tisdag 19 december 2017 - 21:24

God jul!

Eftersom julkorten börjar ploppa in i brevlådan nu, så vill jag också passa på att önska alla bekanta och obekanta som läser min blogg en riktigt god och avslappnande jul! Vi var så avslappnade i år, så det blev aldrig av att beställa och skicka iväg ett julkort.. Men vi lyckades ändå samlas på trappan tillsamman en ljus dag med lite snö för en liten fotosession.

 

IMG 7491
På förra årets julkort satt vi på en annan trappa och hade inte en aning om vilket annorlunda år det skulle bli.. Men det är just så som jag tycker om att leva livet. Man vet aldrig vad som händer, och låt dörrarna stå öppna för nya möjligheter. Ett 2017 inlägg är under arbete, så håll tummarna för att jag lyckas få det färdigt innan det nya året börjar..

torsdag 14 december 2017 - 20:32

Granen står så grön och grann..

Så var den andra julfesten för den här veckan avklarad! Igår var det storebors scoutjulfest och idag var det julfest på förskolan. I morgon kväll ska jag på traditionell julmiddag med mina gamla vänner (vi är några stycken som gått ut och äta tillsammans i december i många år redan. En fin tradition!) På lördag är det dags för skolans julfest, men dit får bara en förälder gå, och eftersom den här föräldern troligtvis är lite trött på lördag morgon så är det pappan som får gå denna gång. Nästa år har vi ju två skolbarn så då får vi väl båda gå. Visst är det fint med julfester, men jag ser ändå fram emot nästa vecka (då vi visserligen har julfest på jobbet..) då det börjar lugna ner sig och den där lugna delen av julen kan börja. Eller ja, det blir väl kanske veckan efter då egentligen, och speciellt lugnt kommer det kanske inte att vara då vi har huset fullt med en massa härliga släktingar hela julen och jag jobbar i mellandagarna, men sen efter nyår har jag faktisk en hel vecka ledigt! Och sen börjar ju vardagen och skolan och förskolan igen. Vi kommer dessutom att få ha pappan hemma lite mera än vanligt i januari, så det är riktigt skönt. Det innebär ju mycket mindre stress för mig.

 

IMG 7566

 

Men egentligen skulle jag inte alls skriva om julfester och ledigheter, utan visa vår gran som vi klädde dagen innan lucia. Vi har nu för andra året i rad en plastgran från Ikea. Lite mot min princip, men det är nog så enkelt och dessutom är den ritkigt fin. Ser äkta ut på långt håll och bara att stuva undan sen och ta fram nästa år. Sen är den inte så jätte stor heller. Så den lilla slanten som en gran kostar att köpa (i fall man inte har en skog att hugga en i..) sparar vi varje år och med tanke på allergier så är det ju nog kanske bättre så.. Doften av en riktig gran saknar jag nog ändå såklart... Men kanske vi tar in någon liten att sätta i en vas för doftens skull..

 

IMG 7576

 

I min barndom var det alltid "dan före dan" som gällde. (Efter en julkalender på LP som vi alltid lyssnade på då vi var små) Där klädde Trollmor Olga sin gran dagen före julafton. Texten gick väl så här ungefär:

 

"Dan före dan ska vi klä våran gran

Med strumpor och skor på julgransfoten

Så granen inte fryser om foten

Och yllerkalsonger på varje gren

Till sist en mossamössa på toppen

Och sen har vi klätt hela julgranskroppen

Ja så ska det gå då vi klär våran gran

Den tjutredje december - dan före dan!"

 

Finns det föresten någon annan än min familj som känner till Trollmor Olga?

 

IMG 7614

 

Numera har vi börjat klä granen lite tidigare än dagen innan julafton, eftersom jag gärna vill ha ut den ganska fort sen då julen är över, och eftersom vi bara har pappan hemma varannan vecka så att han också hinner njuta lite av den. Så här blev vår gran i år. Enbart vitt, silver, svart och guld.

 

IMG 7605

Vad har ni för grantraditioner?

onsdag 13 december 2017 - 21:22

Lucia

Luciadagen idag! Så här firade jag och mina småsystrar för kanske 26 år sedan. Tror det här är den enda gången jag någonsin fått vara Lucia..

 

8E3085FB 87BF 4A3A 984F DF04A38070AC

 

Så här firade vi idag, i Pargas kyrka. Tror det var första gången (i alla fall i mitt vuxna liv) som jag var med på en Luciakröning. Fint och stämningsfullt var det!

