Grekisk frestelse

I kväll skulle det bi grekisk frestelse,
en favorit som jag åt första gången i en skidstuga i Isosyöte.
Ett kort och ganska flummigt recept (beror på din smak)
gjort för två pers. men skall gå att frysa ner i kommande matlådor.
Fredagsmys

En rätt vi gör kanska ofta är quesadillas.
En varm god fredagsmacka som för oss till Mexico.
Brukar köpa dem färdiga också från Köttdisken om fredagen blir sen.
Men i kväll fixade vi dem själva,En ”plätt” besår av två tortillabröd. Först fyller man dem med blad selleri
som inte fanns utan det blev ruccola.
Den hackade ruccolan blandar man med riven cheddar ost
och lite, lite chili.
I kväll satte vi till lite av Snällmans färdigt skivade broilerbitar
och ett litet svagt lager curry.
Fisklördag

Matinspirationen var på NOLL. En tur via Fiskdisken i Vasa fick det att kicka till.
Väl hemma med två fina kotletter av marulk. Nu skulle det bli någonting.Gumman brukar alltid vilja ha sommargurka (ättiksgurka) med fisk.
Det är den som ligger i skålen,
Fredagsmys 2.0

Äntligen fredag, då blev det ett eget hopkok igen. Blev äkta pasta från Italien.
Nu köpte jag den på Fiskdisken i Vasa med tidigare så köpte
jag den direkt från Italien. Kolla här.
Kvällen började dock med sniglar.Allt enligt egna önskemål eftersom gumman for ut på någonting eget.
Blev det en skaldjurspasta med allt möjligt gott
räkor, musslor och bläckfisk.
Italien a la Malax

Så var det då dags för att skörda årets basilika och säkra pestolagret inför vintern.Som basilikan har vuxit i sommar. Nu skall den skördas.
Blev en rejäl skål också i år. Tog bort de blad som någon annan ”tuggat på”.
Dags för mixern. Jag brukar bara blanda basilika, olja, peppar, vitlök, salt och citronsaft.
Då håller den sig i kylrummet hela vintern.Härlig färg och underbara dofter.
Blev sju burkar i år.
I kväll skall den testas på grillad kyckling och lammribs med
råstekt nypotatis och årets kantareller.
Men innan dess så blev det en bruschetta som mellanmål.
Härliga dagar vid Vindelälven

Så var det dags i år igen att bemästra Trollforsarna i Vindelälven.
På måndag morgonen klockan 00.56 nådde vi med full busslast ungdomar, campen i Ekorrsele.
Följebilen på plats och nu skulle det packas upp
och ställas i ordning för morgonmål efter några timmars sömn. Här är hela gruppen (förutom fotografen jag) framför Vikingahuset.
Dagarna var fulla av aktiviteter.Teambuilding för att svetsa ihop gruppen, det jobbet började nog redan ombord på färjan,
där vi hade bokat hela konferensutrymmet.Dags för älven och forskajak. Här bärs kajakerna ner till till älven
och dags för kajakskolning.Känns lite pirrigt att ensam sitta i kajaken som skall ut i Vindelälven.
Men efter info och ”känna på” var det dags.Se hur klart vattnet är i Vindelälven och gick också bra att dricka.
Bland övriga program fanns sexualhälsa. Här fick deltagarna bekanta sig med
hanteringen av kondomer och andra skydd.
Inom Röda Korsets program finns ”Kondom körkortet” som visar
att man fått kunskap om könsjukdomar och skydd.
Snabblunch a la Italy

Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor.
Medelhavet knackar på

Det är inte många veckor sedan jag var i Fuengirola i Spanien.
Men redan nu då påsksolen bränner på så längtar jag tillbaka.
Därför blev det i dag ett fiskspett med strömming.
En härlig doft av rök, fisk, vitlök, olivolja och citron.Går nästan bättre att göra med filéer än hel strömming.
Salta och peppra.
Gumman hade gjort en grekisk inspirerad sallad så den passade också åt mig.Gott!
Inte Medelhavet men nästan

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.De små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.
Grekland och god mat

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.Sallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.Lammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.Skaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.Vinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.Gumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.Jag mådde också bra.
Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.
Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.