sevendaysxbernys

Gåshällan sista dagen

Skrivet av Ulf Lassander 21.07.2021

alla pa sjobev

Efter en stormig natt med nordan vindar, blev det en skön dag med en hel del aktiviteter runt ön.
fragesportFrågesport i naturen.

Läs hela inlägget

Gåshällan och vattensport

Skrivet av Ulf Lassander 20.07.2021

pa vag ut

I dag blev det en hel del kring havet.
Vi började med att bära kajaker och pumpa Sup-brädor med Polkuped från Molpe.
pumpning
pa vag utVår "husskeppare" Backa kollar första gruppen som är på väg ut med kajakerna.
vagkanoterkanoterEfter några paddeltag i den trygga viken var det dags att testa vågorna
och kanske få rida på en vågkam. Bra gick det och nöjda var de som testade.

Läs hela inlägget

RödaKorset & Gåshällan

Skrivet av Ulf Lassander 18.07.2021

ryggsack

Så har det äntligen blivit dags för Röda Korsets ungdomsläger.
Ungdomslägrets 10 års jubileum fick ta en paus på grund av pandemin.
Men nu står vi förberedda till max. I morgon klockan 10 startar bussen från Vasa
och vänder söderut mot Nämpnäs som är vår avgångshamn. En del deltagare kommer direkt till hamnen.
25 personer är bokade för tre nätter på den gamla lotsstationen.
Nu får vi fundera både på pandemi och algblomning.
Årets läger innehåller en hel del gästprogram: Molpe Sjöräddare, Korsnäs frivilliga brandkår,
Polkupeed med kajaker och SUP-bräden, RIB-båt från WestCoastRibCharter,
efterspanings övning, första hjälpen med mera.
gashallan 7D kartaSjälv laddar jag upp med det gamla vanliga och dator, telefon och kamera.
Tanken är att uppdatera bloggen varje dag, men det beror helt på
nätförbindelser och ström. Ön är strömlös men finns
en powerpack nerpackad så det borde lösa sig.
Nätförbindelsen är en helt annan sak. Vi får se i morgon.
ryggsack 

Läs hela inlägget

Medelhavsmat med ägg

Skrivet av Ulf Lassander 08.07.2021

frittata

Om man googlar på Frittata så hamnar man i Italien.
Tanken vara att det skulle bli en spansk rätt – en bondomelett.
Men vi håller oss kring Medelhavet i alla fall, även i temperaturen utomhus.
I dag var det gumman som stod på köket så jag vinglade i vägen
och försökte rensa upp.

Läs hela inlägget

Italiensk inspirerad kyckling i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 12.06.2021

kycklingiform

Regnet det bara öser ner, och det är bra för växtligheten.
Dagens middag blev lite av en längtan till söderns sol (gårdagens sol).
Kyckling i ugn. Fanns en hel del fryst kyckling i frysen och märkte sedan att
jag också tagit upp en del kalkon. Fågel som fågel.
kycklingiform2På väg in i ugnen.
Köttet stektes snabbt med vitlök för att få en yta.
I den smorda formen finns också strimlad morot, paprika, chili, purjolök, plommon tomater,
basilika, lite curry, salt, peppar och soltorkade tomater.

Läs hela inlägget

Röding och couscoussallad

Skrivet av Ulf Lassander 07.06.2021

Kategorier:
fisk

Söndagens middag blev en röding i foliepaket med lök, citron, pepparrot och vin.
Men nu fick det räcka med potatis. Det varma vädret lockade fram en couscoussallad
med tomat, cornichons, blommor av ramslök och gurka.
Gräddfilsåsen var samma som vi åt till lördagens lamm och kyckling.
Det här var också gott!
fisk 

Läs hela inlägget

Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

salsaverde bild2

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.

Läs hela inlägget

Hemgjord limoncello

Skrivet av Ulf Lassander 26.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
kitchen3

Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.
kitchen3Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?

Läs hela inlägget

En bubblig italienare

Skrivet av Ulf Lassander 20.05.2021

flaskor4

Efter regn kommer sol, så sant. I dag skiner solen över Malax
och samtidigt rullar en bil in på gården.
Det är en Prosecco från Italien som levereras, hörde att den skickades i måndags och redan här.
karta6Se vilka vackra vyer.
San PietrovindalarMolinetto
Sanfeletto Winery ligger i den gamla byn San Pietro di Feletto.
Det är på dessa sluttningar "Glera" vinstockar har odlats i århundraden och nu blir Prosecco Superiore
som förtjänar den högsta certifieringen för ett italienskt vin,
"Denomination of Controlled and Guaranteed Origin" (DOCG).


Emilio

Läs hela inlägget

Grillat och spanskt vin

Skrivet av Ulf Lassander 17.05.2021

grilladlaxspett

Veckoslutet gick helt i trädgårdens tecken.
Men trädgårdsjobb resulterar också i kurr i magen.
Lördagen bjöd på ett grillat laxspett med sallad. Helt enkelt och lätt.
Det rödbruna nyansen på laxen är Aronia pulver, hälsosamt och gott.
Den sötsura såsen är ett måste. 
grilladlaxspett
Söndagens middag blev grillad kyckling och klyftpotatis.
Samma sallad och nu med en vitlökssås på gräddfil och citron,
en allround sås som passar bra också till fisk.
Sedan blev det någonting gott i glaset.
grilladkyckling4
Om vi befinner oss i norra Spanien och Atlantkusten i området söder om
Bilbao och Plampona är vi i vinets hemtrakter.
Samhället heter Olite.
Olite
piedemontebodegaBodegas Piedemonte grundades 1992 i området Navarra. Om man säger att Navarra området
är beläget norr om La Rioja så får man en bättre smakbild.

Det var regionens vinodlare som gick samman
och grundade företaget för att kunna ta fram moderna kvalitetsvin.
I dag har Piedemonte totalt över 300 hektar vingårdar.
Under de 20 år som gått har vinerna prisats för sitt fina pris/kvalitét förhållande. 
piedemonte vin
Piedemonte Reserva är ett vin som passar till gris, kyckling, lamm och korv
(kötträtter med andra ord) men även med starka ostar.
Valt till Vuoden viini 2020.
Druvorna är: Temparnillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Alkoholhalten 14%.
Energi: 80 kcal/100 ml och priset 9.89 euro.
Ett vackert rubinrött vin med smak av russin.
Det här är nog ett vin som hamnar i min källare. 

Läs hela inlägget