måndag 30 oktober 2017 - 16:56

Vegetariskt! Tips sökes!

Jag skulle så gärna äta mycket mera vegetariskt. Men tyvärr blir det inte så ofta.. En av orsakerna till att det sällan blir vegetariskt (i alla fall då kockpappan är borta) är att mitt intresse för matlagning inte är så värst stort.. Då han är på jobb så äter jag det jag hittar i kylskåpet, för jag äter ändå sällan samma mat som barnen av olika orsaker. Så det blir nog ganska enformigt..

 

IMG 4441

Det här är ett gott vegetariskt recept!

Zuccinibiffar som kocken gjorde förra året. 

 

Därför behöver jag nu er hjälp! Ge mig ditt bästa och godaste vegetariska recept! Ge mig tips så lovar jag att testa (och kanske också blogga om det..) Väntar med spänning!

tisdag 12 september 2017 - 17:00

Does it sparks joy?

Som jag redan tidigare nämnt, så har jag i sommar startat en KonMari process här hemma och för tillfället har jag just avklarat papper och börjat med Komono.  Jag vet nu efter att ha pratat om detta med många jag känner, att Marie Kondo och hennes metod KonMari inte alls är allmänt känd förutom i vissa kretsar. Marie Kondo är alltså en japansk organiseringskonsult och författare. Vid det här laget har hon kommit ut med tre böcker som kan köpas t.ex. här. Men de går ju självklart också att låna på biblioteket. 

 

För något år sen var det många i bloggvärlden som höll på med den här metoden, men då var jag inte redo att sätta igång tyvärr. Och jag har kanske inte helt fel om jag påstår att det mest var kläder det handlade om då. Vi hade ju fått en så mycket lättare flytt om jag gjort det här då, även om vi ju gjorde oss av med massor i samband med flytten. Många får rynkor i pannan och undrar vad det är jag pratar om när jag berättar vad jag håller på med. Jag är med i en MariKondo grupp på Facebook och där var det en för ett tag sedan som sammanfattade det så himla bra. Vad hela metoden alltså går ut på. Tjejen som skrivit ihop denna sammanfattning har gjort detta med rensning och organisering till sitt jobb och har också en fb-sida som man kan kolla in här.

 

1) Spara det som du använder och gillar.

2) Skänk, sälj, släng resterande.

3) Förvara och samla saker i det rum/skåp/lådor det logiskt hör till.

Hör t ex verktyg hemma i köket? Teknikprylar i sovrum? Är din hall välkomnande? Ditt sovrum ett rogivande utrymme? Är köket funktionellt?

4) Behövs alla möbler? Finns de bara där för att förvara?

5) Sentimentala saker och ting. Räcker det med en bild på dessa?

6) Projekt. Blir det någonsin gjorda? Hur många år har det tagit plats?

7) Kläder. Passar de? Varför spara till den dag som du kommit i "rätt form"? Lev nu.

8) Är ditt hem lättstädat? Får du först plocka undan och lyfta på saker vid dammsugning/dammtorkning? Ordna tomma ytor: väggkrokar, vägghyllor.... Samla i fina förvaringsaskar, på brickor och bordsunderlägg.

9) Det du irriterar dig på - lös problemet till det! 

10) Kvällsrutiner:
✔ Plocka undan på bord och bänkar.
✔ Snygga till i köket.
✔ Förbered för morgondagen. Lägg fram kläder, väska och ev inköpslista av mat.
✔ Ladda mobil och checka av kalendern.

