header14

22 JULY - UTØYA

Skrivet av Ronja Strömvall 30.10.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

 

Igår kväll såg jag och Simon filmen "22 July" som kommit ut på Netflix.

Den handlar om tragedin i Oslo men framförallt på Utøya år 2011. Jag blev chockad när jag insåg att det är sju år sedan! Sju år?! Det känns som att det hände alldeles nyligen. Sent kommer man glömma såna fruktansvärda händelser.

Trots att "22 July" är en spelfilm så känns den väldigt äkta då vi vet att den är baserad på verklighet. Viljar, som är en av filmens huvudpersoner finns också på riktigt och var en av ungdomarna som befann sig på läger på Utøya när allting inträffade. Flera av personerna de följer i filmen baseras på verkliga ungdomar, anhöriga och andra inblandade som var med om masskjutningen.

Skådespelarna är norska, men de pratar engelska i filmen för att få den internationell.

Filmen var otroligt gripande och fick tankeverksamheten att gå på högvarv. Det finns såna fruktansvärda sätt att se på världen (Breivik). Det är sjukt hur en enda människa kunde göra och genomföra det han gjorde. Det är helt sjukt! Hur han kan vara så övertygad om att han har "rätt" och att han gör alla andra en "tjänst". Att man en dag kommer tacka honom för vad han gjorde. Den dagen kommer aldrig komma om jag får bestämma.

 

 

Kommentarer

 • Julia Holmqvist 31/10/2018 6:45am (4 år sen)

  Åh jag vill se den också! Den verkar såå bra enligt trailern och verkligen välgjord.

  • Ronja Strömvall 31/10/2018 8:29am (4 år sen)

   Ja! Du måste se den, den är verkligen välgjord!

 • Sofie 01/11/2018 11:24am (4 år sen)

  Tjaaaa, jag har inte sett denna film än så kan ju vara att jag har helt fel, men en sak började jag tänka på, VARFÖR känner Netflix att de behövde göra en sån här film? Var det verkligen att upplysa om händelsen eller handlar det om pengar? Det finns redan en dokumentär om vad som hände ute på den norska ön men ändå får en "fiction" film mer uppmärksamhet? I dont know, är så tudelad gällande det, liksom skulle förstå bättre om typ Netflix delade med sig av inkomsterna till de som denna story verkligen handlar om, alltså offren och deras familj. Aaah men måste nog ta och läsa på lite mer gällande det, men blev bara sugen att dela med mig av min åsikt!!

  Kramis!!

  • Ronja Strömvall 01/11/2018 1:17pm (4 år sen)

   Hej! Jag håller helt med gällande det du skriver gick bara inte in på det i blogginlägget. Det är ju också antagligen exakt det här Breivik själv vill. Han vill få uppmärksamhet och spridning av dådet. Vad är då inte bättre än en film?
   Att Netflix gör denna film handlar säkert mycket om pengar. Allting skulle se bättre ut och vara mer rätt om inkomsterna för den skulle delas med offren.
   Samtidigt anser jag att det är bra att en sån här film görs för att man alltid kan lära sig inför framtiden. Dessutom följde den offren som i slutändan hade övertaget vilket jag tyckte var en fin skildring. Massa kramar <3

Skriv en kommentar