 

8BC8E7B5 E2EA 4294 BF9C 6EF2C42224AE

11 dagar (snart 10) till julafton hör ni!

tisdag 12 december 2017 - 20:39

Tomten

En tomte flyttade in hos oss den första december. Han ska bo här ända fram till jul är det tänkt. Varje dag får vi följa med hans förberedelser inför julen. Min plan var att också här på bloggen dela med mig av vad tomten sysslar med, men det blev nu inte så.. Ni som följer mig på Instagram får varje dag se vad som har hänt under natten. Under #palanderstomtedörr hittar ni alla inlägg. Men eftersom jag nu försöker hitta på något att blogga om, så visar jag nu här upp allt som hänt hittills.

 

01637310 56E4 4CAC 8092 9AEA9B5B188C

 

Den 1 december hade det plötsligt dykt upp en dörr på ett skåp i vardagsrummet. (Dörren är gjord av glasspinnar)

 

7CB5C518 7605 4A46 9ABC B8CF2CA4D670

 

Den 2 december hade tomten plockat fram sina julgransbollar. (Bollarna är gjord av pärlor)

7A667D74 830E 4CBF 8D00 472A67AF3CE5

 

Den 3 december hade tomten huggit sig en gran och hängt upp bollarna. (Granen köpte jag från TGR-det enda jag köpt nytt hittills..)

 

9884EBB5 D300 4EEF BE3F 9391698C3ACB

 

Den 4 december dök det upp en postlåda, med ett brev från tomten. Mallen till postlådan hittade jag här.

 

27A799C2 8D49 4692 B038 B0E71F0001DB

 

Den 5 december hade tomten hängt upp en krans på dörren. (Kransen gjorde jag av pipränsare i rött och grönt)

 

0733125E 67AF 4619 92DA 22B3C99C6EE7

 

Även tomten firade självständighetsdagen den 6 december. (Flaggan lånade jag från jobbet..)

 

EB41B215 8A4F 46EB BE03 01DB7A0EE6AD

 

Den 7 december hade tomten byggt en snögubbe. (Snögubben gjorde jag av flörtkulor, halsduken av pipränsare. Han fick låna en legohatt)

 

1F272DFE DF3D 41BC 9BBB 9138D851A8A0

 

Den 8 december hade tomten hängt sin jultröja på vädring. Och tänka sig - den är precis likadan som den som pappan har! (Klippte ut bilden från förpackningen till pappans tröja som köptes på Lidl. Torksträcket är gjort av rundstav och två träbitar som jag hittade i pyssellådan)

 

942B6D06 8837 45D3 9D46 14A20FC0C6FA

 

Den 9 december åt tomten gröt till lördagsfrukost. (Grötfatet är en kork från en saftburk. I grötfatet har jag blandat risgryn med lim. Bordet lånade tomten från mina dockhusmöbler)

 

2F474F9F E63A 48FA BA9D 1B6A16B9AB75

 

Den 10 december var det andra advent. Tomten hittade sin aventsljusstake först nu så fick tända två ljus på en gång. (Adventsljusstaken är gjord av fyra pärlor limmade på en glasspinnsbit. Ljusen är gjorda av tändstickor. Och jag tände inte dom på riktigt och lät dom brinna ner, utan bröt av tändstickan efter att jag tänt den i passlig längd)

 

28E1F45C E88F 4C4F 8ABE 49873FD7194F

 

Den 11 december hade det snöat! Tomten fick plocka fram kvasten. (Kvasten är gjord av en avskalad kvist som jag har virat stumpar av elledningar runt. Snön är gjord av kokosflingor)

 

6AA5C9F2 B83C 41D1 BBAE A3A6CCA84F5E

 

Den 12 december (alltså idag) plockade tomten fram bocken ur förrådet. (Bocken är egentligen ett julgranspynt som jag bara tog bort snöret ifrån)

 

Så här långt! 12 dagar kvar. Jag hade ju planerat att göra allt färdigt så det bara är att plocka fram varje kväll, men det går inte alltid enligt planerna.. Idag har jag t.ex. gjort morgondagens överraskning. Jag tror jag har åtta grejer klara nu (som ännu behöver fixas lite) men nog ska det väl ordna sig. Tomten hittar nog på! (Men om ni vill så tar jag nog också gärna emot tips.)

måndag 26 december 2016 - 18:37

So this was christmas!

Så var julfirandet över för vår del! Mina föräldrar åkte hem idag och pappan åkte på jobb igår kväll redan. Imorgon kommer han dock hem igen, och resten av familjen är lediga till den 3.1, medan jag ska på jobb igen på onsdag. Så en dag ledigt får jag ännu ha.

