sevendaysxbernys

Muséet du kanske har missat?

Skrivet av Johan Hagström 12.06.2019

JH5 7585

Alltid i mellanåt hittar Nikonisten sevärda saker. I mellanåt på flit å i mellanåt genom att köra vilse. Denna gång var det kuuklemaps som noterade det ypperliga MC muséet i Lahtis, Suomen Moottoripyörämuseo. Den leds av mångsysslaren Riku Routo, som har sålt sin själ åt motorcyklar redan som 4 åring!

Läs hela inlägget

Krakow - en Pärla

Skrivet av Johan Hagström 24.05.2019

MJ22835

Alltid i mellanåt njuter Nikonisten urbant, Bara drösar på sta'n o kollar vad som kommer emot. Stannar upp där det finns korv, typ krakov, eller annat gott att äta. Sitta på en bänk och bara kolla då människorna traskar förbi. En del tar det lugnt och andra tyckes vara stressade av antingen tidtabeller eller jobbsaker. Nikonistens största problem var att besluta om det skall bli en glassportion till efterrätt.

Läs hela inlägget

Dödslägerresan - och ett par tips

Skrivet av Johan Hagström 03.05.2019

MJ22809

Alltid i mellanåt gör Nikonisten resor till ställen, som länge funnits på reselistan. Nu blev det aktuellt med vackra Krakow , men också de hemska lägrena. Börjar med lägrena och återkommer sen till annat sevärt.

Läs hela inlägget

På gång i Riga - gamla stan

Skrivet av Johan Hagström 28.12.2018

Kategorier:
JH2 0696

Efter dagen i sovjetska tecken blev det en privatguidad vandring med Lïga, samma kunniga guide.

Läs hela inlägget

Sovjet på spåren i Riga

Skrivet av Johan Hagström 27.12.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
JH2 0657

Alltid i mellanåt får Nikonisten tokiga idéer. Bland annat att tillbringa julen i Riga med en sovjethistorisk guidad tour. Men det verkade vara intressant.

Läs hela inlägget

Vandring i de judiska kvarteren

Skrivet av Johan Hagström 14.04.2017

JH1 0991

Alltid i mellanåt hittar Nikonisten sej i överraskande omgivning. Denna gång en tretimmars traskning i de judiska kvarteren i Prag. Alldeles häftigt mycket kunskap delades ut. Bland annat att det verkligen inte var Hitler som uppfann den gula Davidsstjärnan som judarna bar som tecken. I en del länder var stjärnan dessutom blåvit, som Israels flagga. Inte visste Nikonisten heller att kippan, kalotten, bärs för att det skall finnas något mellan människan och Gud. Tyckte mej ända varit ganska vaken på kyrkohistorietimmarna ... 

Läs hela inlägget

Kryssning på Moldau

Skrivet av Johan Hagström 13.04.2017

JH1 0953

Alltid i mellanåt funderar Nikonisten på att boka en kryssning. Men har för kort stubin och var på kaffe på Norrbaggen  då tålamodsportionerna delades ut. Men en lillan kryssning - jepp en sådan blev det. En på Vltava.

Läs hela inlägget

Staden och höjden

Skrivet av Johan Hagström 12.04.2017

Kategorier:
JH1 0905

Alltid i mellanåt kännas det bra att bara traska på utan dess mera tidtabeller att hålla. Blev lite sovmorgon och sen till Petrinhöjden. En taxikusk sa att det inte är så stor sak att gå upp, men Nikonisten tog trots allt linbanan. Kostade 24 kronor.

Läs hela inlägget

Terezin - fortet och ghettot

Skrivet av Johan Hagström 10.04.2017

JH1 0784 3

Alltid i mellanåt drar sej Nikonisten till historiska platser. I samband med besöket i Böhmen (Prag) blev det en heldagstripp till Terezin, fortet och ghettostaden. Trots att Terezin inte var ett förintelseläger i och för sej, har det nog varit kusligt och fasligt där. Själva staden har en ganska intressant historia. Där bodde ca 3000 invånare när tyskarna gav dem 5 månader tid på sej att flytta ut och i stället sändes dit nästan 60.000 judar, hela staden blev ett ghetto.

Läs hela inlägget

Pragdag till - slottet

Skrivet av Johan Hagström 09.04.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
JH1 0647

Alltid i mellanåt känner sej Nikonisten extra liten. Men ändå nöjd och glad. Om då Kerimäkis och Lappfjärds kyrkorna är stora till växten är nog Vitus katedral ändå lite i annan klass.

Läs hela inlägget