 

En ganska bra och enkel sammanfattning tycker jag. MariKondo metoden har också fått en del kritik såklart (så måste det ju alltid vara..) och senast för någon vecka sedan ramlade jag över en artikel (minns tyvärr inte var och exakt vad det stod) där en person som inte ens läst boken till slut gjorde slutsatser om att det inte var en metod att lita på. Att det var ohållbart för miljön att göra sig av med saker då de inte försvinner från jorden ändå, och att det är själviskt att omringa sig med saker som man tycker om. Men det har jag lärt mig efter att varit med i den där fb-gruppen ett tag, att läs boken först, och helst den engelska versionen för iallafall den svenska versionen har många brister i översättningen. Massor med klipp hittar man också på Youtube. Där kan man också (med lite reklampauser) gratis lyssna på boken. Rensa i röran har jag gjort många gånger, senast då vi flyttade. Men det som är speciellt med den här metoden är att man ska gå igenom ALLA saker inom en kategori på en gång i följande ordning:

  • kläder
  • böcker
  • papper
  • komono (alltså typ alla prylar man äger..)
  • sentimentalt

 

Alltså inte rum för rum som jag och många andra alltid gjort tidigare. Sen ska man vika och förvara saker på ett speciellt sätt. Stående så mycket det går för att ha översikt. Det som också hör till är att förvaring till allt ska tänkas på först då man gått igenom allt (eftersom det förmodligen kommer att bli över en massa förvaring i samma takt som man gör sig av med saker..) Det tycker jag har varit svårast hittills, och det är också här som jag har fuskat mest.. Men det viktiga är alltså att man går igenom sak för sak och känner efter om det "glittrar" för en. (ett yttryck som används i facebookgruppen) På engelska pratas det om "Does it sparks joy?"

 

För en som inte bryr sig om sådant här, så låter det ju nog ganska prilligt, men jag tror att jag faktiskt har hittat en metod som passar mig. Det känns som att jag inte kan koppla av helt innan jag är klar.. Men att kombinera den med en massa renovering fungerar inte såå jätte bra.. Men jag tänkte kanske att ni skulle få följa med på min resa här på bloggen om ni är intresserade. Jag har ju tagit en del bilder också på före och efter. Tyvärr inte tillräckligt många då jag stundvis blivit så ivrig..

 

Innan man börjar med den här KonMari processen så är det värt att skriva en målbild. Varför vill man göra det här? Så här ser min målbild ut just nu, och jag fyller på efter hand då jag kommer på något nytt. 

 

 

- Jag vill ha ett städat och välkomnande hem
- Jag vill få slut på röran och att alltid vissa ställen tenderar att bli röriga
- Jag vill kunna vara hemma och njuta av att sy/pyssla/läsa/umgås utan att hela tiden ha i baktanke vad jag ska städa
- Jag vill ha kontroll över hemmet och veta var saker finns
- Jag vill att alla i familjen tar ansvar över sina saker för att de vill det själva, inte för att jag tjatar
- Jag vill ha ett enhetligt hem med enhetliga färger
- Jag vill ha förråd där vi förvarar saker som kanske inte används just nu. (Julsaker/säsongsgrejer/verktyg/) Vill inte spara på saker som aldrig kommer att användas mera
- Jag vill göra ETT roligt fotoalbum med mina ungdomsår (nu har jag en hel kista full med gamla foton..) Vill också göra fotoböcker (årsvis) på de digitala foton jag har.
- Jag vill kunna skapa och känna mig kreativ och veta var jag har mina saker så jag inte behöver köpa nytt för att följande dag hitta det jag sökt efter..
- Jag vill ha ett lättstädat hem. Inte en massa grejer ivägen då det är dags att ta fram dammsugaren
- Jag vill tycka om de prylar jag har kvar och att allt har sin plats

 

IMG 2006

 

Jag har också laddat ner en app till telefonen, där det är smidigt att bocka av kategorierna en efter en. Där kan man också dela bilder och se vilka framsteg andra har gjort. Appen heter Spark Joy.

 

Så, vill nu följa med på min resa? Jag planerar att vara färdig till julen och försöker hålla mig till denna plan:

 

- Kläder färdigt 24.9

- Böcker färdigt 8.10

- Papper färdigt 22.10

- Komono färdigt 26.11

- Sentimentalt färdigt 17.12

 

Nu har jag ju egentligen börjat redan, men en del vill jag nog gå igenom igen och för att hinna blogga om detta så behöver jag lite försprång. Jag ska försöka skriva lite mera ingående om de kategorier jag håller på med och ge lite tips och råd på vägen under tiden jag håller på. Och kom ihåg att det här gäller dina egna saker. Övriga familjemedlemmar bör göra sin rensning själv eller så försöker ni göra rensningen tillsammans.

