sevendaysxbernys

Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 18.11.2023 | 1 kommentar(er)

ur ugnen

I kväll skulle det bi grekisk frestelse,
en favorit som jag åt första gången i en skidstuga i Isosyöte.
Ett kort och ganska flummigt recept (beror på din smak)
gjort för två pers. men skall gå att frysa ner i kommande matlådor.

Läs hela inlägget

Fredagsmys

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2023

stekning5

En rätt vi gör kanska ofta är quesadillas.
En varm god fredagsmacka som för oss till Mexico.
Brukar köpa dem färdiga också från Köttdisken om fredagen blir sen.
Men i kväll fixade vi dem själva,
stekning5En ”plätt” besår av två tortillabröd. Först fyller man dem med blad selleri
som inte fanns utan det blev ruccola.
Den hackade ruccolan blandar man med riven cheddar ost
och lite, lite chili.
I kväll satte vi till lite av Snällmans färdigt skivade broilerbitar
och ett litet svagt lager curry.

Läs hela inlägget

Fisklördag

Skrivet av Ulf Lassander 21.10.2023

Kategorier:
ravaror2

Matinspirationen var på NOLL. En tur via Fiskdisken i Vasa fick det att kicka till.
Väl hemma med två fina kotletter av marulk. Nu skulle det bli någonting.
ravaror2Gumman brukar alltid vilja ha sommargurka (ättiksgurka) med fisk.
Det är den som ligger i skålen,

Läs hela inlägget

Fredagsmys 2.0

Skrivet av Ulf Lassander 20.10.2023

Kategorier:
Taggar:
pasta med fisk

Äntligen fredag, då blev det ett eget hopkok igen. Blev äkta pasta från Italien.
Nu köpte jag den på Fiskdisken i Vasa med tidigare så köpte
jag den direkt från Italien. Kolla här.
Kvällen började dock med sniglar.
sniglarAllt enligt egna önskemål eftersom gumman for ut på någonting eget.
Blev det en skaldjurspasta med allt möjligt gott
räkor, musslor och bläckfisk.

Läs hela inlägget

Italien a la Malax

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2023

basilikaskord

 Så var det då dags för att skörda årets basilika och säkra pestolagret inför vintern.
basilika10Som basilikan har vuxit i sommar. Nu skall den skördas.
basilikaskord2Blev en rejäl skål också i år. Tog bort de blad som någon annan ”tuggat på”.
basilikamixDags för mixern. Jag brukar bara blanda basilika, olja, peppar, vitlök, salt och citronsaft. 
Då håller den sig i kylrummet hela vintern.
pestomix3Härlig färg och underbara dofter.
pestorburkarBlev sju burkar i år.
pestoburk2I kväll skall den testas på grillad kyckling och lammribs med
råstekt nypotatis och årets kantareller.
Men innan dess så blev det en bruschetta som mellanmål.
bruschetta

Läs hela inlägget

Härliga dagar vid Vindelälven

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2023

forsen patrik

Så var det dags i år igen att bemästra Trollforsarna i Vindelälven.
På måndag morgonen klockan 00.56 nådde vi med full busslast ungdomar, campen i Ekorrsele.
Följebilen på plats och nu skulle det packas upp
och ställas i ordning för morgonmål efter några timmars sömn. 
lagerankomst rkbilenvikingahuset gruppbildHär är hela gruppen (förutom fotografen jag) framför Vikingahuset.
Dagarna var fulla av aktiviteter.
teambuildingTeambuilding för att svetsa ihop gruppen, det jobbet började nog redan ombord på färjan, 
där vi hade bokat hela konferensutrymmet.
kanot baringDags för älven och forskajak. Här bärs kajakerna ner till till älven
och dags för kajakskolning.
kanot ovningKänns lite pirrigt att ensam sitta i kajaken som skall ut i Vindelälven.
Men efter info och ”känna på” var det dags.
kanot strandSe hur klart vattnet är i Vindelälven och gick också bra att dricka.
sexualkunskap2Bland övriga program fanns sexualhälsa. Här fick deltagarna bekanta sig med
hanteringen av kondomer och andra skydd.
Inom Röda Korsets program finns ”Kondom körkortet” som visar
att man fått kunskap om könsjukdomar och skydd.

Läs hela inlägget

Snabblunch a la Italy

Skrivet av Ulf Lassander 20.04.2023

Kategorier:
rakpasta

Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
rakpasta
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
raktillbehor
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor. 

Läs hela inlägget

Medelhavet knackar på

Skrivet av Ulf Lassander 04.04.2023

strommingratt2

Det är inte många veckor sedan jag var i Fuengirola i Spanien.
Men redan nu då påsksolen bränner på så längtar jag tillbaka.
Därför blev det i dag ett fiskspett med strömming.
En härlig doft av rök, fisk, vitlök, olivolja och citron.
strommingspettGår nästan bättre att göra med filéer än hel strömming.
Salta och peppra.
Gumman hade gjort en grekisk inspirerad sallad så den passade också åt mig.
strommingratt2Gott!

Läs hela inlägget

Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

stromming

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Läs hela inlägget

Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022 | 1 kommentar(er)

Uffe Kapilio

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.

Läs hela inlägget