishögen fick ett nytt liv med svart matt sprayfärg.

 

IMG 2522

 

Den här funderingen köpte jag för kanske tio år sedan i en inredningsbutik. Den har fungerat som förvaring för stekspadar och efter det så har vi haft pennor här. Men nu började den se så eländig ut så jag tänkte att jag ska försöka fräscha upp den.

 

IMG 2523

 

Beställde hem lite sprayfärg från Montana Gold (den bästa sprayfärgen!!) i somras och blev lite överraskad då jag såg att jag tydligen också beställt en svart färg. Men glad såklart! Så ut med hela projektet på gården. Skaka skaka en god stund och så spraya spraya. Det som också är så bra med den här färgen är att den doftar faktiskt riktigt gott!

 

IMG 2524

 

I det här skedet ser den ännu glansig ut. Men det blev en helt annan pryl. #alltblirsnyggtmedsvartsprayfärg eller hur? 

 

IMG 2528

 

Klart och inflyttad i köket! Testade lägga våra bambustekspadar i den, men egentligen vill jag inte ha sådant framme mera.. Så det kan hända att det blir krukor för örter istället. Eller några andra förslag?

fredag 11 mars 2016 - 07:29

En lyckad katastrof

11 dagar, 11 plagg. Idag har jag (kanske ganska självklart då klockan inte ens är åtta) inte sytt något ännu. Men jag har ett plagg "innestående" så ifall det inte blir någon fredagssömnad så är det okej.

I förrgår sydde jag den här trevliga tröjan. Den är sydd av ett trevligt mjukt tunnt collegetyg som jag beställde från Jofotex i Sverige. Det var egentligen meningen att det skulle bli byxor till storebror, men efter att ha sytt den gröna tröjan till min kollega så ville jag testa sy en till mig själv.

image10

Det tänkte faktiskt bli lite "katastrof" då jag vände ena mönsterdelen åt fel håll (tips-klipp inte i fintyger då du är hungrig) så jag var tvungen att pussla lite då jag bara hade tyg så att det precis räckte till. Tröjan ska ha en sned söm framme men fick några extra sömmar. Men slutresultatet blev bra trots allt och nu ångrar jag nästan att jag inte satt in ett helt annat tyg där vid axeln.

Just denna tröja krävde en del tankearbete då allt är snett och sömmarna går lite hit och dit, men är annars en enkel modell då den har råa (ofållade) kanter. Ska kanske utveckla modellen till en klänning också i något skede.

söndag 10 januari 2016 - 12:08

Vimplar i glada färger!

En lite försenad julklapp ska jag visa till er idag. Min syster önskade vimplar till sina barns (min gudson och hans brors) rum. De håller just nu på att fixa sitt gamla arbetsrum till sovrum till barnen, och det gamla barnrummet blir ett lekrum. (Eller var det tvärtom?) Tror att det kommer att bli superfint (som allt annat hos dem) och väntar redan mycket på att få åka och hälsa på till Örebro i påsk!

IMG 9432

IMG 9424

Till vimplarna använde jag tyg som jag hade hemma i hyllan. De härliga gula tyget som tyvärr nu är nästan slut kommer från någon loppis och var en gardinkappa i sitt  förra liv, det blommiga har jag köpt på en marknad i Rom och var egentligen ett dynvar. Det orange och det gröna har blivit över från en vimpelbeställning jag hade från några år sedan, och det gråa salmiakrutiga kommer från Ellos.

IMG 9429

IMG 9427

Det är rätt kul och relativt enkelt att sy vimplar och det blir ju inte speciellt dyrt heller men piggar upp vilket rum som helst!

fredag 4 december 2015 - 12:00

Jeansstjärnor i Sevendaysbilagan!

Nu är den nya SUPERFINA Sevendays bilagan ute! Jag har själv läst den bara i webbformat än så länge, men jag väntar ivrigt på att ett nummer ska dimpa ner i postlådan. (som sen får arkiveras tillsammans med övriga tidningar jag varit med i genom åren.) Jag fick den äran att vara med den här gången och här kommer mitt bidrag i bloggform. Jag har ju t.o.m blivit utsedd till Sevendays pysselbloggare! *stolt*. Välkomna alla gamla och nya läsare! Jag hoppas på att hinna bjuda på ännu mera pyssel och hantverk i fortsättningen också.

Här kommer en beskrivning till jeansstjärnorna som egentligen började med att vi skulle göra något julgranspynt på jobbet. Det var ungefär precis samtidigt som Linn frågade ifall jag hade något pyssel till julbilagan på lager. Vi har en del material i våra skåp, och då jag öppnade skåpet så var de gamla jeansen det första jag såg, och så testade vi oss fram. Stjärnor hör ju liksom alltid till och så blev det. Och mycket jeans finns kvar ännu.

Jeans är ju ett material som aldrig riktigt går ur mode. I år tänkte jag att jeans och blått skulle få vara en del av julen hos oss, och eftersom jag också alltid tycker att återanvändning är kul och bra för miljön så är detta ett bra sätt att använda upp alla de där slitna jeansen som ingen någonsin ändå kommer att orka lappa.

IMG 9181

Jeansstjärnor

De här stjärnorna är enkla och snabba att
göra och blir fina som julgransprydnader
i sin enkelhet.

Du behöver:
• Symaskin och tråd
• Gamla jeans
• En stjärnmall
• Krita eller en specialpenna som försvinner efter ett tag (finns i de flesta sytillbehörsaffärer. t.ex av märket Prym)
• Nålar
• Sax

Gör så här:
• Leta fram ett par eller flera gamla jeans. Gärna i olika nyanser.
• Klipp ut stjärnmallen


• Rita upp så många stjärnor du får plats med direkt på byxbenen. Använd krita eller en annan penna som försvinner efter ett tag.
• Nåla ihop på några ställen så att inte tyget glider iväg.
• Sy direkt på jeansbenet med vanlig raksöm längs med den uppritade mallen
• Klipp ut stjärnorna ca 2-3 mm utanför sömmen.
• Slå i öljetter i en av stjärnans uddar (kan köpas i t.ex. hobbyaffären, syaffären eller järnhandeln)
• Trä igenom ett band (använde ett jutesnöre) och slå knut på bandet.
• Klart! Häng upp i en gran.

IMG 3