 

Lycka till!

måndag 3 april 2017 - 19:53

Bluffresan

Tror ni på allt ni läser i sociala medier? Litar ni på att alla statusuppdateringar och bilder som era vänner lägger upp är sanna. Det har jag nog gjort för det mesta hittills, och då min syster en vecka före sitt bröllop förra sommaren blev bjuden på en överraskningsresa till Prag så var det ingen som misstänkte något..

 

Det är tydligen väldigt lätt att lura sina nära och kära och helt enkelt hitta på en historia om var man är och vad som händer. Min syster och hennes kompisar och åtta andra gäng gjorde detta fast egentligen deltog dom i en tävling där priset är en resa till platsen de låtsades resa till fast de egentligen satt inlåsta i en lägenhet i 48 timmar.

 

Poängen delades ut så att likes, kommentarer och delningar gav olika poäng. Nu har dom ännu chans att skrapa in ännu mera poäng inför finalen. 

 

Hjälp dom att vinna, se avsnittet här. Hur många gånger som helst.

 IMG 8736

Läs mer om serien här.

lördag 17 december 2016 - 09:55

En Chic kväll!

Det blev en riktigt lyckad kväll igår och idag är jag lite trött men inte desto värre än att jag har tänkt städa lite och kanske ta en Ikeatur för stt inhandla lite mera ljus..

 

Vi hade bokat bord på Chic och vilket snyggt ställe det var! Jag hade aldrig varit där förr och ryggade till lite då jag kom in för det såg så dyrt ut. Men priserna var helt ok, maten jätte god och vi fick sitta i ett litet kabinett så fick prata ostört under hela vårt besök. För det finns en del att prata om då man inte ses så ofta. Servicen var också riktigt bra. En bra helhet helt enkelt. Kommer nog att gå dit igen, men man måste komma ihåg att boka bord i god tid..

 

IMG 7169

IMG 7171

IMG 7172

IMG 7175

 

Dessvärre blev det bara lite suddiga telefonbilder, men det är böttre än inga bilder alls!

torsdag 15 december 2016 - 22:15

Sy en rosettmössa!

Eftersom jag tydligen är mitt inne i någonslags bloggflow just nu, så tänkte jag passa på att bjuda på en liten turorial hur du kan sy en rosettmössa! Den här mössan ska en liten 2-åring få imorgon, och tyget har jag beställt här. Men det går såklart att använda vilket trikåtyg som helst, eller varför inte en gammal t-skjorta?

 

IMG 7162

 

Så här gör du:

 

IMG 7153

 

Först behövs det ett mönster. För att få rätt storlek på mönstret så ska du först mäta omkretsen på mottagarens huvud och ta bort ungefär 7 cm. Ta sedan det måttet delat med två (eftersom mönstret läggs på dubbelt tyg) Så för ett huvud som är 48 cm i omkrets räknar man så här.

 

48cm-7cm = 41cm/2 = 20,5cm

 

Det här mönstret är alltså 20,5 cm brett. Höjden kan man välja själv hur hög man vill ha den. Ibland gör jag mössor med mera "häng" och då är mönstret ganska högt i motsats till detta. Finns såklart färdiga mönster att kopiera ur tidningar, men det är faktiskt inte så svårt att göra själv. Rundningen får man bra till med hjälp av t.ex. en tallrik.

 

IMG 7154

 

Lägg sedan mönstret ut på tyget och klipp runt. Om jag gör en mössa utan rosett så lägger jag mönstret vid en vikt kant, men eftersom rosetten ska sys fast mellan tyglagren så klipper jag ut båda delarna en bit från kanten. Rakt runt alltså. Kom ihåg sömsmån! Sen behövs också delarna för rosetten. Klipp ut två delar som är någon cm bredare än mössan och ca 10 cm hög (eller mindre eller större beroende på hur stor rosett du  vill ha) Kipp också en del som är ca 8x8 cm.

