måndag 30 oktober 2017 - 16:56

Vegetariskt! Tips sökes!

Jag skulle så gärna äta mycket mera vegetariskt. Men tyvärr blir det inte så ofta.. En av orsakerna till att det sällan blir vegetariskt (i alla fall då kockpappan är borta) är att mitt intresse för matlagning inte är så värst stort.. Då han är på jobb så äter jag det jag hittar i kylskåpet, för jag äter ändå sällan samma mat som barnen av olika orsaker. Så det blir nog ganska enformigt..

 

IMG 4441

Det här är ett gott vegetariskt recept!

Zuccinibiffar som kocken gjorde förra året. 

 

Därför behöver jag nu er hjälp! Ge mig ditt bästa och godaste vegetariska recept! Ge mig tips så lovar jag att testa (och kanske också blogga om det..) Väntar med spänning!

fredag 15 september 2017 - 21:28

Leipäjuustofredag

What? Vad hände? Jag bloggade inte på två dagar. Nåja, livet kom emellan. Livet ja. Jag ska berätta mera om det sen. Nu ska jag bara säga hej och trevligt veckoslut och berätta att nu ska jag äta lite ugnsuppvärmd leipäjuusto med blåbär. Det är så enkelt och supergott bara. En bit leipäjuusto i ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Häll lite grädde på innan du sätter den i ugnen. Så att ungefär halva osten är täckt. Ät med frusna bär. Egentligen ska det väl vara hjortron men vem har nu det hemma.. Så jag brukar äta med hallon eller blåbär.

 

IMG 2220

 

Mumsigt och gnissligt!

söndag 26 februari 2017 - 20:25

Gluten och sockerfria fastlagsbullar

Jag har aldrig gjort något riktigt test, men jag har märkt att jag inte klarar av att äta mjöl och gluten lika mycket mera utan att få problem med magen. Men då det nu är fastlagssöndag och alla andra ville ha fastlagsbullar, så tänkte jag att jag nu kunde ge ett glutenfritt (och sockerfritt) recept ett försök. Men som vanligt så hade jag inte alla ingredienser hemma så jag fick improvisera lite och resultatet blev riktigt lyckat! Inte är det ju samma sak som en vetebulle såklart, men det duger riktigt bra! Ursprungsreceptet hittade jag här, men skriver ut det receptet jag använde mig av här med mina ändringar. 

 

IMG 5705 

Gluten och sockerfria fastlagsbullar (4 stycken)

 

2 st ägg

1 dl grekisk youghurt

50 g mjukt smör

0,5 dl sötning (jag använder Hermesetas Stevia Sweet Chrystal)

1 krm salt

1 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

2,5 dl mandelmjöl 

3 msk fiberhusk

1 st uppvispat ägg att pensla med


Sätt ugnen på 200 grader.


Vispa samman ägg, smör, grekisk youghurt, sötning, salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna.

 

Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusket hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.


Rulla till 4 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.


Mandelmassa


1,5 dl mandelmjöl
1 msk valfri sötning
2 droppar bittermandelessens
1 msk grädde

 

Blanda ihop ingredienserna. Går bra att bara blanda med sked men man kan använda en mixer om man vill ha en slätare konsistens.

 

Skär ut locket på bullarna, gröp ur bullen och blanda innamätet med mandelmassan och lätt tillbaka i gropen. Spritsa över grädde. Lägg på locket och njut! Själv vill jag gärna ha mandelmassa i min fastlagsbulle, medan andra vill ha sylt. Eller båda.. Vad vill du ha i din fastlagsbulle?

måndag 10 oktober 2016 - 17:30

Hemlagad lingonsylt

På söndagen lagade jag lingonsylt. Jag kan inte förstå varför jag inte gjort det förr, för det var ju lätt som en plätt! Och det är just med plättar (spenatplättar) som det äts lingonsylt här i huset. Etiketterna hittade jag i en låda (från Lagerhaus antagligen) och burkarna har jag någon gång skaffat från Granit. Lingonen hade bott i frysen ett tag och de hade jag faktiskt inte plockat själv.

 

IMG 5089

 

Jag googlade helt enkelt lingonsylt och tog det första receptet jag hittade.

måndag 22 augusti 2016 - 17:31

Födelsedagstårta

Idag fyller pappan i huset år! Och i alla tider har vi ätit kinuskikaka gjord på ett gammalt recept. Hela min barndom. Och vi fortsätter med det. Den här kakan är alltså speciellt god och smakar som födelsedagarna då jag var liten. 

 

image48

 

Och så hör det till att dekorationerna ska glida ner. De var uppe på kanten först men hann ramla ner innan jag hann fota..

 

image49

 

Då det är kalas så brukar vi göra en dubbelsats, men för bara familjen räcker det med det som står i receptet. Sen ska det ju såklart vara något i mitten, vi brukar köra med bär så det blir lite syrligt mot allt det söta.

onsdag 8 juni 2016 - 07:05

Förkylningssoppa

Jag har haft flunssakänningar hela veckan, men eftersom jag precis just var förkyld så bestämde jag mig för att det inte får bryta ut denna gång. Så jag beställde den ultimata förkylningssoppan till middag. Den här soppan är en av de första maträtter som jag minns att min man lagade till mig för många år sedan då jag var förkyld. Efersom jag faktiskt känner mig bättre idag så ska jag dela med mig av ett ungefärligt recept.

 

image8

 

Skär blomkålen i buketter och koka i grönsaksbuljongen tills buketterna är nästan mjuka. Hacka också vitlöken och chilin och låt koka med blomkålen.

Tillsätt grädden och osten och låt osten smälta.

Salta och peppra enligt smak.

Blomkålen kan lämnas i buketter eller så kan soppan mixas slät.

Om soppan känns för lös kan den redas av med lite riven ost.

Garnera med klippt gräslök.

Avnjut den heta soppan och bli frisk!