 

Julen då? Den var väldigt avkopplande och mysig. På julaftonen inledde vi med en klappjakt för barnen med lite gåtor och rim som vi fixat kvällen innan. Sen var det dags för frukost och sen åkte vi till gravgården i ruskvädret för att sätta ljus på barnens farmors grav. Då vi kommit hem såg vi på julfreden på tv och sen dök mormor och morfar upp passligt till julgröten. Själv körde jag på en variant med grynost och grädde och tja.. Med kanel och sötning på så kunde en ju låtsas att det smakade risgrynsgröt, men då fick en nog ha bra fantasi.. Sen var det dags för julaftonsbastu och efter det så blev det en lite misslyckad Skypeträff med sverigesystern. Misslyckad därför att vi inte hörde någonting. Men pratade en stund i telefon istället. Sen började det redan vara dags att ställa i ordning för maten. Pappan fixade den delen, jag dukade och tog foton på mig själv i min nysydda julklänning.. Det blev många sorter som vanligt, men gott var det och då maten var uppäten och disken diskad så han barnen just bli otåliga innan tomten dök upp. Han delade ut några klappar och sen var det dags att öppna resten. Det blev ju ändå en del paket under granen, men mängden var ändå ganska passlig och alla var nöjda och glada. Jag ska berätta lite mera i ett annat inlägg vad vi fick.

 

Det blev mest mobilbilder tagna, för jag har helt tappat lusten/orken och kunskapen också tydligen att fota med systemkameran.. Så håll till godo!

 

IMG 7308

 

Julaftonsfrukost

 

IMG 7359

 

Julgranen och klapparna

 

IMG 7345

 

Dukat till julmiddag

 

IMG 7358

 

Barnen och tomten

 

Hoppas ni har haft en mysig jul!

torsdag 22 december 2016 - 20:58

Årets julkort

Eftersom jag antar att de flesta fått vårt julkort nu, så kan jag också visa det här till er och samtidigt passa på att önska er en riktigt god jul!  


julkort

 

I flera år har vi skickat iväg ett julkort med en bild på barnen men i år lyckades vi få ihop hela familjen på en och samma bild! Också första gången på väldigt länge som vi alla samlats på samma bild. Kallt var det och inte alls så idylliskt som det ser ut, men jag är ändå glad att vi tog den tiden för att få ihop bilden. En liten höna med på bilden hade ju också varit roligt men det var det nog ingen som tänkte på just då.. Kanske nästa år.

tisdag 20 december 2016 - 21:19

Det är mörkt nu - men det blir ljusare igen

Det är inte klokt hur mörkt det varit idag. Jag har haft körtur på jobbet och jag är så trött i ögonen och kroppen av mörkret av att ha suttit bakom ratten idag i flera timmar. Men efter imorgon kl.12:44 så vänder det, för då infaller vintersolståndet. Men ännu har vi ett tag kvar dit..

 

 

Och så vill jag också tända ett ljus för alla som måste stå ut med all ondska i världen. Låt det bli ljusare igen snart.

måndag 19 december 2016 - 06:48

Fejka

Vi ville inte betala en massa pengar för en gran och hittade ingen lämplig i vår skog så det blev en fejka från Ikea. Jag vill nog egentligen ha en riktig gran men den här är ganska liten (vi har inte så mycket extra utrymme) , den skräpar inte, ger inga allergiska reaktioner och går bra att förvara på vinden till nästa år. Och barnen klädde den så fint helt själva.

 

IMG 7215

 

Nu börjar det vara julstämning i huset och ännu har jag inte känt mig det minsta stressad, och det tänker jag inte göra heller!

onsdag 14 december 2016 - 17:55

"Mina barn är inte bortskämda"

Det här är ju helt galet. Vad tänker en människa som ger så mycket julklappar till sina barn så de nästa år inte ens har hunnit öppna alla från förra året? Vad vill en lära sina barn med det och vad saknas i ens liv om det känns som att en måste skämma bort sina barn på det sättet?

 

Jag talar om den här artikeln som berättar om familjen som ger nästan 100 julklappar till sina barn var! Granen syns knappt bakom julkappsberget..

 

Våra barn får nog nöja sig med var sin lite större lego, några gemensamma presenter och lite böcker och smågrejer. Och det dom får av resten av släkten såklart. Blir väl sammanlagt kanske 10-15 presenter/barn. Det tycker jag är ganska passligt eller nästan lite för mycket.

 

I min barndom/ungdom var det alltid ganska (väldigt) mycket presenter under granen. Vi var ju ganska många och ibland tog det flera timmar att öppna presenterna. Nog tyckte man ju att det var roligt då, men jag önskar att mina egna barn också lär sig att presenterna inte är allt. Det finns så mycket mera som är trevligt med julen förutom presenterna.