 

IMG 7155

 

Sy ihop rosettdelarna och sväng dem.

 

IMG 7156

 

Kolla att rosetten är i rätt storlek.

 

IMG 7157

 

Vik sedan den mindre delen på mitten och sy en söm och sväng delen.

 

IMG 7158

 

Trä den mindre delen över den större delen och placera den så att du är nöjd med rosetten. (Här ser den uppmärksamme att ananasen är upp och ner..Jag svängde den sen..)

 

IMG 7159

 

Nåla fast rosetten där du vill ha den. Vik mössan dubbelt så ser du bättre att den hamnar rätt. Brukar sy den ungefär 1,5 cm från den nedre kanten.

 

IMG 7161

 

Lägg den andra delen av mössan avigt mot den första delen så att rosetten kommer emellan. Flytta nålarna så att du ser dom. Lägg till lite flera nålar. (Jag är så slarvig med att nåla, gör det sällan och sätter dom ALLTID åt fel håll..)

 

IMG 3

 

Sy runt mössan, lämna ett vändhål och vänd hela mössan. Sy fast vändhålet och sy sedan fast mitten av rosetten genom hela framsidan av mössan för hand så att den inte glider iväg. Klart!

 

Jag har sytt på owerlock, men en mössa går riktigt bra att sy på vanlig symaskin med stretchsöm eftersom det ändå inte blir några synliga sömmar.

 

Lycka till och säg till om ni är intresserade av att jag skulle göra flera tutorials i framtiden! (Och jag hoppas att det här blev någorlunda förståeligt och redigt, är ganska trött nämligen..)

tisdag 13 december 2016 - 22:07

Selmas saga

Tittar ni på den svenska julkalendern i år? Det gör vi! Hela familjen (bara alla är hemma såklart, tror inte att pappan sitter och ser på den då han är på jobb..) Och den är nog så fint gjord och barnen sitter som på nålar då det är spännande och funderar över tomtens rike, vättar, magi och vad som ska hända till näst.

 

IMG 2

 

Måste säga att de verkligen har lyckats i år! Nog har det ju funnits många fina julkalendrar genom åren men den här är nog den bästa jag sett. Det är så mysigt med tv-julkalendrar.

 

Vi har också på jobbet tittat igenom Sunes jul och idag påbörjade vi Mysteriet på Greveholm. Vi har sett två avsnitt varje dag så därför har vi hunnit med det.

 

Följer ni med någon tv-julkalender och vilken har varit din favorit genom tiderna?

 

lördag 10 december 2016 - 10:30

PMS: ett svepskäl för att få vara arg?

Igår kväll då jag egentligen skulle gå och lägga mig tidigt för att skrämma bort en påsmygande flunssa, så kollade jag igenom FB och fastnade då vid ett blogginlägg som Malin skrivit. "Har du mens eller?" Jag måste faktiskt säga att det uttrycket har jag själv sällan stött på, om ens någonsin. Men jag kan tänka mig att det är många som tänker så utan att säga ut det om någon kvinna är på dåligt humör. Jag måste också göra klart för er att jag är ingen expert och det jag vill säga är enbart baserat på mina personliga erfarenheter och sådant som jag läst på nätet och sådant som personer jag litar på har berättat till mig. Det jag vill med att skriva det här inlägget, är att visa att du är inte ensam, vi är många som lider av PMS eller den värre formen, PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom) och det är någonting som det borde pratas så mycket mera om. Jag har aldrig förr skrivit ett så här personligt inlägg, och är jätte rädd för att öppna mig om detta, men jag känner att jag måste göra det nu.

 

Så, har du inte problem med PMS eller PMDS så är du kanske lite irriterad, svullen och extra känslig några dagar före mens. Jag trodde att jag hade PMS före jag fick barn, för det var ungefär så som jag kände mig. Men det var först efter att mitt andra barn fötts, som jag förstod att jag har PMS, och vissa månader skulle jag nog själv diagnostisera mig med PMDS. Efter att ha läst kommentarerna under Malins facebooklänk till blogginlägget så verkar det vara så för många, att PMS:en har börjat efter att man fått barn och det är väl kanske ungefär i 30-35 års åldern för många.

 

Så vad har jag då för symptom och varför är begreppet "har du mens eller?" så obota korkat? För det första. Har man PMS eller PMDS så är det ju just mensen som tar bort symptomen. Så att säga "har du mens eller?" borde isåfall bytas ut mot "har du PMS eller?". Då mensen äntligen kommer så är man sig själv igen och förstår inte varför man kände sig så dålig för bara några dagar sedan. Ibland kan det bara vara fråga om några timmar. 

 

Det var då jag var ungefär 33 år och mitt humör började ändras redan vid ägglossningen som jag insåg att det inte bara var fråga om lite dåligt humör före mensen skulle komma. Jag blev jätte känslig, irriterad och alldeles för arg, speciellt på mina barn. Jag kunde skrika rakt ut vad jag tyckte och hur jag kände och var alltid väldigt ångerfull efteråt. Jag kunde ligga långa stunder i sängen eller på badrumsgolvet och bara inte förmå mig att göra någonting. Det har t.o.m hänt att jag kastat saker så att de gått sönder och ibland har det också flugit grejer ut genom fönstret. Jag kunde helt enkelt inte kontrollera mina känslor och efteråt kändes det alltid hemskt. Eftersom min man jobbar borta varannan vecka, så har han tack och lov undgått det värsta, men jag tror också att just kombinationen av att vara ensam varannan vecka och vara trött och ensam om allt, har gjort att PMS:en varit värre vissa månader. Men sen då mensen kom var symptomen som bortblåsta och jag hann liksom förtränga det här och glömma bort det tills det var dags nästa gång. Och det här hände tack och lov inte varje månad, men oftast varannan. 

 

Då de här problemen började kom de så plötsligt och kändes så främmande för mig. Jag har ju alltid varit den där snälla, försynta flickan som varit lite i bakgrunden och alltid varit medgörlig och inte velat ställa till med problem. Varför var jag nu plötsligt så här arg och elak och känslig?

 

De här problemen har aldrig påverkat mitt jobb och mina sociala kontakter, för jag har lärt mig att rycka upp mig och hålla ut de timmarna jag varit på jobb och träffat människor. Skämts kanske, för inte kan man ju berätta till folk att man beter sig på det sättet då ingen ser.. Så varför har jag inte sökt hjälp? För så är det. Jag har för det första en stor skräck att tala om saker som berör mig själv, har alltid haft. Det finns bara någon spärr på som jag inte kommit på ett sätt att öppna. Och enligt vad jag hört av vänner och bekanta så vet jag ju vad den vanliga lösningen brukar vara. Antidepressiva mediciner. Och jag vill inte ta sådana helt enkelt om det finns andra sätt. För jag är ju inte deprimerad. Är man deprimerad är man det hela tiden och inte två veckor av månaden eller en vecka eller varannan dag.

 

Så varför får vissa PMS och inte andra?

 

"PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär man kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, raseri, oro, ångest, dålig självkänsla och depression. Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga cirkulatoriska nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA samt lågt magnesium. Andra studier har även visat att serotonin är inblandat då kvinnor med PMS har visat lägre nivåer av serotonin under PMS-fasen jämfört med andra tidpunkter i sin cykel."

källa

 

Då jag började snurra lite runt på nätet för att hitta lite mera artiklar om PMS så snubblade jag över den här artikeln och det här inslaget. Därifrån tog jag också inspiration till rubriken till det här inlägget. I artikeln får man se ett klipp med en forskare som inte funnit samband med PMS och menscykeln. Galenskap. Tror hon verkligen att kvinnor med PMS och PMDS njuter av att få vara arga och känsliga halva månaden? Det är ganska många år av ens liv det..