 

IMG 5132

 

Julen 2012 var det ganska så fullt under granen hos oss.. (Ocn en ganska sned gran tydligen också) Men då firade vi också hela 10 personer här hemma hos oss. I år är vi "bara" sex personer här och i år igen har vi alla lovat att det inte blir så många julkappar i år. De senaste åren har vi verkligen haft mycket mindre julklappar vilket varit väldigt skönt. För vem behöver en massa grejer. Vi har redan fått vår största julklapp i år som var något så nödvändigt som en ny brandstege. De saker jag själv ger i år är saker som jag antingen själv gjort, något som inte tar plats eller sådant som mottagaren verkligen önskat sig.

 

Hur mycket julklappar ger ni era barn?

tisdag 13 december 2016 - 08:03

Jullistan 2016

Jag har gått och väntat på att det ska dyka upp en jullista och nu råkade jag se den först hos Ronja (som hade sett den hos Josefin) Varsågoda!

 

IMG 2

Lilla jag julen 1983

 

1. Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?

 

Vårt hem stod tomt, jag och barnen firade julen i Ekenäs med mina föräldrar och med min syster och hennes man. Pappan var på jobb.

 

2. Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?

Skattjakten med några små julklappar på morgonen, doften av granen och synen av den då man vaknade på morgonen. Vi hade alltid några ljusserier i granen, en med gula lampor och en med färgade lampor som hade någonalags taggiga ljus. Dom tyckte jag om. Plingandet av änglaspelet vid julmaten och julklapparna såklart. Och dom lugna juldagarna efteråt. Doften av hyacinter och apelsiner med nejlikor.

 

3. När julhandlar du? Har du handlat alla julklappar?

Jag försöker att göra allt i god tid. I år har jag redan nästan alla klappar klara redan. (Eller okej, nu fick jag lite panik för det är ju inte ens två veckor till julafton!!) Det mesta har jag beställt via nätet eller sytt själv. Gällande maten så är det vi som fixar den i år eftersom att vi firar hemma hos oss. Om jag riktigt skulle lyxa till det så beställer jag den via nätet och hämtar upp den eller får den hemkörd den 23:e.

 

4. När äter ni julmat?

Efter julfreden äter vi risgrynsgröt. Då vi firar i Ekenäs så brukar vi gå till gravgården vid 16-tiden och då vi kommit hem därifrån så börjar maten dukas fram medan vi barn fick plocka fram julklapparna under granen. Så maten blev väl vid 17.30 ungefär. I år blir det nog säkert ungefär samma tider, kanske mat lite tidigare i år.

 

IMG 7106

Jag och tomten 1986

 

5. Vad är det bästa på julbordet?

Tycker om blandningen av allt.. Men i år då jag försöker hålla mig borta från allt för mycket kolhydrater så tänker jag äta skinka, sill, rom, smetana, lök, brysselkål, rosolli och kanske vi hittar på något annat som jag kan äta.

 

6. Hur dags öppnar ni julklappar?

Då vi ätit färdigt så plockas maten undan och passligt då det börjar bli färdigt så knackar det på dörren och tomten kommer. (om han kommer, har varit lite olika de senaste åren) Men tomten brukar bara dela ut en par julklappar till var och en, och så öppnar vi resten sen då han gått.

 

7. Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?

Oj, har ju fått så mycket fina julklappar.. Men en av de bästa var nog Parisresan som vi fick av mina föräldrar förra julen.

 

8. Hur länge efter jul har du kvar din julgran?

I min barndom hängde den med länge.. Men jag är en sån som gärna börjar med julförberedelserna i god tid, och så tröttnar jag ganska fort. Ofta är den nog ute före nyår, då jag vill ha en ny fräsch start och knarrande tulpaner.

 

IMG 7108

Jag har iallafall någongång fått vara Lucia! Året var 1991, jag var 10 år och jag tror att vi sedan bytte om så att alla fick vara Lucia, tomte och tärna en gång.

 

9. Har du någon gång firat jul utomlands?
Nej.

 

10. Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?

Att det fanns en plats där hela min familj kunde fira tillsammans. (Vi är så många numera så vi ryms inte någonstans..) I år kommer vi att fira med mina föräldrar hemma hos oss och mina syskon firar med sina respektives familjer. Sen önskar jag också att alla människor kunde få uppleva magin med julen och att alla skulle kunna känna att julen är en fin högtid. Det är så många som inte tycker om julen av olika orsaker.

 

11. Tror du att vi får en vit jul i år?

Tro kan en ju alltid göra.. Tror inget men jag hoppas det såklart. Fast i huvudsak så är vi ju ändå inomhus så kanske inte så stor skillnad, men det är ju mera stämningsfullt såklart.

 

12. Hur länge är du ledig vid jul?

Jag tar ut några semesterdagar så är ledig den 22-27.12, riktigt skönt faktiskt!