 

Men det finns också forskare som försöker hitta på en lösning till kvinnor som lider av PMS och PMDS. "Torbjörn Bäckström upptäckte på 1980-talet att PMDS har att göra med de processer som startar i kroppen vid ägglossningen som inträffar ungefär två veckor före mens. När ägget släpper från äggstockarna frigörs ett hormon som kallas gulkroppshormon. När det bryts ner bildas ett annat hormon, allopregnanolon. Varje nervcell i hjärnan har receptorer som allopregnanolon kan koppla in sig på. Det påverkar då ett system i hjärnan som heter GABA som har den märkliga effekten att den lugnar ner hjärnans aktivitet. Den här handbromsen är viktig för oss, och det finns många andra ämnen som har liknande effekter på GABA som allopregnanolon. Men för de kvinnor som lider av PMDS har de kunnat visa att hjärnan blir mer aktiv, och som i sin tur leder till att kvinnorna blir deprimerade eller aggressiva. När mensen kommer försvinner symtomen."

 

källa

 

Idag har jag lyckats hitta några metoder som har hjälpt mig ganska mycket. Klart att jag har PMS fortfarande, men jag har ändå bukt med känslorna och känner mig lugnare och mera harmonisk idag. För ungefär ett och ett halvt år sedan nämde jag för en kompis om hur jag upplevde saken och eftersom hon hade erfarenhet av samma sak så tipsade hon mig om att testa progesteronkräm. Det är alltså fråga om en hudkräm som innehåller bioidentiskt progesteron och kan användas av alla kvinnor från mensdebuten till menopausen vid besvär av t.ex. PMS, klimakteriebesvär och alla möjliga andra kvinnliga problem. Man använder krämen lite olika beroende på vad man har för problem. Jag tänker inte gå in på det mera här men du kan läsa mera här.

 

Ett annat knep som jag kämpat med i flera år redan är att lämna bort socker och kolhydrater. Det har länge varit "trendigt" med lchf, men i mitt fall (i alla fall inte nu mera) handlar det inte om att gå ner i vikt. Men jag har däremot märkt en stor skillnad på mitt humör om jag äter socker och kolhydrater eller om jag inte gör det. Jag tänker inte gå in desto mera på det och orkar inte hänvisa till någon forskning, men jag vet hur jag själv har mått och hur jag mår nu. Många äter extra mycket socker och ohälsosamt just före mens, men jag har märkt att det får mig att må mycket sämre. För snart två månader sen hade jag en massa konstiga symptom som jag antar att berodde på candida. (Måste skriva ett eget inlägg om detta märker jag..) Jag beslöt mig för att nu får det vara nog. Jag har sen dess lämnat bort socker och mjöl helt, i början även frukt och mjölkprodukter. Förutom att jag annars mår mycket bättre så har jag också blivit av med mitt sötsug helt och hållet, och jag tror att det är en av de stora orsakerna till att jag inte lider lika mycket av min PMS mera.

 

Som ni märker så har jag en del att berätta om det här.. Och som jag skrev i början så är jag ingen expert, men jag vet hur det känns att inte kunna kontrollera sina känslor och att ha ångest och ånger för att man igen har varit den dummaste mamman i världen och det vill jag inte  vara.

 

Jag har lärt mig att känna igen mina problem nu och har med hjälp av krämen och omändrad kost lärt mig att genomleva dom. Jag har fått höra att jag ska börja med hormoner (p-piller, spiral eller annat) men jag har redan för länge sedan bestämt mig att jag inte mera vill tillföra något onaturligt i min kropp. Inga hormonella preventivmedel här alltså med andra ord..

 

Jag hoppas att detta megalånga inlägg kan hälpa någon, om inte annat så att känna igen sig. Malin skrev i sitt blogginlägg att hon varit rädd för att publicera sina tankar om ämnet, och jag kan inte annat än instämma. Jag hart tänkt skriva om det här hur länge som helst, men just nu känns det som att det var bra att jag väntade då det känns som att jag har lite mera kött på benen (även en om min omändrade kost faktiskt fått mig att gå ner flera kilon..). Jag vill inte att människor i min närhet ska se på mig på ett annat sätt, men jag vill att de ska förstå och kanske inse att jag eller de inte är galna ifall de själv lider av dessa problem. Jag vill inte heller att någon ska tro att jag tror att jag nu är någonslags hormonterapeut bara för att jag berättar om dessa problem och länkar till vissa sidor och tipsar om litteratur och preparat. Men jag vet vad som hälpt mig och jag vill tro att det också kan hjälpa någon annan. 

 

Jag vill ännu tipsa om en bra bok om ämnet som jag tycker att alla människor borde läsa. Både kvinnor som lider av hormonella problem, de som inte gör det och även deras vänner och män. Kaos i kvinnohjärnan heter den och är skriven av Mia Lundin. 

 

Vi kvinnor måste sluta lida i tysthet

 

 

onsdag 30 november 2016 - 07:00

TAIKO - konstbutiken på nätet

Har ni hört om TAIKO? Anna-Lena bloggade visst om detta i somras, men nu är tiden  inne för TAIKO att öppna sina "dörrar". 

 

I dagens digitaliserade samhälle har konstförsäljningen inte hängt med på samma sätt som på de flesta andra plan. För tillfället finns det ingen nätbaserad tjänst i Finland där konstnärer och konsumenter möts. Detta gör att det är svårt för konsumenten att hitta konst ifall hen inte vanligtvis rör sig på gallerier och andra konstevenemang. Och även för konstnären är det svårt att få sina verk sålda.

 

Men nu kommer det att bli ändring på detta! Sammanlagt är det 10 personer som jobbar med TAIKO och kommunikationsproffsen Pia och Patrik Edman är huvudpersonerna bakom nätbutiken. De tyckte att det här var en tjänst som borde utvecklas och efter att de hade träffat en konstnär i april 2016 och diskuterat detta problem så föddes TAIKO. De hade även själv upplevt att det var svårt att få tag på konst under den tid som de bodde i Danmark.

 

IMG 6662

 

Idag, den 30.11.2016 kl.18.30 öppnas TAIKO och via nätsidan kommer konsumenten att hitta konst av över 260 godkända finländska konstnärer. Det finns både målningar, fotokonst, skulpturer och grafik och konsumenten kan söka efter verken med hjälp av att välja bl.a. teknik, stil och storlek. Några konstnärer som är med är Anna Aho, Totte Mannes och Roy Aurinko, fotografer Juha Metso och Paula Nordfors, skulptörer Matti Metsämaa och Jasmin Anoschkin och grafiker Pekka Hokkanen och Hanna Holma. För konstnärerna är tjänsten gratis, men en provison på 30% betalas till TAIKO.

 

Som konsument har du möjlighet att ladda upp en bild på ett rum där du vill ha ett konstverk, för att se om det passar in och konstverken har 14 dagars returrätt. Konstverken levereras per post och du har möjlighet att dela upp betalningen i flera rater. Även presentkort kommer att kunna köpas från TAIKO. Bra va?

 

Eftersom jag känner Pia och Patrik så är jag extra ivrig över det här och håller tummarna för att det ska gå bra. Och även om jag inte trott att jag varit intresserad av konst tidigare, så är jag nog lite sugen på att någon gång byta ut mina IKEA planscher mot riktig konst..

 

taiko logo

 

 

måndag 21 november 2016 - 07:12

Enjo

Ibland så tycker jag att jag inte gör så mycket annat än att städa.. Städar upp i köket, städar badrummet, tvättar, viker tvätt, plockar upp kläder och saker från golvet, dammsuger..

 

Alltid står det kassar i vägen som väntar på att åka iväg någonstans. Till roskis, tygspill som jag lämnar in i någon affär som tar emot sånt, saker som ska till loppis, saker jag ska ha till jobbet, mulleryggsäckar och gympakassar.

 

Det känns som att jag går igenom lådor och skåp mest hela tiden, ändå är det aldrig ordentligt städat.  

 

0B6E79EC B027 400B AB47 7BBF85C2BB78

 

Förra veckan hade jag en Enjo demo hemma hos oss. Enjo kommer inte att sortera och föra bort mitt skrot, men jag kommer iallafall att tycka att det är lite roligare (och framför allt miljövänligare och hälsosammare) att städa efter att jag fått mina trasor. 

 

Är du bekant med Enjo?

http://www.enjo.com/html/se

(Fixar en ordentlig länk då jag är vid en dator)

lördag 10 september 2016 - 09:15

Estrids bokklubb

Har ni bekantat er med Estrids bokklubb redan? Om inte så hoppas jag att ni gör det, iallafall om ni har barn, jobbar med barn eller annars bara är intresserade av barnlitteratur. Jag har samarbetat mycket med Sanna Sofia Vuori som är hjärnan bakom projektet och har under flera år sytt dräkter till teatergruppen Sagateater där hon också är med.

 

Estrids Bokklubb är en videoserie, som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens perspektiv. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och diskuterar dem med sina vänner. Estrid intervjuar också författare och illustratörer I programmen.

 

Estrids bokklubb är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Studio Hbl. Som samarbetspartners fungerar Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek. Svenska Kulturfonden har understött projektet.

  

image6 

Bild: Ida-Lina Nyholm

 

Jag ställde några frågor till Sanna om Estrids bokklubb

 

 

Hur gick det till då du kom på idén till Estrids bokklubb?

 

Jag tror jag satt och tittade på nåt bra svenskt bokprogram för vuxna på tv och tänkte att något liknande för barn kunde vara fint. Så kollade jag upp och inget sådant fanns, i alla fall inte i Finland på svenska. Estrid som jag känner från teatersammanhang tackade ja till jobbet som programvärd då jag frågade henne och Ida-Lina Nyholm tackade ja till jobbet som skulle vara scripta från början men har vuxit till sig. Vi räknade att Ida-Lina och jag har närmare tio titlar var i programmet.. Sen kom Hbl med så nu producerar vi tillsammans med dem och deras duktiga filmare/klippare.

 

Om du varit i Estrids roll som 11-åring, vad skulle du då ha frågat av författarna och illustratörerna?


Jag skulle säkert ha frågat om de har husdjur och syskon och vad de heter och hur gamla de är. Jag var intresserad av sådant när jag var i Estrids ålder. Men jag hade nog aldrig vågat intervjua folk! Nu är jag i den lyckliga situation att jag får bolla frågor tillsammans med Estrid och Ida-Lina före varje inspelning.

 

Vad läste du själv som liten?


Det mesta. Jag älskade böcker! Då jag var en bebis åt jag ibland dagstidningens första sida. Tove Jansson har nog alltid varit en stor favorit.

 

Vad hoppas du att tittarna får ut av programmen?


Tips på fina inhemska och svenska böcker, författare och illustratörer. Vi har en blogg där det kommer upp skrivtips från Estrids gäster så den hoppas jag tittarna hittar till och deltar med sina egna berättelser. Inspiration för eget skapande också alltså!

 

Vilka författare och illustratörer är gäster hos Estrid?


Nu första säsongen är det (i den ordning de sänds) Linda Bondestam, Henrika Andersson, Annika Sandelin, Stina Wirsén (swe), Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Ulf Stark och Lena Frölander-Ulf

 

Kommer det att komma flera avsnitt?


Det hoppas jag, för det är jätteroligt och det kryllar ju av fina författare och illustratörer som vi vill ha med ännu. Men inget spikat än.

 

Vad har varit det roligaste med att jobba med det här projektet?


Att få jobba med så fina proffsiga och hängivna människor helt enkelt. Estrid är lika kiva backstage också kan jag avslöja!

 

Titta på det första avsnittet här!

http://fantaskopfilms.wixsite.com/fantaskopfilms

(fixar bättre länk då jag är vid en dator)